KAN VEL IKKE FEILE? Pål André Helland ser fram til en etterlengtet norsk seier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 KAN VEL IKKE FEILE? Pål André Helland ser fram til en etterlengtet norsk seier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

VM-kvalik

- Skandale hvis vi ikke slår San Marino

Ranket som nummer 201 i verden.

BAKU/SANDVIKA (Dagbladet): Pål André Helland (26) forsøkte å komme over tapet for Aserbajdsjan med å spille bondebridge hele natta.

Det norske fotballandslaget landet på Gardermoen i går morges. Spillere og trenerapparatet dro rett hjem til Norge etter 0-1-tapet for Aserbajdsjan lørdag kveld.

Lagets rykte blir filleristet i opinionen. Tirsdag venter San Marino i VM-kvalifiseringen, laget som er ranket som nummer 201 i verden. Og Helland legger i alle fall et lite press på Norge:

- Det er skandale hvis vi ikke slår San Marino!

Blytung

Med to tap på to kamper har Per-Mathias Høgmo og co. gjort det vanskelig for seg selv. Toneangivende fotballstemmer mener nok er nok:

Et trenerskifte må komme.

NEDE FOR TELLING: 1-0-tapet for Aserbajdsjan var tungt å svelge for Pål André Helland og co. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NEDE FOR TELLING: 1-0-tapet for Aserbajdsjan var tungt å svelge for Pål André Helland og co. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Helland innrømmer at flyturen hjem fra Baku natt til søndag var blytung. Mens mange av passasjerene på charterflyet sendte seg selv inn i drømmeland, var det full aktivitet rundt seteraden til Rosenborg-spilleren.

- Flyturen var ikke artigere enn den trengte å være. Vi var en gjeng som fant ut at det var greit å holde seg våken med bondebridge. Målet var å få sammenhengende søvn når vi kom tilbake til hotellet.

- Spilte dere om penger?

- Nei, om ære. Du vil ikke bli stemplet som en dårlig kortspiller.

Pinlig

Muligens er det verre med stempelet som «norsk fotballspiller». Aserbajdsjan var en motstander Norge skulle slå. Deretter skulle laget knuse San Marino – og VM-kvalifiseringen skulle være i gang for alvor.

I stedet toppet pinlighetene seg foran et fanatisk hjemmepublikum i Baku. Etterpå lot spillerne frustrasjonen få utløp i garderoben.

- Folk slo rundt seg. De ropte og sparket i kasser. Gjennomgangsmelodien var at vi var fryktelig skuffet og forbannet.

- Er det urettferdig at Høgmo får all skyld?

UNDER PRESS: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UNDER PRESS: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Når du har det overordnede ansvaret, vil det alltid være sånn. Enten du er trener, styreleder eller sjef i en bedrift. Du får ros når det går bra. Og du blir slaktet når resultatene er dårlige. Å være trener på dette nivået krever baller til å stå i det begge veier.

Intern skyld

- Er spillerne uten skyld?

- Nei. Internt legger vi skyld på oss selv. Hva folk gjør utad, får være opp til dem.

Helland maner til en smule besinnelse før det siste piskeslaget svinges over «Prosjekt Høgmo».

- Jeg kastet et blikk på tabellen. Det som så mørkt ut i går, er ikke like mørkt i dag. Jeg mener Tsjekkia er den største rivalen til andreplassen i gruppa. Foreløpig har de ett poeng. Hvis vi begynner å ta poeng jevnt og trutt, er kvalikplassen innenfor rekkevidde.

Høgmo sier:

- Min jobb er å forberede laget best mulig fram til tirsdagens kamp. Vi står sammen om dette. Men det er mitt overordnede ansvar å skape resultater.