Skandaledokumentar kan bli vist på NRK

Avgjøres etter at den endelige utgaven er vist på SVT i kveld.

(Dagbladet:) Episode 6 av «Uppdrag Gransking» har skapt bølger i flere dager - og først i kveld blir den sendt på SVT1.

På Marienlyst følger de spent med. For gjennom samarbeidet med den svenske kringkasteren kan NRK fritt vise programmet hvis de ønsker det.

- Vi har snakket mye om det, sier NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk.

- Vi har muligheten til å vise sendingen hos oss, og har det oppe til vurdering. Men vi bestemmer oss ikke før vi har sett visningen på SVT i kveld. Vi har bare sett foreløpige versjoner, og det kan komme endringer. Vi vil forholde oss til den endelige utgaven når vi bestemmer oss, legger han til.

Spent på Thunder Bay
- Det vi er mest i tvil om er hvilken dokumentasjon som framlegges knyttet til blodverdiene i forbindelse med VM i Thunder Bay i 1995. Dette må vi se an før vi bestemmer oss.

Før jul viste NRK den finske dopingdokumentaren When Heroes Lie. Det fikk NRK massiv kritikk for, og kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas innrømmet til slutt at han burde vært mer aktsom.

Programdirektør Kalbakk avviser at bråket i forbindelse med den finske programmet har noe å si for vurderingene som gjøres i tilfellet «Uppdrag gransking».

- Jeg vil ikke si det. Det var andre problemstillinger knyttet til det finske programmet - der handlet det om bruken av anonyme kilder, sier Kalbakk.

Han legger til at dersom de bestemmer seg for å adoptere kveldens program, vil det trolig bli kringkastet allerede inneværende uke, fordi det er ferskvare - og mest aktuelt nå i VM-perioden.

Navngir tre nordmenn
Programskaperne i «Uppdrag gransking» vil i kveld presentere tall som angivelig beviser at enkelte løpere hadde høye hemoglobinverdier på 90-tallet, og at snittverdiene økte kraftig mot slutten av tiåret.

I sendingen blir tre norske løpere navngitt, og bedt om å svare for sine blodverdier: Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass.

Alle tre tilbakeviser alle spørsmål om tallene indikerer dopingbruk, og er kraftige i sin kritikk av den journalistiske framgangsmåten til SVTs velkjente dokumentarredaksjon «Uppdrag gransking».

Det samme er Norges Skiforbund. Apparatet som ble brukt for å måle verdiene i programmet, regnes som så usikkert at det ikke brukes i moderne antidopingarbeid.

Skipresident Erik Røste sa i et intervju med NRK i dag tidlig at NSF nå vil konsentrere seg om det pågående ski-VM, men han avviser ikke at de kan komme til å forfølge saken til uka.

SKAL SE SVT:  Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk. Foto: Ërling Hægeland
SKAL SE SVT: Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk. Foto: Ërling Hægeland Vis mer