Ski-VM i Oberstdorf

- Skandale

- Maren Lundby skulle hatt VM-gull. Det sier Nils Livland, internasjonal hoppdommer gjennom 30 år.

VM-SØLV: Maren Lundby. Foto: Bjørn Langsem
VM-SØLV: Maren Lundby. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

OBERSTDORF (Dagbladet): Maren Lundby var fornøyd med VM-sølv i går kveld. Det var ikke Nils Livland, som har vært internasjonal hoppdommer gjennom 30 år og representert Norge inn mot det internasjonale skiforbundet FIS.

- Dette går over streken. Lundby skulle ha vunnet. Jeg vil kalle det for en liten skandale, erklærer Livland, som reagerer på stilkarakterene til Lundbys overkvinne - vinneren Ema Klinec fra Slovenia. Ifølge Livland skulle hun hatt 4,5 poeng mindre, og da ville bildet sett annerledes ut.

Men vi tar det fra begynnelsen:

Livland var en kapasitet Arne Scheie brukte da han kommenterte hopp på NRK. I dag er de gode venner, og Livland er ikke den som sender meldinger i tide og utide.

Men i går kveld kokte det over under VM-rennet i normalbakken i tyske Oberstdorf.

SCHEIE-VENN: Arne Scheie brukte Nils Livland (til høyre) som sparringspartner da han kommenterte hopp for NRK. Foto: Privat
SCHEIE-VENN: Arne Scheie brukte Nils Livland (til høyre) som sparringspartner da han kommenterte hopp for NRK. Foto: Privat Vis mer

Etter første omgang sendte han en tekstmelding til hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen.

Bråthen var ringside VM-bakken i den sørtyske byen og fisket opp meldingen i pausen. Marita Kramer fra Østerrike ledet på dette tidspunktet. På de neste plassene fulgte Ema Klinec, Sara Takanashi og Maren Lundby

- Jeg kjenner Bråthen, men jeg har aldri sendt en sånn melding til ham før. Jeg påpekte at Lundby hadde et flott hopp med telemarksnedslag. For dette fikk hun to ganger 18 og tre ganger 18,5 i stil.

FØLELSESLADET: Ema Klinec var oppløst i tårer etter seieren. Foto: Lise Åserud / NTB
FØLELSESLADET: Ema Klinec var oppløst i tårer etter seieren. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Livland fortsetter:

- Så kom Ema Klinec. Hun landet helt jamsides uten å forberede landingen. Hun hadde også en feil i svevet, som hun skulle vært trukket for. Hun fikk nesten tilnærmet samme stilkarakterer som Maren (tre ganger 18 og to ganger 18,5). Jeg skrev til Clas Brede at her mener jeg det bør reageres. «Det er innlysende at det er feil. Og i verste fall kan det bli kåret feil verdensmester», skrev jeg.

Etter andre omgang tekstet Livland til Bråthen på nytt. Da hadde Klinec blitt verdensmester, 3,1 poeng foran Lundby. Og med Sara Takanshi på tredjeplass.

MOTTOK MELDING: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Bjørn Langsem
MOTTOK MELDING: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg skrev: «Da skjedde det jeg fryktet. Her skulle Maren ha vunnet forholdsvis klart.» Naturligvis må du se alle de fire hoppene til de to under ett. Men det var mest feildømming i det første hoppet til Klinec.

- Hva mener du den slovenske jenta burde hatt?

- Hun satte ikke telemarksnedslag. Og hun hadde feil i svevet. Etter min mening skulle stilkarakteren vært 16,5.

Livland har dømt i både OL, VM og Hoppuka. Budskapet hans er at hver av dommerne skulle lagt seg 1,5 poeng under det de faktisk gjorde. Da ville Klinec hatt 4,5 poeng mindre. I og med at Lundby endte 3,1 poeng bak, ville hun vært foran den slovenske jenta med karakteren Livland mener burde vært gitt.

- Hun gjorde en skifeil i svevet, satte ikke telemarksnedslag - og ble trukket ned etter landing. Da står vi igjen med 16,5, sier han.

- Hva med det andre hoppet til Klinec (tre ganger 18 som tellende)?

- Det var mye mer riktig dømt. Da satte hun telemarksnedslag. Men i det første hoppet hennes var det kollektiv dommersvikt.

