SLÅTT UT AV MOTORSYKKEL: Geraint Thomas, her fra en tidligere anledning, ble felt av en motorsykkel på dagens Giro d'Italia-etappe. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
SLÅTT UT AV MOTORSYKKEL: Geraint Thomas, her fra en tidligere anledning, ble felt av en motorsykkel på dagens Giro d'Italia-etappe. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)Vis mer

SYKKEL:

Skandale i Giro d'Italia: Motorsykkel felte favoritt

Dramatisk fjelletappe til Blockhaus.

(procycling.no): Med brutale Blockhaus truende mot enden av dagens etappe i Giro d'Italia var det ventet angrep fra flere av favorittene, men i stedet for en utskillelse på vei opp den bratte stigningen, skjedde den i stedet på dramatisk vis i bunn av den.

På venstre side av veien stopper en politimotorsykkel og et hovedfelt i stor fart klarer ikke å unngå den. Team Sunweb har satt opp et tog på venstre side, men siste mann på rekken, Wilco Kelderman, klarer ikke å unngå den.

Nederlenderen smeller i kjøretøyet og går i bakken. Med seg drar han en av favorittene til årets Giro d'Italia, Team Sky-rytter Geraint Thomas. Waliseren faller stygt og blir sittende en stund, tydelig oppskrapet og i smerter. I samme velt går også lagkamerat Mikel Landa, som var det britiske lagets plan-b.

(artikkelen fortsetter under videoen)

30-åringen kommer seg etter hvert på sykkelen, men har allerede inn i stigningen mistet tre minutter til flere av de andre favorittene, deriblant Nairo Quintana og Vincenzo Nibali.

Thomas kjempet seg tappert oppover den bratte stigningen, men led til slutt et tidstap på fem minutter og må nok erklære drømmen om maglia rosa så godt som over.

Blockhaus gjør stor skade

Ulykken i bunnen av Blockhaus sørget for at flere mistet kontakten med hovedfeltet, blant andre Adam Yates (Orica-Scott), og skapte en langt tøffere vei opp den allerede krevende stigningen.

Og fjellet hvor Eddy Merckx sitt Grand Tour-eventyr startet, skulle kreve flere ofre. Mannen i den rosa ledertrøyen, Bob Jungels (QuickStep-Floors), var blant de mer prominente navnene som tidlig fikk problemer. Allerede med ti kilometer til toppen mistet luxembourgeren følge med teten.

Senere skulle det også begynne å røyne på for Tejay Van Garderen (BMC) og Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), mens Movistar holdt et drepende tempo.

Colombiansk dynamitt

Med Movistars innsats i front av feltet i lang tid og med et heseblesende tempo i innledningen av klatringen var det tydelig at Nairo Quintana følte seg bra, og ikke lenge etter kom også det åpenbare angrepet.

Med syv kilometer til mål lettet han for første gang på rumpen og gav gass. Vincenzo Nibali fulgte lekende lett, og det samme gjorde Thibaut Pinot (FDJ).

Etter noen kilometer med katt og mus, med angrep også fra Pinot, begynte Nibalis ansikt tydelig og surne, og en hengslete stil på sykkelen avslørte fjorårets Giro-vinner. Etter at italieneren hadde kjempet seg tilbake flere ganger kom nådestøtet fra Quintana med omtrent fire og en halv kilometer til mål.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ET SJELDENT SMIL: Nairo Quintana er kjent for å ha et ansikt av stein, men her slipper han gleden løs i det han krysser målstreken. FOTO: AFP PHOTO / Luk BENIES
ET SJELDENT SMIL: Nairo Quintana er kjent for å ha et ansikt av stein, men her slipper han gleden løs i det han krysser målstreken. FOTO: AFP PHOTO / Luk BENIES Vis mer

Og verre skulle det bli for Haien fra Messina, da Thibaut Pinot også kvittet seg med ham en kilometer senere, og snart skulle han også bli passert av Bauke Mollema (Trek-Segafredo) og Tom Dumoulin (Team Sunweb). Den nederlandske duoen kjørte seg etter hvert også opp til Pinot, men ingen av dem kunne gjøre noe med colombianeren i front.

I kampen om andreplassen var Thibaut Pinot sterkest, like foran Tom Dumoulin, mens Bauke Mollema kom noe senere. Vincenzo Nibali led til slutt et tidstap på ett minutt og har en jobb å gjøre de to, kommende ukene.

Geraint Thomas krysset målstreken på Blockhaus fem minutter etter Nairo Quintana. Mens Movistar-rytteren kan ikle seg den rosa ledertrøyen må Thomas forberede seg på en tøff kamp for å i det hele tatt kjempe om en pallplass.

Artikkelen er levert for sykkelnettstedet procycling.no!