Skal til topps

Ole Einar Bjørndalen vil erobre nye topper etter fire OL-gull. Nå forbereder han seg til sin første ekspedisjon til Himalaya.

I slutten av april setter Ole Einar Bjørndalen kursen mot fjellet Manaslu i Himalaya. Toppen av fjellet rager hele 8163 m.o.h. og er verdens åttende høyeste fjell. Manaslu, som betyr Åndenes fjell, er et av Nepals mest bortgjemte fjell.

- Mitt mål på turen er å komme meg over 5000 meter, sier Bjørndalen, som skal være med en norsk klatreekspedisjon på Manaslu.

Fjellgleder

Klatreveteranene Jon og Sven Gangdal (47) skal lede ekspedisjonen mot 8000-meteren Manaslu. Bjørndalen skal være med ei såkalt trekkinggruppe, som skal gå inn til klatrernes base camp. Der møter han etter planen Gangdal-brødrene og slår følge med dem på ekspedisjonen rundt fjellet. Der skal de gjennom et pass som ligger 5220 moh. Turen avsluttes i Katmandu i midten av mai

- Jeg gleder meg noe aldeles vanvittig, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

- Jeg har drevet litt med fjellklatring, men bare i det små. Lange fjellturer er jeg imidlertid veldig glad i, og dette kommer til å bli en sjanse og mulighet for livet, sier den kommende Himalaya-fareren.

Ole Einar skal først gjøre unna verdenscupen og deretter det tradisjonsrike Skarverennet på Finse. Dagen etter setter han seg på flyet til Katmandu i Nepal. Her blir han møtt av en sherpa som skal føre ham inn i det enorme fjellmassivet. Med dobbelt så stor framdrift som de andre nordmennene!

Høyderekord

Etter noen dager vil han nå igjen resten av den norske trekkinggruppa, som har ei knapp ukes forsprang. Med Bjørndalens solide form skal det ikke by på store problemer.

- Dette skal være med på å legge et godt grunnlag for neste sesong. Min tidligere høyderekord er på 3500 meter. Jeg har riktignok høydehus som kan gi 4700 m.o.h. Men det har jeg ikke brukt på flere år, sier Bjørndalen.

- Vi opplever det som en enorm inspirasjon for vår sjuende Himalaya-ekspedisjon at Bjørndalen vil besøke oss i base camp. Vi lover å spare iallfall en KvikkLunsj til han kommer, sier Jon Gangdal, som sannsynligvis befinner seg nær toppen når Bjørndalen ankommer base camp drøyt 3000 meter lavere .

- Det er mulig vi vil synes det er litt flaut å ikke ha vært på toppen før han kommer, sier Sven.

NYE UTFORDRINGER: Ole Einar Bjørndalen har vært på topp tidligere, som for eksempel her, etter at han landet på Gardermoen og blir tatt i mot av "alle fra Simostranda". Nå forbereder han sin første ekspedisjon til Himalaya.