-  Skal være ekle mot svenskene

Gunhild Følstad (23) har som den eneste spilt hvert minutt siden Bjarne Berntsen tok over Norge. I morgen skal hun ta seg kraftig av de svenske superspissene Hanna Ljungberg og Victoria Svensson.

PRESTON/LONDON (Dagbladet): Ingen har nytt samme tillit som Gunhild Følstad siden Bjarne Berntsen ledet Norge første gang i 2- 0-tapet mot Frankrike 19. februar på La Manga. Hun har startet samtlige kamper og har aldri blitt byttet ut. Det gir 990 minutters spilletid. Solveig Gulbrandsen har også startet alle kampene, men tre bytter gjør at hun står med 954 minutter.

-  Jeg har klart å holde meg skadefri. Flere jenter hadde nok spilt alt om de ikke hadde vært plaget av skader. I tillegg har jeg holdt meg i jevn og god form, sier Følstad til Dagbladet.

Flyttes mye

Følstad vokste opp i Overhalla i Nord-Trøndelag, men spiller nå midtstopper på Trondheims-Ørn. På landslaget flyttes hun fram og tilbake mellom høyre- og venstreback i en forsvarsfirer som sliter med å få satt seg skikkelig. Følstad har klart seg fint, men ellers er det særlig på backplassene Berntsen har prøvd - og feilet - mye. Kanskje ikke så rart når utvalget i den norske troppen består av fem midtstoppere og en rein back.

Det svenske spissparet Hanna Ljungberg og Victoria Svensson er i verdensklasse og av helt annet format enn det italienske angrepet som Norge slapp inn tre mot på søndag. Svensson går gjerne ned og møter, mottar ball og vender opp i mellomrommet, mens Ljungberg er den som stikker og venter på pasningen fra Svensson. Det svenske laget liker også å spille direkte i bakrom om motstanderen står for høyt.

-  Vi skal spille mot to komplette spisser, og det gjelder å stoppe dem tidlig. Jeg vet ikke om de er så lette å vippe av pinnen, men vi må være ekle mot dem fra start av. Det lønner seg alltid, sier Følstad.

Blitt tøffere

Følstad og kaptein Ane Stangeland blir viktige i morgen som de eneste i fireren med fart nok til å stoppe de to spissene før de får gjort noe. Følstad og Stangeland er gode til å komme tidlig opp i motstander og får gjerne ei tå på ballen før det blir nødvendig å takle.

-  Farten er kanskje den beste kvaliteten min, sier Følstad.

Gøril Kringen (33) er stoppermakkeren hennes på klubblaget. Den tidligere landslagskapteinen sier dette om framgangen Følstad har hatt i år:

-  Hun har endelig begynt å ta i bruk de fysiske ressursene sine. Hun er veldig sterk og rask, men har tidligere vært litt forsiktig. Hun har ikke brukt fysikken sin i duellene, sier Kringen.

Sjøl mener Følstad at hun har tatt et lite steg framover på alt. Fotballforståelsen har også kommet seg.

-  Jeg har i alle fall blitt mer rutinert. Når jeg har fått så mye tillit, så tør jeg også prøve på mer enn før, sier hun.

Det vil si - så lenge hun kan bruke høyrefoten. En klar svakhet - så lenge hun spiller venstreback.

-  Kommer vi langt opp på banen, så går det greit. Da får jeg brukt høyrefoten mer som pasningsfot. Men jeg sliter når vi presses langt ned. Venstrefoten min er ganske død, sier hun.

-  Prøver du å trene opp venstrefoten?

-  Litt på trening, men ikke særlig bevisst.

Ingen fotballidiot

Det bringer oss over til Gunhilds far, kroppsøvingslæreren Lars Erik Følstad. Han sa dette i et intervju med lokalavisa Namdals-Avisa da hun debuterte på landslaget for tre år siden:

-  Jeg er ikke sikker på om Gunhild har den nødvendige indre motivasjonen for å satse det som kreves framover. Hun har aldri vært kjempeinteressert i fotball, og det er mer hennes fysiske forutsetninger enn knallhard vilje som har gjort at hun nå er med på landslaget.

Datteren er blitt fast inventar på landslaget, men Lars Erik Følstad står på det han sa:

-  Jeg må være litt forsiktig nå, men jeg tror at Gunhild hadde vært mye bedre om hun hadde vært som de spillerne som sover sammen med fotballen sin. Hun har ikke brukt enormt mye tid på idretten. Jeg tror hun nesten aldri har sett en hel fotballkamp på TV. Samtidig er hun typen som kunne gått lei og sluttet om hun ble overftret, sier han til Dagbladet.

Gunhild Følstad skjønner hva faren snakker om:

-  Det er noe i dette. Jeg har aldri vært typen som har glødet for fotballen. Har bare holdt på jevnt og trutt, men jeg er ikke den som står opp 06.00 for å trikse med ballen for meg sjøl, sier hun.

Først og fremst har hun flytt på de fysiske forutsetningene sine:

-  Jeg så allerede da hun var lita at hun hadde fysiske forutsetninger til å bli god i nesten hvilken som helst idrett. Hun har ressurser som hun på langt nær har utnyttet ennå. Nå som hun har studert, har det for eksempel blitt smått med morgentrening på henne, sier Lars Erik Følstad.

Kan trene mer

Det har Gunhild tenkt å gjøre noe med. Hun avslutter fysioterapistudiene denne våren, og håper å få til en fleksibel ordning i turnusåret.

-  Mer trening er kanskje det jeg har mest å hente på. Jeg håper jeg nå kan få trent om morgenen mot å holde på lenger utover ettermiddagen i jobben, sier hun.

Et utsagn som sier litt om veien norsk kvinnefotball må gå. På det svenske landslaget er de fleste spillerne heltidsproffer.

TILLIT FRA SJEFEN: Ingen har nytt samme tillit som Gunhild Følstad siden Bjarne Berntsen ledet Norge første gang i 2- 0-tapet mot Frankrike. - Flere jenter hadde nok spilt alt om de ikke hadde vært plaget av skader, sier Gunhild til Dagbladet.