FÅR STØTTE: Friidrettspresident Svein Arne Hansen avviser anklagene om at han var full på banketten etter Lag-EM sist måned, og får støtte av Tore Hordnes. Foto: Scanpix
FÅR STØTTE: Friidrettspresident Svein Arne Hansen avviser anklagene om at han var full på banketten etter Lag-EM sist måned, og får støtte av Tore Hordnes. Foto: ScanpixVis mer

Skandale-beskyldt Hansen støttes av visepresidenten

- Jeg snakket med Hansen to ganger, og han var ikke full.

(Dagbladet): Flere norske utøvere refser ledelsen i Norges Friidrettsforbund i etterkant av sist måneds Lag-EM. Mesterskapets avsluttende bankett skal ha utviklet seg til en fylleskandale, med flere kontroversielle hendelser.

I et brev adressert til forbundets ledelse, ført i pennen av Kristin Sundsteigen og Grete Etholm, rettes det blant annet grove beskyldninger mot president Svein Arne Hansen.

Nå går imidlertid visepresident Tore Hordnes ut og støtter sjefen sin. Han hevder Hansen ikke var full på den omtalte banketten.

- Jeg snakket med Hansen to ganger på banketten, og han var ikke full. Han holdt også tale, sier Hordnes til Dagbladet.

Ordkrig Hansen hevder samtidig at den ene av de to som har forfattet brevet ikke var på plass under banketten, hvor han blant annet skal spurt om å få kline med en kvinnelig utøver.

- Hvorfor omtaler de deg som beruset, om du ikke var det?   

- Nei, det vet jeg ikke. Men jeg var ikke beruset, og jeg finner meg heller ikke i at noen påstår at jeg var det. Hun som har skrevet brevet var ikke der engang, sier Hansen til Dagbladet.

Konfrontert med friidrettspresidentens uttalelser forteller derimot Sundsteigen at Hansen tar feil.

- Jeg kan bekrefte at både jeg og Grete var til stede på banketten. Utover dette viser jeg til brevet, sier Sundsteigen til Dagbladet.

- Uakseptabelt I brevet, som TV 2 har offentliggjort, skriver Sundsteigen om hvordan utøverne opplevde flere negative hendelser på grunn av store mengder alkohol.

«Under banketten var det tilgjengelig store mengder alkohol. Dette i kombinasjon med oppfordring og tilgjengeliggjøring av alkoholholdige drinker fra andre utenlandske deltakere ved dette arrangementet, resulterte i at enkelte, og i særdeleshet én person ble overstadig beruset — i så stor grad at denne personen ikke var i stand til å ta vare på seg selv, ei heller forholde seg til det som foregikk rundt», skriver Sundsteigen og Etholm.

SLAKTER LEDELSEN: Kristin Sundsteigen har vært med på å forfatte brevet som refser forbundet. Foto: Scanpix
SLAKTER LEDELSEN: Kristin Sundsteigen har vært med på å forfatte brevet som refser forbundet. Foto: Scanpix Vis mer

I brevet beskyldes også Svein Arne Hansen for å ha vært «tydelig beruset». I forbindelse med at han skal ha passert tre kvinnelige utøvere som forsøkte å få med seg den berusede personen hjem på første buss, skal han også ha kommet med følgende bemerkning: «Får jeg være med og kline».

- Dette er et svært uheldig utsagn hvor Svein Arne Hansen opptrer på en måte som er uakseptabel. Han går videre uten å tilsynelatende bry seg og ta ansvar for den sterkt berusede personen, skriver Sundsteingen og Etholm i brevet.

Benekter påstandene Svein Arne Hansen, president i både det norske og europeiske forbundet, er både rystet og skuffet over innholdet i brevet. Overfor Dagbladet tegner han et helt annet bilde av hvordan han var den kvelden i Tsjeboksary i Russland:

- Jeg farer ikke med løgn, det vet alle som kjenner meg, og jeg var ikke beruset. Det tar jeg meget sterk avstand fra. Å antyde at jeg var beruset går virkelig ikke an, så det er helt uforståelig at de kan skrive noe slikt.

Ifølge Hansen tok han «en øl», ettersom det er forventet at man skal være med på en skål når man er til stede på en bankett i Russland, og han forteller videre at han var den første som forlot banketten.

- Min generalsekretær i det europeiske forbundet, Christian Milz, skulle ha et tidlig fly dagen etter, så vi reiste tidlig. Hansen holdt også en tale på banketten, og hevder at han alltid er bevisst på å holde seg edru på slike tilstelninger.

En fleip - Du skal også ha kommet med kommentaren «Får jeg være med og kline», da du gikk forbi jentene som tok hånd om den overstadig berusede personen?

- Det er mulig jeg sa noe på fleip. Jeg har også beklaget overfor jentene om jeg sa noe upassende. Det var dumt av meg. Men jeg la ikke merke til at det var noen berusede personer der. Det var mørkt i lokalet, jeg var på vei ut og stoppet ikke opp engang. Derfor la jeg ikke merke til noe, sier Hansen til Dagbladet.

Hordnes er også blant av personene som får kritkk i brevet. Visepresidenten svarer slik på hvorfor lederne ikke skal ha tatt tak i situasjonen da en av utøverne ble så full at vedkommende ikke kunne ta vare på seg selv:

- Det var en utøver som var litt uheldig. Jeg tok tak i det da jeg ble oppmerksom på det, og sørget for at vedkommende kom seg hjem sammen med fire andre, forteller Hordnes.

SLAKTER LEDELSEN: Diskoskaster Grete Etholm er en av de to som har skrevet brevet til Friidrettsforbundet. 

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SLAKTER LEDELSEN: Diskoskaster Grete Etholm er en av de to som har skrevet brevet til Friidrettsforbundet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer