Skandale under Norway Chess: Sjokkert Carlsen tapte på tid

- Det verste som kan skje.

• Carlsen - Topalov 0-1

STAVANGER (Dagbladet): Magnus Carlsen tapte et over seks timer langt parti mot Veselin Topalov under åpningen av Norway Chess på mest mulig dramatisk vis. 

Carlsen ledet maratonoppgjøret soleklart, men hadde ikke fått med seg at han ikke fikk påfyll av tid etter 60 trekk. Dermed gikk seieren til hans bulgarske motstander i stedet.

- Jeg er veldig skuffet. Det er som å ha gjort en feil som snur hele partiet på hodet etter seks timer. Det føles som å ha satt dronningen rett i slag, sier Carlsen til Dagbladet.

Visste ingenting  Er det rart at arrangøren ikke informerer verdens beste sjakkspiller godt nok om denne uvanlige tidskontrollen?

- Det er min feil, men jeg syns jeg kunne vært bedre informert. Det er lov å si at det er min feil, men også at arrangøren kunne gjort en bedre jobb, sier Carlsen.

- Hvordan er motivasjonen for å fortsette turneringen nå?

- Den kunne vært bedre. Jeg må kjempe videre, men jeg er ikke typen som kommer over tap etter to sekunder, for å si det sånn. Det kommer til å ta tid, men jeg må prøve å bruke den negative energien til noe positivt i morgen, sier Carlsen til Dagbladet.

Sympatisk Carlsen
I TV 2s studio fikk 24-åringen spørsmål om hva han tenkte da dommeren kom bort og informerte om tapet.

- Hva skal man si ... Det er virkelig dumt. Jeg syns bare det er rart. Vi sjakkspillere er vanedyr. Når vi får en tidskontroll jeg overhodet ikke er vant med, kan slike ting skje. Men det er godt det skjedde med meg i første runde, slik at det ikke skjedde med noen av de andre, sier Carlsen.

- Jeg har skrevet under på en kontrakt hvor denne tidskontrollen er spesifisert. Selv om jeg mener at arrangøren kanskje kunne gjort en bedre jobb, er det min feil.

- Bittert Manager Espen Agdestein fulgte dramaet i Stavanger bare noen meter fra spillelokalet hvor Carlsen satt. Han ble uvel da han innså hva som var i ferd med å skje.

- Det var veldig ubehagelig. Jeg ante ugler i mosen da Magnus så veldig komfortabel ut mens tiden var i ferd med å renne ut. Normalt får han mer tid etter 60 trekk, men slik er det ikke i denne turneringen. Magnus hadde ikke fått det med seg, og da er det et forferdelig sjokk når han har kjempet i seks timer. Stillingen er egentlig vunnet, men så får han plutselig beskjed om at han har tapt på tid. Det er maks ubehagelig, sier Agdestein til Dagbladet. 

- Hvordan vil du karakterisere det som har skjedd?

- Det er et sjokk for Magnus. Det er ett poeng tapt som han aldri får tilbake. Det er også ubehagelig at det er en form for uprofesjonalitet, at ikke teamet vårt eller han har fått med seg denne tidskontrollen. Det gjør det ekstra bittert, sier Agdestein.

Dagbladet var blant annet vitne til at Carlsen kom til spillelokalet bare sekunder før dagens start og etter at dommeren hadde lest opp reglene. Nordmannen innrømmer at det var en medvirkende faktor til at han ikke kjente til tidskontrollen.

- En skandale Manager Agdestein bruker samtidig sterke ord for å beskrive den dramatiske situasjonen.

- Det er først og fremst en skandale for Magnus, sier Agdestein.

Manageren vil nå gå gjennom informasjonen de har fått fra arrangøren for så å evaluere hva som har gått galt. For Carlsens del venter et nytt parti allerede i morgen mot verdenstoer Fabiano Caruana.

- Magnus liker dette utrolig dårlig, men han har ikke noe annet valg enn å bite tenna sammen og prøve å gjøre en god turnering, mener Agdestein.

- Glemmer ikke dette Samtidig forteller en overrasket Topalov at han ikke merkt noen ting til at Carlsen ikke hadde fått med seg reglene.

- En ting som dette skjer kanskje en gang i livet. Man glemmer det ikke. Det var veldig rart. Jeg så ikke på tiden. Dommeren informerte om tidskontrollen like før start, noe jeg syntes var rart. Så jeg spurte igjen under partiet og hun bekreftet det for meg, sier Topalov til TV 2.

- Merket du etter hvert at Magnus ikke visste det?

- Nei, overhodet ikke. Jeg syns synd på ham, men hva kan jeg gjøre.

- Det er det verste som kunne skjedd, sier TV 2-ekspert Hans Olav Lahlum.

Arrangøren: - Veldig trist Arrangøransvarlig Jøran Aulin-Jansson opplevde hendelsen som sørgelig.

- Jeg syns det er veldig trist. Jeg trodde ikke Magnus ikke kjente til reglene. Jeg ble veldig overrasket selv også, sier Aulin-Jansson til Dagbladet.

- På hvilken måte har dere informert spillerne om denne tidskontrollen i forkant av turneringen?

- Vi har gjort det både muntlig og skriftlig. Men jeg skal skal finne dette (papirene) i morgen. 

- Står tidskontrollen omtalt i kontrakten mellom Norway Chess og spillerne?

- Jeg har ikke sjekket det. Det har vært så mange papirer fram og tilbake. Denne betekningstiden har vært diskutert, men det var dette vi landet på.

- Hvis regelen ikke står i kontrakten, kan det få konsekvenser for resultatet?

- Nei. Sjefsdommeren opplyste også om betekningstiden før runden, sier Aulin-Jansson, som også er president i Norges Sjakkforbund.