KASTET BLUSS: En av Djurgårdens supportere kastet bluss over på sittetribunen. Foto: Janerik Henriksson/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
KASTET BLUSS: En av Djurgårdens supportere kastet bluss over på sittetribunen. Foto: Janerik Henriksson/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpixVis mer

Skandale i Stockholm-derby: Supporter truffet av bluss, fotograf truffet av stol

Dramatisk i kampen mellom Hammarby og Djurgården.

  • Hammarby - Djurgården 1-3 (0-1)

Det oppsto dramatikk da Hammarby og Djurgården møttes i Allsvenskans 20. runde på Tele2 Arena i Stockholm, søndag ettermiddag.

Kampen skulle egentlig starte 15.30, men ble utsatt etter det som omtales som en «fotballskandale» i svenske medier.

Allerede da spillerne på Hammarby og Djurgården gikk inn på banen, valgte dommer Mohammed Al-Hakim å sende spillerne tilbake i garderoben. Al-Hakim tok avgjørelsen etter at det hadde blitt fyrt opp fyrverkeri og knallskudd inne på arenaen.

Ifølge kommentatorene til Cmore var dette en del av tifoen til Djurgården. Etter et visst antall raketter ble lagene tatt av, før de så fikk komme på igjen.

Men heller ikke denne gangen rakk dommeren å sette i gang spillet før han sendte spillerne tilbake i garderoben.

TV-bildene viste at det ble kastet et nødbluss fra kortsiden der Djurgårdens supportere sto. Dette ble kastet over på langsiden mot intetanende, sittende supportere. Dette fikk altså dommeren til å utsette kampen en halvtime.

- Forstår ingenting

Svenske Expressen har snakket med Filip Thurn (29) som ble truffet av blusset.

- Vi satt og pratet, jeg satt andre veien og så ingenting før blusset landet på armen min. Det brant til. Jeg ble sjokkert og reiste meg opp og flyttet meg fra det varme, sier Thurn til avisa.

AVBRUTT TIDLIGERE: Også i 2016 måtte oppgjøret mellom Hammarby og Djurgården på Tele2 Arena avbrytes etter at bluss ble kastet inn på banen. Foto Stina Stjernkvist / TT
AVBRUTT TIDLIGERE: Også i 2016 måtte oppgjøret mellom Hammarby og Djurgården på Tele2 Arena avbrytes etter at bluss ble kastet inn på banen. Foto Stina Stjernkvist / TT Vis mer

Han forteller at det var litt skummelt, ettersom man vet at et nødbluss holder tusen grader og kan ta fyr i «hva som helst».

- Man klarer seg, men treffer det en femåring, som satt på raden nedenfor, er det en helt annen sak.

Ifølge Cmore ble en ung jente fraktet bort etter hendelsen, men etter rapportene skal hun ikke være skadd, men i sjokk etter hendelsen. Kanalens kommentatorer og eksperter synes det hele var ubegripelig.

- Jeg forstår faktisk ingenting. Det finnes flere supportergrupperinger som vil slåss mot hverandre, så la dem gjøre det. Men hva er det her, kaste et bluss på vanlige folk som drar på fotballkamp? Et bluss som er tusen grader. Jeg forstår ingenting, sa Alexander Axén i studioet.

- Irriterende

Hammarbys direktør, Henrik Kindblom, var svært irritert etter hendelsen på Tele2 Arena som ifølge han var fullsatt med 30 000 mennesker.

- Alle vil ha fotballfest. Det er noen idioter som håndterer pyroteknikk på en ansvarsløs måte. Det er kjempetrist, irriterende, sa Kindblom til Cmore, åpenbart misfornøyd med situasjonen.

Etter et kampmøte med delegater, klubbene og politiet ble det klart at kampen skulle settes i gang 15.30 - en halvtime etter at kampen egentlig skulle startet.

Truffet av stol

Like etter at kampen ble satt i gang igjen, oppsto en ny situasjon på Tele2 Arena.

Pressefotografen Nils Petter Nilsson satt nedenfor Djurgården-supporterne for å ta bilder, da han plutselig fikk en kraftig smell i hodet. Det skriver Expressen.

Nilsson hadde blitt truffet av en stol, men han visste ikke hvor den kom fra.

- Jeg satt og tok bilder og kjente plutselig at det smalt i hodet. Det viste seg at det var en stol. Min første tanke var at jeg hadde fått et jernrør i hodet, det var ganske kraftig, forteller han til avisa.

Han la seg ned fordi han blødde og ikke helt visste hva som hadde skjedd. Folk kom til for å hjelpe Nilsson, som innrømmer at han ble redd.

I pausen ble fotografen avhørt av politiet og anmeldt hendelsen på stedet. Så fikk han en diger bandasje rundt hodet så han kunne fortsette å jobbe.

- Jeg fikk et kutt på rundt fem centimeter. Jeg har ikke sydd, men skal gjøre det.

Nilsson har tidligere stilt spørsmål ved fotografenes sikkerhet i Allsvenskan.

- Det har vært situasjoner tidligere og da har jeg bedt om at det må finnes et nett ved fotografene. Det finnes det her på Tele2 Arena, men det skjedde likevel. Om stolen ble kastet inn av Djurgården-fansen har de måttet kaste den over nettet, forklarer han.

Tre nordmenn med i dramaet

Fredrik Ulvestad startet kampen for Djurgården på Tele2 Arena, mens Mats Solheim og Sander Svendsen startet på benken for Hammarby, søndag.

Ulvestad og Djurgården tok ledelsen etter 20 minutter ved Kerim Mrabti. Etter 59 minutter økte gjestene ledelsen ved innbytter Haris Radetinac.

To minutter senere gjennomførte Hammarby to bytter: inn kom Junes Barry og Sander Svendsen. Det ga tydeligvis ny energi til hjemmelaget. Bare to minutter etter dobbelbyttet reduserte nemlig Hammarby til 1-2 ved Vladimir Rodic.

Like før full tid punkterte gjestene kampen da Aliou Badji satte inn 3-1 etter en lekker kontring.