SKANDALE: VM-finalen måtte stoppes da fire personer stormet banen i Moskva. Video: AP DV Vis mer

VM i fotball

Skandale da fire personer stormet VM-finalen

Stoppet kampen. Pussy Riot har påtatt seg ansvaret.

Fire personer stormet banen like etter andreomgang hadde startet mellom Frankrike og Krotia i kveldens VM-finale.

HIGH FIVE: Kylian Mbappe og en aktivist klasker hender. Foto: Kieran Mcmanus/bpi/rex/shutterstock
HIGH FIVE: Kylian Mbappe og en aktivist klasker hender. Foto: Kieran Mcmanus/bpi/rex/shutterstock Vis mer

Et titall sikkerhetsvakter løp etter for å stoppe banestormerne, men fikk uventet hjelp av en kroatisk spiller. Dejan Lovren tok tak og stoppet en av demonstrantene.

En annen sprang bort og tok high five med Frankrike-stjerna Kylian Mbappe.

Den russiske punk- og aktivistgruppa Pussy Riot tar på seg ansvaret for banestormingen. På sin Twitter-konto har de lastet opp et dokument på russisk der de skriver hvorfor de gjorde det.

FINALE: Assisterende landslagstrener Per Joar Hansen og Juventus-proff Ingvild Isaksen oppsummerer VM-finalen. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

Pussy Riot skriver at de blant annet ønsker at alle politiske fanger skal løslates og at ulovlige arrestasjoner under demonstrasjoner må stoppes. De ønsker også at all politisk konkurranse skal lovliggjøres i Russland.

Tror ikke Putin er irritert

Julie Wilhelmsen er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk institutt og har sin ekspertise på Russland.

- Det er et stunt for å få oppmerksomhet når verdens øyne er rettet mot Russland. De driver en form for aktivisme og demonstrerer for menneskerettigheter, forklarer hun til Dagbladet.

Pussy Riot ble arrestert for protester mot Putin i 2011 og 2012, og flere av dem har vært i politisk asyl i vesten etter de ble løslatt.

- Ifølge konstitusjonen er det lovlig å demonstrere, men russiske myndigheter misbruker loven selektivt for å kneble og kvele demonstrantene, sier Wilhelmsen.

Tror du Putin ble irritert da de stormet banen?

- Nei, det tror jeg ikke. Dette er et spill som har pågått lenge og han kan det. Hans strategi er å si «se for noen friker som ødelegger dette flotte arrangementet». Den fungerer godt og Putin har en høy popularitet i Russland.