Skandale på Ullevaal

Norge - Bosnia ble stoppet rett etter avspark.

Norge - Bosnia liveULLEVAAL/OSLO (Dagbladet.no): Dommer Mike Riley hadde så vidt blåst i gang EM-kvaliken mellom Norge og Bosnia på Ullevaal da bosniske supportere pepret banen med bengalske lys. Banen ble raskt røyklagt, og kampen avbrutt. Funksjonærer og brannfolk hadde sin fulle hyre med å rydde banen for lysene, som også satte fyr på et reklameskilt.

Spillerne ble sendt i garderoben, mens banen lå tåkelagt av de mange lysene som omskapte stadion til noe som liknet på en krigsskueplass. Skandalen var et faktum.

Politiet lot de bosniske supporterne få sitte, men satte opp en sperre mellom dem og andre supportere. Seinere ble en del av bråkmakerne arrestert.

«Ut med forbundet»

Ifølge bosniske journalister sang de bosniske supporterne «Ut med forbundet» mens den bosniske nasjonalsangen ble spilt. På et banner sto det «De som spiller for forbundet, er forrædere». Dette har klar adresse til korrupsjonsskandalen i det bosniske fotballforbundet, og at flere stjernespillere har trukket seg fra landslaget midt i EM-kvaliken.

Supporterne som kaster lys, sympatiserer med spillerne som har trukket seg, og lyskastingen er derfor en demonstrasjon mot det bosniske fotballforbundet og har trolig ingenting med Norge å gjøre.

Det er Norges Fotballforbund (NFF) som har ansvaret for sikkerheten på Ullevaal, og de kan nå vente seg en straff fra UEFA.

- De bengalske lysene er så små at det var umulig å oppdage dem før supporterne ble sluppet inn på stadion, sa NFF-presiden Sondre Kåfjord til TV 2. Han la til:

Skandale på Ullevaal

- Dette er forferdelig kjedelig, det skal ikke være sånn.

- For tidlig

- Det er veldig kjedelig at kampen blir oppstykket, og at arrangementet blir ødelagt på denne måten, sier informasjonssjef Roger Solheim i NFF til Dagbladet.no.

- Har dere tatt for lett på sikkerhetskontrollen?

- Det er det for tidlig å si noe om. Vi må evaluere sikkerhetstiltakene våre etter at kampen er over, sier Solheim.

Etter 35 minutter besluttet UEFAs representant å sette i gang kampen igjen.

- Den eneste måten

- Dagbladet.no har snakket med en dansk-bosnisk supporter som er kommet til Ullevaal for å vise sin avsky mot det bosniske fotballforbundet.

- Er dette måten å få til endring på?

- Ja, det er den enesten måten, vi har prøvd å få til noe i femten år, uten at noe har skjedd. Fotballforbundet drives av kameratene til krigsforbrytere, vi vil endre det, sier supporteren, som vil være anonym.

- Hvordan kan UEFA ikke gripe inn når det bosniske forbundet blander idrett og politikk, når de gjorde det mot Hellas? spør dansk-bosnieren retorisk, og svarer selv:

- Det er fordi Bosnia er et lite land ingen bryr seg om, sier han og fortsetter:

- Forbundet vil ha delte serier, etter etnisitet. Vi vil ha en felles bosnisk serie. De som er med i dag, er muslimer, kroater og serbere, sier den dansk-bosniske supporteren til Dagbladet.no.

- Ikke alle er sånn

Norsk-bosniske Melissa Mujkanovic har også lite til overs for det bosniske fotballforbundet, men støtter ikke lyskastingen.

- Jeg mener fotballforbundet bør gå, men tar avstand fra det bosnierne gjør på stadion. Det er viktig å understreke at ikke alle bosniske supportere er sånn, sier Mujkanovic, som for øvrig mener det ribbede bosniske laget spiller overraskende bra.

MÅTTE I GARDEROBEN: Spillerne fra begge lag ble sendt i garderoben da bosniske supportere pepret banen med bengalske lys rett etter kampstart.
PROTESTAKSJON: De bosniske supporterne kastet lys for å vise sin avsky mot det hjemlige fotballforbundet, som sliter med korrupsjonsanklager.