Oppsøkte hopptopper på hotellet:

- Skandale

Landslagssjef Clas Brede Bråthen (53) frykter Hoppuka kan bli avgjort av dommerne. Søndag morgen oppsøkte han internasjonale hopptopper på hotellet i Tyskland. - Jeg ga klar beskjed, sier han.

OPPRØRT: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
OPPRØRT: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

INNSBRUCK (Dagbladet): Bråthen er fortsatt opprørt over stildømmingen i Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

At Markus Eisenbichler fra Tyskland fikk 18,5 av den tyske dommeren for det som nesten var et fall i første omgang, sjokkerer Bråthen. Også Marius Lindvik fikk fem ganger 18,5 for det første hoppet, noe landslagssjefen mener burde vært 19,5.

Etterpå fikk han en tekstmelding fra en norsk dommer som kalte Lindvik-dømmingen for «en skandale». Bråthen støtter denne beskrivelsen:

- Ja, hvis vi tar det totale bildet, sier han, og sikter til vurderingen av de to hoppene. Mens Lindvik fikk 55,5 stilpoeng for hoppet, fikk Eisenbichler 53,5 stilpoeng. I snitt blir dette bare i overkant av et halvt stilpoeng dårligere.

Se hoppet til Eisenbichler under.

Bråthen mener det var klasseforskjell på de to hoppene, der Lindvik landet på 138 meter og Eisenbichler på 141 meter.

- Hvis ikke dét er en skandale, er det jo dommerne selv som ikke vil ha stildømming, sier Bråthen.

Se hoppet til Lindvik under.

Han mener denne saken ikke kan ligge. I morgentimene søndag oppsøkte han renndirektør Sandro Pertile på hotellet i Garmisch-Partenkirchen.

- Jeg snakket med flere i den internasjonale, administrative ledelsen i morges. Jeg har gitt ganske klar beskjed om at jeg er bekymret for konsekvensene av det som skjedde, forteller Bråthen til Dagbladet.

Rennet endte med seier til japaneren Ryoyu Kobayashi. Han fikk 291,2 poeng, mens Eisenbichler fikk 291 poeng.

- Vi var 0,2 poeng unna å kåre feil vinner. Og fortsatt risikerer vi at Hoppuka får en feil vinner som følge av hva dommerne gjorde i Garmisch-Partenkirchen.

- Hvilke tilbakemeldinger fikk du på synspunktene dine?

- Jeg møtte ikke så mye motstand. Jeg la fram mitt syn, og mine tanker, og føler at jeg ble lyttet til. Så er jeg usikker på hva det blir til.

DOMMERTÅRNET: Her er dommerne som dømte i Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Fra venstre: Lars Erik Eriksson (Sverige), Erik Stahlhut (Tyskland), Martin Rønningen (Norge), Thomas Kuglitsch (Østerrike) og Vladimir Frak (Slovakia). Foto: Geir Olsen / NTB
DOMMERTÅRNET: Her er dommerne som dømte i Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Fra venstre: Lars Erik Eriksson (Sverige), Erik Stahlhut (Tyskland), Martin Rønningen (Norge), Thomas Kuglitsch (Østerrike) og Vladimir Frak (Slovakia). Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Renndirektør Sandro Pertile bekrefter overfor Dagbladet at han hadde en prat med Bråthen på hotellet i Garmisch-Partenkirchen. Han forteller her hvordan han opplevde det som skjedde rundt hoppet til Eisenbichler:

- Jeg oppfattet ikke situasjonen umiddelbart, annet enn at jeg så han hadde en rar bevegelse etter landing. Underveis er det viktig for meg å fokusere på konkurransen. Da jeg kom tilbake på hotellet, fikk jeg sjansen til å se hoppet på nytt. Jeg hadde en hyggelig prat med dommerne. Det som var litt rart for meg, var at alle hadde noenlunde lik oppfatning av hoppet (17,5 - 18,5 - 17,0 - 18,0 - 18,0).

RENNDIREKTØR I FIS: Sandro Pertile. Foto: Geir Olsen / NTB
RENNDIREKTØR I FIS: Sandro Pertile. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Pertile fortsetter:

- Det er to dommere som spriker, mens resten gir stilkarakterer imellom. Det kan tyde på at fra den posisjonen de sto, så de ikke hoppet skikkelig. Jeg snakket med dem, og de innså at noe ikke fungerte hundre prosent. Det er synd når ting ikke går som det skal. Men vi får ikke gjort noe med fortida. Vi kan bare jobbe med framtida.

De rause stilkarakterene til Eisenbichler kan i ytterste konsekvens få noe å si for plasseringen til Lindvik i Hoppuka.

Ryoyu Kobayashi leder og har 593,2 poeng. Lindvik ligger på andreplass med 580 poeng. Deretter følger sloveneren Lovro Kos og Eisenbichler med henholdsvis 575,5 og 572,1 poeng.

