STRAFFES: Hope Solo havnet atter en gang i negativt fokus under OL i Rio. Denne gangen for å ha slaktet Sveriges spill da de sendte USA ut av OL. Nå har det amerikanske fotballforbundet bestemt seg for å straffe landslagsspilleren. Foto: Adalberto Marques/AGIF/REX/Shutterstock
STRAFFES: Hope Solo havnet atter en gang i negativt fokus under OL i Rio. Denne gangen for å ha slaktet Sveriges spill da de sendte USA ut av OL. Nå har det amerikanske fotballforbundet bestemt seg for å straffe landslagsspilleren. Foto: Adalberto Marques/AGIF/REX/ShutterstockVis mer

Skandalekeeperen skjelte ut svenskene etter OL-smellen. Nå blir hun straffet

Utestenges fra landslaget etter å ha hånet svenskene. 

(Dagbladet): Den amerikanske skandalekeeperen Hope Solo er utestengt fra USAs landslag de neste seks månedene, etter å ha skjelt ut det svenske fotballandslaget under Rio-OL. Det bekrefter det amerikanske fotballforbundet U.S. Soccer i en pressemelding.

- Kommentarene Hope Solo kom med etter kampen mot Sverige under 2016-OL var uakseptable, sier forbundets president Sunil Gulati.

- En gjeng feiginger

De amerikanske fotballkvinnene hadde spilt i hver eneste olympiske finale siden kvinnefotball kom på OL-programmet i 1996. Men en mesterlig oppvisning i defensiv fotball av våre svenske naboer, sendte USA hjem etter kvartfinalen i Rio.

Begge lagene scoret én gang hver i ordinær tid under OL-møtet, og da ekstraomgangene forble målløse måtte kampen avgjøres fra straffemerket. Svenskene vant 4-3 på straffer, og sendte med det den regjerende mesteren USA hjem fra Rio-OL. Det fikk USAs målvakt Hope Solo til å tenne på alle plugger.

- Jeg er utrolig stolt av dette laget, men jeg mener vi spilte mot en gjeng feiginger. Det beste laget vant ikke, det mener jeg helt klart. Dere så amerikansk lidenskap, vi ga alt vi hadde i dag, sa Solo etter kampen, og siktet til landslagstrener Pia Sundhages defensive taktikk for å ta seg videre.

Sundhage sa hun ikke kunne brydd seg mindre, og saken var raskt ute av verden for hennes del.

- Det driter jeg i. Hun skal hjem, jeg skal til Rio. Det er greit å være feig om du vinner, sa hun til de fremmøtte journalistene.

Oppfordret til IKEA-boikott

Solos uttalelser ble møtt med krass kritikk i hennes hjemland. Den amerikanske skribenten Nancy Armour, var blant dem som gikk hardt ut mot Solo. I en kommentar skrev hun at «begeret er fullt» når det gjelder Solo og overskriftene hun skaper. Hun skrev videre at hun hadde et håp om at US Soccer «kan ha baller nok» til å kvitte seg med keeperstjerna.

- Det flerårige problembarnet var i gang igjen på fredag, etter amerikanernes tidligste mesterskaps-exit noensinne, og kalte Sverige «en gjeng tapere», skriver Armour.

Andre amerikanere var tilsynelatende ikke like skuffa over Solos utblåsning, og tok heller til orde for en boikott av IKEA- og H&M-produkter i USA.

Ble advart

Nå har altså det amerikanske fotballforbundet besluttet å utestenge Solo fra landslaget fram til februar 2017.

- OL feirer og representerer idealer om fair play og respekt. Vi forventer at alle våre representanter følger disse prinsippene, sier forbundspresident Gulati.

I pressemeldingen blir det også forklart at keeperen ble advart mot å havne i bråk i Rio.

- Tatt i betraktning den siste tids hendelser, samt våre private samtaler - der hun fikk beskjed om å oppføre seg på en passende måte - har vi besluttet at dette er en korrekt straff, sier Gulati.

Skandaler i fleng

Dette er ikke første gangen Solo er i trøbben. De siste årene har skandalene stått i kø for keeperhelten:

  • I 2012 arresterte amerikansk politi Solos daværende kjæreste, den tidligere NFL-proffen Jerramy Stevens, for overfall på henne. Saken ble henlagt på bevisets stilling, og paret giftet seg neste dag.
  • I 2014 ble Solo selv arrestert for familievold mot halvsøsteren og sin 17 år gamle nevø. Ektemannen Stevens har kalt det hele «en heksejakt».
  • Tidligere samme år ble flere nakenbilder av Hope Solo lekket på internett av hackere.- Det er ekstremt sørgelig og uheldig at så mange kvinners rettigheter krenkes av ulovlig lekkasje av private bilder. Dette er over grensen for menneskelig oppførsel, uttalte Solo den gang.
  • I fjor ble Solo utestengt fra landslaget i én måned. Angivelig fordi hun satt på med ektemannen da han ble arrestert mistenkt for fyllekjøring.