Maren Lundby:

- Skandale

Maren Lundby (28) reagerer kraftig på stilkarakterene til lagvenninna Thea Minyan Bjørseth. Hoppesset mener 19-åringen ble fradømt sin første pallplass i verdenscupen søndag morgen.

REAGERER STERKT: Maren Lundby. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REAGERER STERKT: Maren Lundby. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

De norske hoppkvinnene leverte et svært sterkt lagresultat i verdenscuprennet i Zao i Japan. Rennet gikk søndag morgen, norsk tid.

Eva Pinkelnig fra Østerrike vant foran Selina Freitag fra Tyskland og Anna Odine Strøm. Silje Opseth fulgte på fjerdeplass, mens Thea Minyan Bjørseth ble nummer fem.

Bjørseth har aldri tatt pallplass i verdenscupen. Maren Lundby - som er tilbake i verdenscupen om 14 dager - mener lagvenninna ble fradømt en pallplass i det første hoppet.

KOM PÅ FEMTEPLASS: Thea Minyan Bjørseth. Foto: NTB
KOM PÅ FEMTEPLASS: Thea Minyan Bjørseth. Foto: NTB Vis mer

Bjørseth fikk fem ganger 18 i stil, på et hopp Lundby mener var helt strøkent. Opp til Strøm på tredjeplass skilte det til slutt 0,6 poeng. Lundby mener Bjørseth ville vært forbi med de riktige stilkarakterene i første omgang.

- Thea var helt rolig i lufta. Nedslaget var balansert og kontrollert. Det var et kjempefint hopp, med ingen utslag. Så fikk hun tre ganger 18 som tellende. Det er synes jeg er ganske spesielt, sier Lundby til Dagbladet.

- I mine øyne hadde hun i alle fall fortjent 19. Etterpå så du Selina Freitag. Hun hadde mye større problemer i «flight» og landet litt høyere i bakken med dårligere nedslag. Hun fikk tre ganger 17 som tellende, men én av dommerne valgte å gi samme karakter som Thea fikk – 18. Det er kjedelig for Thea.

NUMMER TRE: Anna Odine Strøm ble beste norske kvinne på tredjeplass. Foto: NTB
NUMMER TRE: Anna Odine Strøm ble beste norske kvinne på tredjeplass. Foto: NTB Vis mer

Alexandria Loutitt fra Canada var nesten nedi med hånda på sitt hopp i første omgang. Hun fikk 16,5 - 16,5 - 17 som tellende.

- Det er i nærheten av skandale, utbasunerte Viaplay-ekspert Karl Vegard Andersen på direkten.

Lundby sier hun kan støtte bruken av ordet skandale og at dommerne skiller for lite mellom gode og dårlige hopp.

- Thea kjenner nok litt på den, sier hun.

Stilkarakterer i kvinnehopp har vært en større debatt lenge. Til Dagbladet påpeker Lundby at ingen kvinner noen gang har fått 20 i stil i verdenscupen eller mesterskap. Dette til tross for at de opererer med den samme skalaen som menn.

FRA ARKIVET: Maren Lundby og Daniel-André Tande ble bedt om å promotere Raw Air i Polen. Klippet vekker oppsikt. Video: Raw Air Vis mer

- Hvorfor er det slik?

- Jeg er litt usikker. Jeg har ikke noe godt svar på det. Vi ser at det sjelden deles ut noe mer enn 18 og 18,5 for damer. 19-tallet er veldig sjeldent, påpeker Lundby.

- Det synes jeg er veldig ufortjent. Det leveres mange fine hopp blant jentene. Jeg har ikke noe godt svar.

Dommerne har ikke for vane å kommentere stilkarakterer etter renn. Men Lundby påpeker:

- Vi har snakket med stildommere. Forklaringen er at vi er litt mer passive i lufta. Men i dag ble det hoppet i 90 meter. Da må du være mer passiv. Vi har aldri sett et 20-tall i verdenscupen for damer. Det er litt rart. Det virker som om 18,5 er 20 for oss.

HERJER: Eva Pinkelnig fra Østerrike. Foto: AFP / NTB
HERJER: Eva Pinkelnig fra Østerrike. Foto: AFP / NTB Vis mer

Dagens vinner, Eva Pinkelnig, har festet grepet om verdenscupen og leder sammenlagt (1016 poeng). Deretter følger Katharina Althaus fra Tyskland (753 poeng) og Anna Odine Strøm (647 poeng).

Lundby hoppet sist på Lillehammer i desember, men er fast bestemt på å rekke VM i Planica som starter i slutten av februar. Hun har vært åpen om vektutfordringer.

Hun vil være tilbake i Hinterzarten i Tyskland i slutten av januar.

- Jeg har fått lagt ned en god innsats siden Lillehammer, forteller 28-åringen til Dagbladet.

- Jeg håper å kjempe litt høyere på listene når jeg er tilbake. Målet mitt er spesielt Raw Air med renn i Vikersund. Men jeg håper å kjempe i toppen i VM. De første rennene handler om å komme tilbake og få konkurransetrening, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer