Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skandale-maraton i Kina: 12 200 trengte medisinsk hjelp, og deltakere spiste såpe

- Dette er en kollektiv bom.

GIKK VILT FOR SEG: Qingyuan maraton tiltrekker seg mange uerfarne deltakere. Bildet er fra løpet i fjor. Innfelt er et bilde av fruktsåpa som noen av dem spiste av i år. Foto: Qingyuan maraton
GIKK VILT FOR SEG: Qingyuan maraton tiltrekker seg mange uerfarne deltakere. Bildet er fra løpet i fjor. Innfelt er et bilde av fruktsåpa som noen av dem spiste av i år. Foto: Qingyuan maraton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utøverne som nylig fullførte Qingyuan maraton i Kina, fikk seg en overraskelse da de kom i mål. Etter å ha krysset målstreken fikk de servert en gavepakke med det som så ut som energibarer, noe som sannsynligvis ville vært etterlengtet for flere av løperne.

Men synet kan bedra, iallfall når innholdsfortegnelsen på pakken er skrevet på engelsk. Det var slettes ingen energibarer løperne satte tennene i - det var såpe formet som frukt.

Ifølge People's Daily skal vitner ha rapportert om flere såpestykker med bitemerker liggende på bakken.

- Pakkene med såpe liknet på matpakker. Det er en tabbe fra vår side, sier en representant til Yangtse Evening Post, gjengitt av People's Daily.

Gavepakkene inneholdt også ting som bananer, brød og sjokolade. Det var derfor ikke så rart at posen med fruktsåpe ble tatt for å være spiselig.

Av de 20 000 løperne som deltok, var det hele 12 200 av dem som trengte medisinsk hjelp etter løpet. Nærmere 10 000 av disse hadde muskelkramper, mens over 1700 hadde forstuet noe. Det er uvisst om noen trengte hjelp på grunn av såpespising.

306 personer kollapset. En ambulanse ble sendt til stedet 23 ganger, og 17 mennesker havnet på sykehus. For fem av disse var det kritisk.

- Ikke lurt Idrettsekspert Johan Kaggestad har blant annet trent Grete Waitz. Han er ikke akkurat imponert over selvinnsikten til deltakerne.

- Det tyder på at de som har deltatt har dårlig grunnlag. De burde ikke lagt ut på turen. Å løpe maraton uten å ha vært skikkelig forberedt er ikke lurt. Skadeomfanget tyder på at de ikke visste hva de gikk til, sier Kaggestad.

Han mener at løperne har hatt en naiv tilnærming til hva maraton er og at arrangøren har gjort en «drita dårlig jobb».

- Jobben til de som står bak disse maratonløpene er å fortelle løpere om de ikke er forberedt. Dette er en kollektiv bom, som det ofte er i Kina, sier Kaggestad.

- Her må de ta ansvar for at de sender folk ut på en ekstrem fysisk belastning. Jeg anbefaler ikke folk å gjøre det hvis de ikke er godt trent. Da bør de heller holde seg til 5-kilometer og 10-kilometer eller skogsturer, sier Kaggestad.

Lite fokus på trening Ifølge kinesiske medier skal det ikke være uvanlig at utøvere får problemer under løpet. Da det ble arrangert for første gang i fjor, var det 12 000 deltakere, hvorav 7000 pådro seg skader. At det var tåke og regn hjalp heller ikke.

Maraton er en stadig voksende sport i Kina som blir sett på som «kul», særlig blant de yngre. Likevel er det lite fokus på riktig trening.

BBC skriver at folk var raske med å mobbe de som hadde spist såpe etter løpet. En bruker spekulerte i om det kunne være en verdensrekord at mer enn 10 000 mennesker spiste såpe sammen.

Les også: Seks Birken-syklister drakk vaskemiddel de trodde var sportsdrikk. Ble sendt på legevakta.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart