HER FÅR RBK STRAFFE: Mats Solheim holdt hendene rundt Mikael Dorsin i et sekund eller to, og dommer Ken Henry Johnsen dømte straffe. Paradoksalt nok ropte RBK-spillerne i stedet på hands for situasjonen omtrent midt i mølja, der ballen befinner seg på bildet. Blant dem var Mikael Dorsin. Foto: TV 2 Sumo
HER FÅR RBK STRAFFE: Mats Solheim holdt hendene rundt Mikael Dorsin i et sekund eller to, og dommer Ken Henry Johnsen dømte straffe. Paradoksalt nok ropte RBK-spillerne i stedet på hands for situasjonen omtrent midt i mølja, der ballen befinner seg på bildet. Blant dem var Mikael Dorsin. Foto: TV 2 SumoVis mer

- Skal vi slutte å dømme for hands også?

Dommersjefen håper Sogndal-treneren ikke er seriøs.

(Dagbladet): Dommersjef Rune Pedersen tror Sogndal-trener Harald Aabrekk etter hvert vil innse at uttalelsene han kom med etter 1-2-tapet mot Rosenborg ikke var særlig kloke.

Aabrekk var frustert etter at RBK-kaptein Mikael Dorsin fikk straffe etter å ha blitt holdt litt over skuldrene av Mats Solheim, og mente hele regelen burde vært skrinlagt.

Paradoksalt nok ropte Rosenborg på hands - ikke på holding - da dommer Ken Henry Johnsen pekte på straffemerket. Men Johnsen viste med en armbevegelse at det var holdingen han slo ned på.

- Slike situasjoner skjer hundre ganger i løpet av en kamp, da kan du ikke plutselig blåse på en. Skal du dømme for slike ting, så blir det mange straffer i løpet av en kamp. Dommerne må slutte å dømme straffe for holding i feltet, når begge holder. Mitt forslag er at de slutter å dømme på det. Det blir for tilfeldig. Da er det bedre at det ikke blåses på det, så får spillerne avgjøre det med å vise hvem som er sterkest, sa han.

På spørsmål om han virkelig var seriøs, svarte Aabrekk bekreftende.

Edvartsen satte dagsorden
Rune Pedersen er enig med Sogndal-treneren i at dommerne må jobbe med å bli enda mer konsekvente. Men det er omtrent også det eneste han er enig i.

- Jeg tror dette er et øyeblikks innfall fra Aabrekk. Jeg håper og tror at han ikke mener det. Det er en helt klar bestemmelse i regelverket, som vi ikke kan slutte å håndheve. Det går bare ikke. Vi har det samme forholdet med handsregelen, skal vi slutte å dømme på det fordi det er vanskelig? Skal alt være lov? Med litt større mulighet til å tenke seg om tror jeg ikke han innerst inne mener det han sier. 16-meterfeltet ville blitt et bryteområde, og det hadde ingen vært tjent med, sier dommersjefen til Dagbladet.

Holding i feltet ble for alvor satt på dagsorden i Tippeligaen da Svein Erik Edvartsen begynte sitt korstog i 2008, og dømte straffe mot Vålerenga, Tromsø og Aalesund på det grunnlaget.

Da var bevisstheten rundt holding stor, men Rune Pedersen avviser at dommerne ikke er like opptatt av det lenger.

VENDER TOMMELEN NED: Dommersjef Rune Pedersen er ikke imponert over Harald Aabrekks forslag.  
Foto: Morten Holm / Scanpix
VENDER TOMMELEN NED: Dommersjef Rune Pedersen er ikke imponert over Harald Aabrekks forslag. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Vi mener egentlig motsatt, både i år og i fjor. Rosenborg fikk straffe mot seg i Kristiansand på holding i feltet. Haugesund fikk mot seg mot Brann, og i kampen mot Start og VIF for 14 dager siden skjedde det igjen. På La Manga før sesongen viste vi også en DVD med fem klare eksempler på akkurat det, som alle lagene fikk se, og hvor de fikk beskjed om å forvente at det ville bli dømt straffe. Greier vi å få inn en holdning om å holde hendene nede, og ikke ta risikoen, tror jeg det er en seier for fotballen, sier han.

- Hørte ingenting fra Aabrekk sist
- Hva tenker du om Aabrekks forslag om la den sterkeste spilleren vinne?

- Det ville vært et nederlag for fotballen. Jeg skjønner selvfølgelig at den som får straffe imot seg kan synes det er hardt, og i enkelte tilfeller kan de ha rett i at det er feil. Men vi har det samme ved andre type forseelser. Jeg nevnte hands, og vi har situasjonene med felling og rødt kort til en forsvarsspiller som fratar en motstander en målsjanse. Noen ganger blir det rødt kort, og andre ganger ikke. Skal vi endre der også, sånn at alt blir likt? Jeg tror ikke det går. Jeg minnes forresten den andre kampen mellom RBK og Sogndal på Fosshaugane, der ble det også diskusjon rundt et straffespark til Sogndal for hands. Det er like vanskelig å håndtere som holding. Men jeg hørte ikke noe fra Aabrekk da.

- Hva synes du om straffen på Lerkendal i går?

- Jeg har ikke sett bildene godt nok ennå, jeg skal se dem snart. Men det vi håper er at straffene er såpass klare at det ikke er tvil om at det er straffe, sier Pedersen.

PS! Pedersen lover å dele sine tanker rundt straffesparket RBK fikk på Lerkendal så snart han har fått seTV- bildene klart og tydelig.

VIL AVSKAFFE HOLDINGREGELEN - IKKE HOLDING: Sogndal-trener Harald Aabrekk. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VIL AVSKAFFE HOLDINGREGELEN - IKKE HOLDING: Sogndal-trener Harald Aabrekk. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer