SKAL GÅ PROLOGEN I NM: Til vanlig sitter Jann Post (til høyre) i bua sammen med ekspert Torgeir Bjørn og kommenterer langrenn for NRK. Neste fredag bytter han ut headset med ski, når han selv skal gå prologen i NM-sprinten. Havner han mindre enn ett minutt bak vinneren, må Thomas Alsgaard ut med ei god flaske vin. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SKAL GÅ PROLOGEN I NM: Til vanlig sitter Jann Post (til høyre) i bua sammen med ekspert Torgeir Bjørn og kommenterer langrenn for NRK. Neste fredag bytter han ut headset med ski, når han selv skal gå prologen i NM-sprinten. Havner han mindre enn ett minutt bak vinneren, må Thomas Alsgaard ut med ei god flaske vin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

- Skal vise at Alsgaard tar feil

NRK-kommentator Jann Post har meldt seg på ski-NM for å motbevise Thomas Alsgaards påstand.

Petter Northug dropper NM-sprinten på Voss neste fredag. Likevel blir det et spennende løp — i hvert fall for alle med sans for kuriosa.

Dramatikken starter nemlig allerede i prologen. Da NM-debuterer NRKs langrennskommentator Jann Post (31).

- Det stemmer, jeg er påmeldt. Det skyldes et veddemål med Thomas Alsgaard. Han har veddet ei flaske vin — av god kvalitet — på at jeg blir slått med mer enn et minutt av prologvinneren, forteller Post til Dagbladet.

- Hva tror du?

- Jeg skal vise at han tar feil. Hadde jeg ikke trodd jeg skulle klare det, hadde jeg selvfølgelig ikke stilt opp.

Men Alsgaard holder altså på sitt:

- Jeg hadde ikke veddet ei god flaske vin hvis jeg hadde trodd han ville klare det. Dette er faktisk noe vi har snakket om i tre år, hvor fort sprinterne faktisk går. Jeg tror han vil få seg en overraskelse, sier Alsgaard.

Lovende junior - Hvem skal kommentere finalene hvis du går videre fra prologen?

- Det kommer ikke til å skje. Så sent som i fjor ble Øystein Pettersen utslått i prologen i et norgescuprenn. Det sier litt om nivået, poengterer Post.

Det hører med til historien at Post i sin ungdom var lovende i flere idretter. Han ble kretsmester i Akershus i hopp og kombinert. Han har to medaljer fra junior-NM i orientering. Og han har en 51.-plass fra junior-NM i langrenn, hvilket er en større prestasjon enn mange er klar over. Det er mange om beinet i norsk langrenn.

Men etter at han la opp, var det mange år med lite aktivitet. Helt til i januar i fjor. Da ble han utfordret av kollega Alsgaard, som er ekspertkommentator på NRK, til å stille opp i New York Maraton.

Ned 19 kilo Det gjorde Post — og fullførte på svært respektable to timer og 55 minutter.

- Det ble 325 treningsøkter i 2011, forteller Post.

- Hvor mange kilo gikk du ned?

- Det ble faktisk 19 kilo. Jeg veier riktig nok et par kilo mer nå enn under New York Maraton, men det er helt i henhold til planen.

Skitrening er det imidlertid ikke blitt så mye av. Og spesielt ikke i klassisk, som NM-sprinten går i.

Får ski-hjelp - Det hadde nok vært en fordel for meg med skøyting. Men jeg har en plan om å teste meg i klassisk i verdenscupløypa i Otepää i helga.

- Hvem skal smøre skiene dine i NM?

- Alsgaard har lovet å sørge for det, så jeg tror ikke det skal stå på skiene.

Om Alsgaard kommer til å gå sprinten, er fortsatt uklart. Han er påmeldt — men utkjemper sin viktigste duell dagen før, på 15 km fri. Der har han utfordret Kristen Skjeldal.

- Hvis jeg går sprintprologen, er det kun for å få en følelse av hvor fort det faktisk går, med tanke på kommenteringen etterpå, sier Alsgaard.

- Jeg ville egentlig ha et veddemål om at Thomas ikke klarte å slå meg med ett minutt på sprintprologen. Men det gikk han ikke med på, humrer Jann Post.

SKAL SMØRE SKI: Thomas Alsgaard skal smøre skiene til Jann Post foran prologen. 
Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
SKAL SMØRE SKI: Thomas Alsgaard skal smøre skiene til Jann Post foran prologen. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer