Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skandaledommerne var for inkompetente for undertøysliga

Nå setter de sinnene i kok i NFL.

(Dagbladet): Det brenner under føttene på NFLs øverste sjef Roger Goodell for å få en slutt på arbeidskonflikten med ligaens faste dommere, som har vært gjenstand for en lockout siden i sommer.

Erstatterne har skapt furore, og mange frykter at verdens største publikumsliga er i ferd med å bryte ned sitt gode navn og rykte på grunn av reservedommere som gjør sitt beste, men som ikke er i stand til å henge med i svingene på det som skjer ute på banen.

- Det er som å kjøre på motorveien i 90 kilometer i timen, for så plutselig havne midt i et NASCAR-løp omringet på alle kanter av verdensklassesjåfører i racerbiler som kjører i full fart, sier en dommer fra collegefotballen til Los Angeles Times.

Forsvarer dommerne De tre første serierundene av årets sesong har vært preget av nølende dømming og dårlig disiplin fra spillerne, som har utfordret reservendommernes autoritet på samme måte som skoleelever markerer seg overfor lærervikarer.

Det toppet seg natt til tirsdag med en helt kampavgjørende dommeravgjørelse som sørget for at Seattle Seahawks slo Green Bay Packers i beste sendetid til unison hoderisting fra TV-seerene: I kampens siste sekunder dyttet Seahawks' Golden Tate til Packers' Sam Shields før han fikk ikjent en touchdown, selv om det framsto forholdsvis tydelig at M. D. Jennings var den som hadde kontroll på ballen.

En dommer signaliserte touchdown, den andre en såkalt touchback, som signal på at Green Bay hadde vunnet ballen tilbake. Etter rådslagning blant alle dommerne ble utfallet touchdown. Den avgjørelsen ble opprettholdt etter videogjennomgang av reprisene.

Stadig flere spillere og trenere risikerer villig bøter og andre sanksjoner ved åpent å kritisere dømmingen og uttrykke bekymring for idrettens ry. Likevel står foreløpig Goodell og NFL last og brast ved reservedommerne, og gikk i går ut og forsvarte avgjørelsen om å dømme touchdown til Seahawks, selv om de erkjente at dytten på Shields var regelstridig.

Pinlig lavt nivå Samtidig er det ikke tegn til noen løsning på konflikten med de faste dommerne - en konflikt som først og fremst dreier seg om pensjonsrettigheter - selv om presset bare blir større og større for hver eneste gale avgjørelse som tas ute på banen.

Spørsmålet er om partene ikke tvinges tilbake til forhandlingsbordet med den pinlige avsløringen av at nivået på reservedommerne er enda lavere enn det ligaadminstrasjonen har villet gå ut med.

Tidligere dommersjef i NFL, Mike Pereira, påsto i kjølvannet av en oppkjøringskamp mellom New Orleans Saints og Arizona Cardinals i sommer at kamplederen, Mike Ochoa, hadde fått sparken som dommer Lingerie Football League (LFL) - en liga der glamourmodeller i undertøy og beskyttelse spiller en avart av amerikansk fotball.

- De (NFL) prøvde seg med at Craig Ochoa var en BSC-dommer (Bowl Championship Series), at han hadde dømt i Big Ten (én av de mest prestisjetunge og tradisjonsrike college-seriene, journ.anm.). Han har aldri dømt i i Big Ten. Han har aldri dømt på høyt college-nivå i det hele tatt. Jeg tror ikke NFL kommer til å innrømme at han faktisk ble løst fra kontrakten med Lingerie Football League forrige sesong. Ligaen ønsker å spre så lite informasjon som mulig. De vil ikke at folk skal snakke om det. De vil ikke at jeg skal snakke om det, sa Pereira i et radiointervju.

- Fortjener å vite sannheten NFL har, som den tidligere dommersjefen antok, fortsatt ikke kommentert påstandene om Ochoa. Det hadde heller ikke LFL-ledelsen, inntil skandalekampen i Seattle. Da rykket ligasjefen Mitchell Mortaza ut på Lingerie Football Leagues Facebook-side med en offisiell uttalelse, som bekrefter historien:

«Det er LFLs oppfatning at det er høyst avgjørende for oss å engasjere dommerteam som er kompetente, ikke bare på grunn av troverdigheten til sporten vår, men for å ivareta sikkerheten til utøverne våre. På grunn av flere tilfeller av inkompetente dommeravgjørelser ute på banen, valgte vi å skille lag med noen av dommerteamene, som nå tilsynelatende dømmer i NFL. Vi har stor respekt for dommerstanden, men vi følte at dømmingen ikke var i tråd med våre forventninger, heter det i en uttalelse fra toppsjef Mitchell Mortaza på

LETTKLEDD: Slik ser det gjerne ut når jentene i undertøysligaen spiller amerikansk fotball. Her er det Natalie Jahnke fra Los Angeles Temptation som gjør seg klar til å gi ballen til quarterback Ashley Salerno. Foto:  Ethan Miller/Getty Images/AFP
LETTKLEDD: Slik ser det gjerne ut når jentene i undertøysligaen spiller amerikansk fotball. Her er det Natalie Jahnke fra Los Angeles Temptation som gjør seg klar til å gi ballen til quarterback Ashley Salerno. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP Vis mer

Vi har inntil nå valgt å ikke kommentere dette, fordi vi følte at vi ikke var i posisjon til å gjøre det. Men i lys av kveldens begivenheter, følte vi at det var rett og rimelig at NFL-fans fikk vite sannheten om de som dømmer disse kampene.», skriver Mortaza.

Engasjert president En NFL-tilhenger som gjerne vil se en løsning på problemet, er president Barack Obama. I går gikk han ut på Twitter:

- NFL-fans overalt ønsker å se en snarlig løsning på dommer-lockouten, skrev presidenten, som selv holder med Chicago Bears.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media