KOSTBAR SEIER: Columbia-jubelen stilnet raskt da de fikk beskjed om at spurtopptrekker Mark Renshaw (bak til venstre for Cavendish) ble kastet ut av  Tour de France for skallingen av Julian Dean. Men det var bare én av tre forseelser fra Renshaw. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
KOSTBAR SEIER: Columbia-jubelen stilnet raskt da de fikk beskjed om at spurtopptrekker Mark Renshaw (bak til venstre for Cavendish) ble kastet ut av Tour de France for skallingen av Julian Dean. Men det var bare én av tre forseelser fra Renshaw. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Skallingen til Renshaw var ikke det verste

Norske sykkelprofiler skryter av juryen etter disk. - Nok er nok, mener Arvesen.

||| (Dagbladet): Rittledelsen i Tour de France trengte ikke lang betenkingstid før de kastet Mark Renshaw ut av rittet etter målgang i dag.

- Dette er sykling, ikke kampsport, sa rittdirektør Jean-Francois Pescheux - og siktet i første rekke til at Renshaw gjentatte ganger stanget opptrekkerrival Julian Dean med hjelmen.

Siste ord er neppe sagt i saken, for HTC Columbia varslet raskt at de kommer til å anke avgjørelsen.

Men flere norske sykkelprofiler Dagbladet har snakket med mener diskingen var både viktig og riktig.

- Stygg sykling
- Det var helt riktig, og helt opplagt stygg sykling. En ting var stangingen av Dean, som var ille nok. Men den neste manøveren, hvor han ser over skulderen sin at Farrar kommer og svinger inn mot gjerdet, er enda verre. Å si at man ikke kan ha øyne i nakken holder ikke, alle syklister har en følelse av hvor konkurrentene er. Du skal holde linja di, sier tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til Dagbladet, og legger til:

- I tillegg stoppet Renshaw til en viss grad å trå, og det har han ikke lov til. Om Renshaw bare hadde blitt deklassifisert, og ikke blitt disket, ville Columbia bare trukket på skuldrene og tenkt «hva så?», sier tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til Dagbladet.

Sky-rytter Kurt Asle Arvesen synes også Renshaws manøver mot Tyler Farrar var det verste.

MENER STRAFFEN ER STRENG: - Men de måtte sette ned foten, sier Kurt Asle Arvesen.   Foto:  Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MENER STRAFFEN ER STRENG: - Men de måtte sette ned foten, sier Kurt Asle Arvesen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes han var unødvendig hard i opptrekket i kampen mot Dean, men det han gjorde mot Farrar var enda verre. Han kikker seg tilbake og gjør det bevisst. Renshaw visste at Mark Cavendish normalt sett gikk på en altfor langt spurt, det var eneste måten han kunne gjøre det på, sier han til Dagbladet.

Dette er første gang på åtte år at en rytter blir disket fra Tour de France på annet grunnlag enn positiv dopingprøve eller mistenkelige blodverdier.

- Er du enig i diskingen?

- Det er en utrolig hard reaksjon, men samtidig må de bare sette foten ned. Nok er nok, man kan ikke holde på sånn, sier Arvesen.

Endret mening
I TV 2s studio etter løpet syntes umiddelbart sykkelekspert Johan Kaggestad at avgjørelsen var i strengeste laget, men etter å ha sett flere repriser har han endret mening.

- Først syntes jeg det var ganske strengt, med tanke på at en lignende situasjon med Robbie McEwen og Stuart O'Grady for noen år siden ikke fikk de samme konsekvensene. Men nå har jeg sett videoen igjen, og Renshaw gjorde tre forseelser, sier Kaggestad, og ramser opp:

1. - Han stanget Julian Dean. Det er farlig, for om de hadde gått i bakken kunne de dratt med seg mange andre.

- STYGG SYKLING: Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener Renshaw fikk det han fortjente. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
- STYGG SYKLING: Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener Renshaw fikk det han fortjente. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

2. - Like etterpå, og det er like graverende, glir han ut mot venstre etter at Cavendish har fått fri bane mot mål. Han presset Ferrar ut mot gjerdet.

3. - Han sluttet å trå, og da øker du igjen risikoen for velt, ettersom de stopper de som kommer bak.

- Hva gjør dette med sjansene til Mark Cavendish i resten av Touren?

- Det reduserer sjansene hans ganske kraftig, jeg kan ikke se andre i Columbia som kan overta Renshaws rolle. Han er den beste sisteopptrekkeren i bransjen, sier Johan Kaggestad.

Sønnen Mads er enig:

- Dette er et skikkelig slag i trynet for Cavendish. Har har ingen andre i laget som er i nærheten av å kunne gjøre jobben like godt. Et kjempetap.

Støtter Renshaw
Proffsyklist Alexander Kristoff, som sykler for BMC Racing Team og har sin styrke i spurten, tilhører mindretallet som mener reaksjonen mot Renshaw er for streng.

FØLER MED RENSHAW: Alexander Kristoff mener straffen er merkelig. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
FØLER MED RENSHAW: Alexander Kristoff mener straffen er merkelig. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Jeg føler at Renshaw går rett fram, og prøver å holde banen, mens Dean drar seg sakte men sikkert mot ham for å få plass. Det var litt vel voldsomt av Renshaw å stange med hodet, men det er merkelig å diske ham fra hele løpet, sier han.

Mads Kaggestad skulle derimot gjerne sett at straffen for Columbia-laget ble enda hardere.

- Aller helst skulle Renshaw vært disket og Cavendish deklassifisert, for de er jo et tospann. Men det kan de selvfølgelig ikke gjøre. Uansett passer det bra at Renshaw blir disket, for det har vært så mye diskusjoner om velting i feltet. Den første etappen var helt ekstrem, og nå må det sies klart fra om hvordan man skal oppføre seg. Det virker ikke som det er noen indre justis heller, sier han.

Onsdag slo veteranene Levi Leipheimer og Jens Voigt alarm om den økende aggresiviteten og hensynsløsheten i feltet.

- Nå er alle plutselig foran deg, til venstre og til høyre. Det knuffes og dyttes, alle lag har en kaptein, en spurter eller en klatrer som de vil ha fremst i feltet, sa Voigt.

De fikk neppe mindre vann på mølla etter torsdagens etappe.

ENDRET MENING: Johan Kaggestad stusset først over disken, men ikke etter å ha sett TV-bildene flere ganger.  
Foto: Morten Holm / SCANPIX
ENDRET MENING: Johan Kaggestad stusset først over disken, men ikke etter å ha sett TV-bildene flere ganger. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer