Skandale truer America's Cup

Tittelforsvarer Oracle mistenkes for juks.

 MISTENKES: Oracle-sjefen Larry Ellison og hans tittelforsvarerbåt å straffes for juks i innledende seilaser. Foto: REUTERS / Dani Cardona/Files / NTB Scanpix
MISTENKES: Oracle-sjefen Larry Ellison og hans tittelforsvarerbåt å straffes for juks i innledende seilaser. Foto: REUTERS / Dani Cardona/Files / NTB ScanpixVis mer

Den prestisjetunge seilerturneringen America's Cup trues av en skandale. En jury skal ta stilling til om tittelforsvarer Oracle har fusket.

Team New Zealand avgjorde mandag utfordrerserien og sikret seg retten til å møte amerikanske Oracle i finaleseilasene utenfor San Francisco. Den første seilasen skal avvikles 7. september, men nå mistenkes det at Oracle jukset i innledende seilaser.

Blant annet skal man på ulovlig vis ha gjort katamaranene tyngre ved å gjemme bly og andre metaller i skroget.

Juryen skal avholde en høring torsdag, og i løpet av kort tid skal eventuelle straffetiltak avgjøres. Oracle kan bli trukket poeng i finaleseilasene, som i utgangspunktet tegner til å bli jevne.

Enkeltpersoner i Oracle-laget kan også bli utestengt fra deltakelse i finalen.

Ben Ainslie, som er en av Oracles to kapteiner, var opptatt med London-OL da jukset skal ha skjedd.

- Åpenbart har noen i teamet trodd at det var i orden å plassere vekter i skroget. Jeg vet ikke om de var klar over at det er ulovlig, sier han til San Francisco Examiner.

- Det er frustrerende, men 99,9 prosent av oss har ingenting med det å gjøre.

America's Cup er verdens eldste seilerkonkurranse. Kampen om pokalen ble første gang avviklet for 162 år siden.

(NTB)