«Skal vi løpe om kapp med Owen fra midten taper vi med sju meter»

VITORIA (Dagbladet): 31. oktober 1995 sendte Dan Eggen (31) Liverpool ut av UEFA-cupen med en heading 11 minutter før slutt på Anfield. I morgen møter han dem igjen, i UEFA-cupens finale. Og det er ganske kult. Særlig hvis han slipper sprintdueller.

Elleve minutter før slutt gikk Dan Eggen i lufta på Anfield. For de mest lidenskapelige Liverpool-supportere føles det sikkert som han henger der ennå, sto det i Dagbladet 1. november 1995. Jeg husker det godt, fordi jeg var der. Og Dan Eggen husker det, han også - som et stilig øyeblikk.

Hva anerkjennelse og oppmerksomhet angår, hadde han gjort sin største prestasjon på fotballbanen.

Til da.

- I forhold til oppmerksomhet og prestisje blir denne

UEFA-finalen det største jeg har vært med på, sier Dan Eggen i dag.

- Når det gjelder utviklingen min som spiller, er den ikke så betydningsfull. For det er de store skrittene i karrieren som er viktige, som da jeg debuterte i dansk 1. divisjon og den første kampen her i Spania.

- For meg er det større enn en finale på toppen.

I imorgen og neste onsdag spiller to nordmenn om de store europeiske trofeene. Han som skal ut i Champions League - John Carew - parkerte den nye Porschen sin i et fotgjengerfelt da han kom til møtet vårt. Dan Eggen kom slentrende fra parkeringshuset.

- HE-HE-HE - John kunne ikke gjort det her, gliser Dan. - Dette er Baskerland, skjønner du, det er litt mer orden. Her får du lapp på ruta i løpet av få minutter. Men siden du spør om forskjeller - hva skal jeg si? Jo:

- Jeg innbiller meg at jeg ikke ville vært forskjellig fra det jeg er i dag sjøl om jeg hadde vært 20 år.

Hvilket er veldig tilbakelent. Ja, til de milde grader tilbakelent og upretensiøst. Men også Dan Eggen merker at noe er i gjære. Sjøl om ikke baskernes hovedstad står på hodet for de ballsparkende.

- La meg si det sånn - de siste 14 dagene har det ikke nyttet å leve etter en-kamp-av-gangen-prinsippet. Vi har bare tenkt på det som skal skje i Dortmund. Men for folk flest, de som bor i byen, nei, de er stae og driver med sitt. I Bilbao og San Sebastian ville det vært noe annet.

Før jeg har slått opp i statistikkene, er følelsen at Alavés aldri har vunnet noe. Dan Eggen tror det stemmer.

- Jeg vet ikke, men jeg tror ikke det er noe særlig, sier han.

- Noe særlig?

- For ti år siden var de i 4. divisjon, det sier folk. Jeg har prøvd å sjekke det, men har ikke funnet det helt ut. Så jeg vet ikke - jeg gjør ikke det. Jeg tviler på at de har det. Hadde de vunnet noe, så ville jeg jo hørt det.

Hvilket er korrekt. Det har ikke vært noe å høre. Eller et trofé å se i glasskapet på stadion. Alavés har aldri vunnet noe av betydning.

SOM DE FLESTE ANDRE norske guttunger var Dan Eggen en lidenskapelig tilhenger av tippekampen og engelsk fotball. I motsetning til den ball-anglofile røkla, gikk det fort over for ham.

- Tippekampen var helt suveren, og jeg var United-fan, sier Dan. - Som helt liten. Men supportertendensen forsvant fort. Etter hvert ble det helt naturlig at jeg dreit i om de vant eller tapte.

- Hva med Liverpool - har du noe kunnskap om finalemotstanderen?

- Ærlig? Veldig lite. Det er år siden jeg så en Liverpool-kamp. Og etter det målet for Brøndby har jeg vel kanskje sett dem én gang på dansk TV. Tror jeg.

