- Skam

Fotballekspert: - Glem Diego Maradonas «guds hånd». Nå handler det om Cristiano Ronaldos «guds hår». Bevegelsen han gjorde før Portugals mål var avgjørende. Men ikke gjør krav på et VM-mål som ikke er ditt.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FEIRET SOM GAL: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB
FEIRET SOM GAL: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Portugal - Uruguay 2-0

DOHA (Dagbladet): Cristiano Ronaldo (37) jublet som besatt da Portugal gikk opp til 1-0 mot Uruguay mandag. Scoringen ble seinere tilkjent Bruno Fernandes, som scoret begge målene i 2-0-seieren.

Ronaldo hevder fortsatt at ballen strøk håret hans på den første scoringen. Men sensorer i Adidas-ballen slo i går fast at han ikke var borti innlegget til Fernandes. Ballen gikk rett i mål.

2022: Cristiano Ronaldo mener ballen strøk håret hans. Foto: NTB
2022: Cristiano Ronaldo mener ballen strøk håret hans. Foto: NTB Vis mer
1986: Diego Maradona scorer på Englands Peter Shilton ved å bruke hånda. Foto: NTB
1986: Diego Maradona scorer på Englands Peter Shilton ved å bruke hånda. Foto: NTB Vis mer

Den engelske fotballeksperten Chris Sutton er nådeløs:

- Glem Diego Maradonas «guds hånd». Nå handler det om Cristiano Ronaldos «guds hår». Bevegelsen han gjorde før Portugals mål var avgjørende. Men ikke gjør krav på et VM-mål som ikke er ditt, sier den tidligere Celtic-spilleren, som jobber for BBC og Daily Mail.

- Den portugisiske stjerna løp som om han hadde headet inn ballen fra Bruno Fernandes mot Uruguay. Det er en skam, sier Sutton.

- Dessverre for Ronaldo viser det seg at det er sensorer på innsida av Adidas-ballen.

FOTBALLEKSPERT: Tdiligere Celtic-spiller Chris Sutton. Foto: NTB
FOTBALLEKSPERT: Tdiligere Celtic-spiller Chris Sutton. Foto: NTB Vis mer

Ronaldo skal ha tekstet sin gode venn - TV-personligheten Piers Morgan - fra garderoben etter kampen. Han insisterte på at det var han som hadde scoret 1-0-målet.

En video som går viralt viser 37-åringens reaksjoner når han tror han har fått bekreftet målet. Det er tommelen opp til dommeren.

Når Fernandes' navn dukker opp på storskjermen som målscorer litt etterpå, slår han oppgitt ut med armene.

- Når Ronaldo feiret, så handlet det ikke om laget. Det handlet om ham selv, mener Sutton.

KRANGEL: Det anspente forholdet mellom USA og Iran tilspisser seg under VM i Qatar. Reporter: Birthe Skingen. Vis mer

Portugal møter Sør-Korea fredag. Laget har allerede sikret plassen i åttedelsfinalen.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer