- Skandale

SEVILLA (Dagbladet): Oppløst av tårer avsluttet Fiona May i går karrieren i protest. Lengdehopperen fra Italia orker ikke å fortsette etter at hjemmefavoritt Niurka Montalvos tvilsomme gullhopp på 7,06 ble godkjent av juryen.

Det utspilte seg et mennesklig drama i timene etter lengdefinalen. I siste omgang hoppet hjemmefavoritten Niurka Montalvo 7,06, og fratok Fiona May (29) gullet med 12 centimeter.

Planken så mer enn tvilsom ut, italinerne raste mot hjemmedømming og la inn protest. Den ble avvist ved midnatt.

Da hadde Dagbladet fulgt May fra lengdegropa til direkteintervju med italinesk TV. Hun gråt allerede nede på banen, og klarte ikke å roe seg før langt på natt.

- Dette er et mareritt for meg, sier den tidligere engelske landslagsjenta. Hun skiftet statsborgerskap da hun giftet seg med Gianni Iapichino i 1993.

- Nå slutter jeg med friidrett, sier hun.

Ingen tillit

May har ikke lenger tillit til IAAF som rettferdig organisasjon. Allerede under VM i Athen i 1997 følte hun seg tråkket på av friidrettspampene. Da endte hun med bronse, men føler sjøl hun burde hatt gullet.

- Fiona fikk et hopp som hadde holdt til gull. Men hoppet ble dømt dødt. TV-bildene viste at det var gyldig, sier ektemann og trener Iapichino.

- Siden har hun vært redd for å bli sviktet på nytt. Nå er hun ødelagt, sier han. Men sannsynligvis var det mer følelser enn fornuft i italienernes skuffelse i går. Regelverket fastslår at skoen må sette merke i plastikken på planken før det dømmes dødt. Det var ikke slike merker etter Montalvos hopp. Hun bruker sko som bygges opp i fronten. Slik fikk hun en ekstra centimeter å gå på.

- Jeg så selv at hoppet var dødt. Jeg mener ikke å være usportslig, men alle så det, sier May, og får støtte av jenta som mistet sjansen til full gullpott i går - bronsevinner Marion Jones:

- Det var veldig nært dødt hopp.

Jones gratulerte May med sølvet, men tok aldri gullvinner Montalvo i hånda.

- May burde være fornøyd med sølvet. Hun er en dårlig taper, sier Montalvo.