Møtet med Dan Eggen fant sted i Vitoria sist torsdag. Det måtte bli sånn - han skulle til Coruña for å spille mot Deportivo, og så skulle han bli igjen og besøke kjæresten i Vigo. Som altså var før FA-cupfinalen og Liverpools siste innsats foran morgendagens europeiske pokalavgjørelse på Westfalerstadion.

Men det finnes jo telefon.

- Nei, svarer Dan Eggen fra Tyskland på spørsmålet om han så Liverpools 2- 1-seier i Cardiff. - Eller jo - jeg satt hjemme hos Jordi (Cruyff) og så alt bortsett fra de siste 20 minuttene. Og det var jo det jeg gikk glipp av som var helt suverent. Ikke sant?

- Men de første 70 var kanskje vel så lærerike - Liverpool før de kom under og måtte gjøre noe?

- La meg si det sånn: Det jeg så var ikke skremmende. På meg virker det som om Liverpool var så resultatorienterte at de ikke ville spille fotball. For de briljerer ikke, de spiller gjerrig og er bra defensivt.

- Og så har de Michael Owen, superstjerna du ikke så?

- Akkurat, og han har fart. Skal vi løpe om kapp med Owen fra midten, taper vi med sju meter. Så vi må unngå det. Vi må gjøre det på en annen måte. Det er liksom litt av poenget med det å være forsvarsspiller.

Dan Eggen er en type person som aldri kan bli stjerne på fotballbanen. God, javel - men aldri stjerne. For i det øyeblikket han forlater gresset, blir han borte i mengden. Uansett resultat vil det være sånn i morgen også.

- VINNER VI, SLÅR DET ALT annet av banen - sånn i forklaringshenseende. Det vil gi meg en god følelse å ha vunnet UEFA-cupen. For jeg merker at det er en spesiell kamp vi skal spille. Jeg merker det.

- Hva har du lært som profesjonell fotballspiller?

- Å innordne meg. Hvis du ikke tar omstendighetene som de kommer, holder du ikke lenge i dette gamet. For du blir stilt i situasjoner hvor du ikke har noe valg.

- Du må rett og slett bare spille og trene så godt du kan uansett hvor mange duster du har som bestemmer rundt deg.

- Mye inkompetanse?

- Til dels. Men mest av alt skjøtter den enkelte jobben sin i en klubb uten nødvendigvis å behandle folk skikkelig. Og det jeg savner, er klare beskjeder. Slik at det som blir bestemt ikke går ut over andre.

- Blir man ikke forbannet?

- Jo, men det er en prosess. Du er i en klubb, har kontrakt, får lønn og vet at du trener om morran. Men det er også det eneste du vet med sikkerhet. Alt annet kan forandre seg på et blunk.

- Et ensomt yrke?

- Det har vært det. Og hadde jeg ikke likt mitt eget selskap ville dette livet vært vanskelig. Men jeg er komfortabel med å være for meg sjøl, og jeg treffer noen kamerater når det trengs. Og dama mi, som bor i Vigo.

KLOKKA ER PLUTSELIG 10.45, og Dan Eggen skal være på treninga om et kvarter. Han må løpe til parkeringshuset og er ikke helt sikker på om det er på stadion eller treningsfeltet utenfor byen. Men han tror det siste - «jeg er ganske sikker på det, ja» - og dit kjører jeg.

Klart det er på stadion.

Igjen på telefonen fra Tyskland:

- Det er riktig det - det var feil, ler Dan.

- Men nå er du der du skal være?

- Ja, og jeg gleder meg veldig.

<B>HAR VOKST SOM PROFF:</B> - Du må rett og slett bare spille og trene så godt du kan uansett hvor mange duster du har som bestemmer rundt deg, sier Dan Eggen. I morgen skal han gjøre sitt beste for å stoppe Liverpool.