Og:

- Her tapte Lundby VM-gullet på feilaktige dommeravgjørelser.

- Hvordan kan dette skje?

- Dommerne er ikke dyktige nok. Det internasjonale skiforbundet har ikke gode nok systemer for å luke ut de dårligste dommerne. Hadde de hatt det, måtte alle ha skjerpet seg mer.

Han fortsetter:

- Jeg kan gi et eksempel til. Det første hoppet til Marita Kramer (kom på fjerdeplass) vurderer jeg slik: Hun hadde feil i svevet, hun landet bredt og jamsides. Og så kan du diskutere om hun var nedi med hånda eller baken. Det er akseptabelt at dommerne ikke får med seg sånt. Men når en av dommerne gir 16,5, og Maren bare får 18 som tellende, trenger du ikke å være rakettforsker for å se at her er det forskjeller som ikke holder mål.

TOPP TRE: Ema Klinec (i midten) vant foran Maren Lundby og Sara Takanashi. Foto: Bjørn Langsem
TOPP TRE: Ema Klinec (i midten) vant foran Maren Lundby og Sara Takanashi. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Lundby var 0,2 poeng foran Sara Takanashi på tredjeplass.

- De 0,2 poengene kunne like gjerne vært vippet i Takanashis fordel. Han fikk altfor godt betalt i begge hoppene etter dårlige landinger. Vi snakker om slette prestasjoner og en liten dommerskandale her.

Det internasjonale skiforbundet har ikke for vane å kommentere dommerkarakterer rett etter renn - og gjør det heller ikke denne gangen.

Prosedyren er at det alltid er en evaluering i ettertid. Dommere som avviker for mye blir fratatt dommerjobben i en periode.

Sportssjef Clas Brede Bråthen bekrefter at han mottok meldinger fra Livland i går kveld. I pausen mellom første og andre omgang var han selv oppgitt over stilkarakterene til Marita Kramer. Til tross for at hun var nedi med rumpa, fikk hun 16,5 av dommeren fra Tyskland.

- Hoppet var ikke verdt mer enn 11,5, sier en annen dommerekspert, Ole Walseth.

Til påstanden om at Lundby ble fradømt VM-gullet sier Bråthen:

- Det er kjedelig det Livland påpeker. Men det er mye verre det jeg observerte først, stilkarakterene til Kramer i første omgang - og Takanashi. Det er på høy tid at vi går mer analytisk til verks og forsøker å finne løsninger. Det er ingen som er tjent med dette. Det er ille for dommerne, men naturligvis verst for utøverne.

- Hvorfor er det ikke videodømming i hopp?

- Det har jeg ikke noe godt svar på.

REAGERER: Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, reagerer kraftig på dømmingen i normalbakkerennet, der Maren Lundby tok sølv. Foto: NRK Vis mer

- Bør det komme en diskusjon på videodømming og hvor dommertårnene skal stå i bakken?

- Det er det samme hvor dommertårnene står, hvis det kommer videodømming. Jeg tror vi kunne skapt høyere underholdningsverdi med å bruke video. Det Jo Nesbø tilførte hoppsporten med den grønne linja - og søylen som går oppover mot slutten av rennene - gjør det fullt mulig å gjøre noe med stildømmingen også. Du kan gjøre det mer rettferdig, og legge enda mer vekt på det estetiske, påpeker Bråthen.

FAKTA

Hopp, kvinner (HS106):

1) Ema Klinec, Slovenia 279,6 (105-100,5), 2) Maren Lundby, Norge 276,5 (102,5-99,5), 3) Sara Takanashi, Japan 276,3 (104-100), 4) Marita Kramer, Østerrike 275,2 (109-98), 5) Nika Kriznar, Slovenia 257,5 (95-97), 6) Silje Opseth, Norge 255,1 (93-98), 7) Thea Minyan Bjørseth, Norge 252,7 (99,5-92), 8) Daniela Iraschko-Stolz, Østerrike 248,0 (95,5-95), 9) Jerneja Brecl, Slovenia 244,6 (95,5-94,5), 10) Katharina Althaus, Tyskland 241,8 (91-98).

Øvrig norsk: 19) Anna Odine Strøm 220,6 (92-89,5).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer