VINTERENS VINNERE: Som Dagbladet skrev tidligere i uka, har Aaron Samuel vist god scoringsform i vinter. Men også lagkameratene har lyktes: Østfoldingene har 7-1-0 på sine åtte treningskamper. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VINTERENS VINNERE: Som Dagbladet skrev tidligere i uka, har Aaron Samuel vist god scoringsform i vinter. Men også lagkameratene har lyktes: Østfoldingene har 7-1-0 på sine åtte treningskamper. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Skal vi tro det vi har sett i vinter, blir Sarpsborg 08 seriemester

VIF følger nærmest.

VALLHALL (Dagbladet:) Hvor mye er resultatet i en treningskamp verdt? Egentlig null, noe alle tapere er nøye med å understreke. Men for lagene som vinner, er det ikke fullt så enkelt:

Det kan alltid være nyttig å vite at du klarer å score flere mål enn det laget du stilles ovenfor. Selv i perioden januar-mars.

Dagbladets gjennomgang av vinterens treningskamper viser at Sarpsborg 08 har gjort det flest ganger av alle 16 tippeligalag.

- Sånn i utgangspunktet tar man med seg selvtillit etter en sånn vinter. Det er mer ålreit å ha vunnet enn å tapt, sier sportssjef i Sarpsborg, Thomas Berntsen.

Laget hans står med sju seirer og én uavgjort i øvingskampene siden nyttår.

- Men treningskamper i Norge er blitt mer lik treningskamper i utlandet, gjennom at det blir rotert veldig på lagene. Da er det vanskelig å vite hvem som har hatt lett program og ikke. Og vi er klar over at vi ikke har møtt mange topplag, sier Berntsen videre.

Sarpsborg berget i fjor tippeligaeksistensen gjennom å slå Ranheim i kvalifiseringen i november.

- Hva er målsettingen i 2014?

- Vi har ikke debattert det så nøyet, men vi har potensial til å legge langt flere lag bak oss enn i fjor. Samtidig vet vi at med skader og stang-ut, kan vi havne på nedre halvdel.

Skadefri vinter Nærmest Sarpsborg på den høyst uoffisielle «Vintertabellen» følger Vålerenga. De har vunnet seks av åtte treningskamper. I går var et B-preget VIF-mannskap nok til å slå Fredrikstad 1-0 i Vallhall. Bare Sarpsborg (7-1-0) kan vise til bedre vinterresultater enn Rekdals mannskap.

- Det hjelper ikke med en god vinter, hvis vi ikke vinner når det gjelder, sier VIF-treneren.

Han er mest opptatt av at laget viser i kamp noe av det de øver på på treningsfeltet.

VINTERFORM: Kjetil Rekdals Vålerenga har bare generalprøven igjen før seriestarten: De møter Örebro på søndag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
VINTERFORM: Kjetil Rekdals Vålerenga har bare generalprøven igjen før seriestarten: De møter Örebro på søndag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer

- Det viktigste i treningskampene er å se gjenskaping i det du holder på med. Og prestasjonene er viktigere enn resultatene. Selv om det selvsagt på sett og vis henger sammen, sier han.

- Hvor står dere nå sammenliknet med i fjor på denne tida?

- Vi er et bedre kollektiv, vi er bedre trent, vi er bedre strukturert. Og vi er kommet lenger i samhandlingen. Det har også med stabiliteten å gjøre. Vi har kjørt en knallhard vinter, men det har nesten ikke vært skader i gruppa. Så den fysiske formen er veldig bra, sier Rekdal.

- Vet ikke hvor vi står - Det så vi i Drammen sist lørdag også (VIF slo Strømsgodset 6-1). Etter kampen var det flere spillere som ikke var slitne i det hele tatt. Det vitner om bra ork, og overskudd. Men det er ikke sikkert det vedvarer, sier Rekdal, ei uke før Vålerenga serieåpner borte mot Molde.

- Jeg er veldig spent selv før alvoret starter. Jeg vet ikke hvor vi står, innrømmer VIF-treneren.

- Hva er målet for VIF i tippeligasesongen 2014?

- Jeg vet ikke, det handler om hvilke muligheter vi klarer å skaffe oss underveis. Kommer vi dit at vi har tatt vanvittige steg, så kan det hende vi vil være misfornøyd selv om vi forbedrer oss noen hakk på tabellen, sier Rekdal.

- Men målet er å utvikle oss fra i fjor, og gjøre det bedre. Vi har åtte-ni tenåringer i laget, og flere av dem vil være på banen samtidig i sesongen som kommer. Vi kan ikke tenke kortsiktig nå. Vi må tenke framover, sier treneren.

Spår midtsjikt-klynge - På sikt ønsker vi å være med på øvre halvdel. Men det er mange skjær i sjøen, fortsetter han.

- Men det jeg i alle fall vet, er at ingen klubb besitter så stor kraft som Vålerenga når alt faller på plass. Da eksploderer det her, sier Rekdal etter at André Muri stanget inn 1-0-seieren mot Fredrikstad.