Skammens finale

UEFA-cupfinale: Arsenal- Galatassaray 0- 0 (1- 4 etter straffespark). Fotballen kom helt i skyggen da minst ti mennesker ble skadd under voldsomme gatekamper i sentrum av København i går. Hele det siste døgnet før finalen ble skjemmet av gatekamper mellom tyrkere og engelskmenn.

Bråket startet allerede natt til 17. mai. Den 41 år gamle engelskmannen Paul Dineem var en av dem som så vidt reddet livet etter å ha blitt knivstukket. Ti mennesker ble arrestert. Seks tyrkere, og fire briter.

Blusset opp

I går ettermiddag blusset bråket opp igjen. Strøget og Rådhusplassen ble åsted for rå slåsskamper, med stoler, sykler og restaurantbord. Politiet brukte tåregass for å stagge bråkmakerne. Ti mennesker ble skadd, fem alvorlig. To ble brakt til sykehus med alvorlige hodeskader, og en person hadde fått øret avrevet. Øyenvitner avisa Ekstrabladet har snakket med, hevder en gjeng tyrkerne startet bråket.

Høyrisiko

UEFA cup-finalen hadde status som høyrisikokamp, men over 2000 politifolk mistet grepet på supporterne. Siden to Leeds-fans ble drept i Istanbul før semifinalen 5. april, har det hersket rene hatstemningen mellom engelske og tyrkiske fotballtilhengere.

Vi hadde ikke regnet med at det var personer som ikke ville nøle med å slå folk i hjel midt i København, sier politikommissær Flemming Steen Munch til nyhetsbyrået Ritzau.

Både England og Tyrkia deltar i EM neste måned.

  • Gheorghe Popescu satte inn det siste målet i straffespark-kokurransen, og sørget for tidenes første tyrkiske europacuptriumf til Galatassaray.

ALVORLIG: Opptøyene og de mange skadde supporterne er et alvorlig slag for UEFA.
<B>SKANDALE:</B> Store deler av København liknet en krigssone i går.