På en pressekonferanse etter rennet innrømmet Eisenbichler at 18,5 var for høy stilkarakter.

- Men vi opplever hjemmedømming i Polen også, sa han.

UTSJEKKING: Marius Lindvik og hopperne sjekket i dag ut fra Mercure hotell i Garmisch-Partenkirchen og satte kursen for Innsbruck. Foto: Geir Olsen / NTB
UTSJEKKING: Marius Lindvik og hopperne sjekket i dag ut fra Mercure hotell i Garmisch-Partenkirchen og satte kursen for Innsbruck. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Bråthen påpeker:

- Lindvik var dyp i Oberstdorf og fikk 15,5 poeng. En annen som åpenbart har problemer med å stå, får 18,5 poeng. Jeg klarer ikke å se at det er veldig stor forskjell på dem i lufta.

- Hva mener du Eisenbichler burde fått i det første hoppet i Nyttårshopprennet?

- Det var ikke perfekt i lufta, så der burde han blitt trukket 0,5 poeng. Han burde hatt maks trekk i landingen. Det gjorde at også utkjøringen ble dårlig. Da er vi fort nede på 15,5 eller 16,0 poeng.

LYKTES IKKE: Halvor Egner Granerud måtte spille annenfiolin i Nyttårshopprennet. Han håper på bedre lykke i Innsbruck. Foto: Geir Olsen / NTB
LYKTES IKKE: Halvor Egner Granerud måtte spille annenfiolin i Nyttårshopprennet. Han håper på bedre lykke i Innsbruck. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Bråthen påpeker:

- Dette kan ha en del å si for sammendraget. Det som blir ille nå, er hvis Eisenbichler vinner Hoppuka. La oss så at han slår Lindvik eller Kobayashi med ett tidel. Da er det dommerne som har avgjort det med partisk dømming.

- Partisk dømming, sier du. Nå var det bare én tysk dommer og høyeste og laveste stilkarakter blir jo strøket. Kan du utdype?

- Det er ikke sagt at du må være tysk dommer for å dømme partisk. Du kan dømme partisk ved å gi hjemmehoppere fordel. Det er også en form for partisk hjemmedømming, som vi hører om i fotball, sier han.

KREVER ENDRINGER: Landslagssjef Clas Brede Bråthen var opprørt under og etter Nyttårshopprennet. Foto: Geir Olsen / NTB
KREVER ENDRINGER: Landslagssjef Clas Brede Bråthen var opprørt under og etter Nyttårshopprennet. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- At tyskeren blir strøket for høyeste stilkarakter, er i seg selv spesielt. Det var ikke noe 18-hopp heller. Det var vel den norske dommeren som var nærmest ved å gi 17,0. Men også dette reagerer jeg på er for høyt.

Men:

- Hvis dommerne ser hoppet i ettertid og konkluderer med at alt var riktig, er det jo greit. Da går det ikke an å komme videre. Da er det umulig å forstå hvordan vi skal hjelpe hopperne til å få bedre stilkarakterer.

LEDER: Ryoyu Kobayashi fikk litt kluss med glasskula etter Nyttårshopprennet, men leder i sammendraget etter to renn. Foto: AFP / NTB
LEDER: Ryoyu Kobayashi fikk litt kluss med glasskula etter Nyttårshopprennet, men leder i sammendraget etter to renn. Foto: AFP / NTB Vis mer

I minuttene etter rennet første nyttårsdag var det en fly forbannet Bråthen som krevde sanksjoner for den tyske dommeren. Pertile opplyser at det finnes egne rutiner for hvordan dommerne blir straffet.

- Vi har en gruppe eksperter som vurderer dommerne. Vi har et system med evaluering. Vi har kompetente folk som avgjør dette. Dette er ikke min jobb eller jobben til Clas Brede, sier han.

- I løpet av en sesong er det flere tusen hopp. Sakene vi diskuterer er ganske få. Det generelle bildet er bra, men så dukker det opp noen tilfeller.

Bråthen har i flere år vært en forfekter av å få dommertårnet lenger ned i bakken.

- Igjen får vi høre hvor vanskelig det er for dommerne å se. Da får de stå lenger ned i bakken, da. Det er aldri noen diskusjon om den første svevfasen i et skihopp. Det er bare nedslag og utkjøring vi diskuterer. Men likevel skal dommerne på død og liv stå på en plass der de ikke ser bra. Dette brukes som en unnskyldning for å ødelegge resultatlistene. Det er ikke greit i det hele tatt, sier Bråthen.

- Hoppsporten må prøve å være litt nyskapende i det vi driver på med. Ellers blir dette tullete. Bruk gjerne videodømming for min del. Gjør hva som helst, bare det blir mer rettferdig enn nå.

Hoppuka fortsetter med kvalifisering i Innsbruck i Østerrike mandag. Rennet i Bergiselbakken går tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer