VIL BLI FOTBALLPRESIDENT: Hope Solo. Foto: AFP PHOTO / Franck FIFE
VIL BLI FOTBALLPRESIDENT: Hope Solo. Foto: AFP PHOTO / Franck FIFEVis mer

Hope Solo vil bli fotballpresident

Skandalekeeperens siste stunt: Nå vil hun bli fotballpresident

Hun var i mange år det soleklare førstevalget på USAs fotballandslag, men utenomsportslige skandaler har sendt henne ut. Nå vil hun bli fotballpresident.

(Dagbladet): I den amerikanske fotballverdenen, er det få, om noen, som er like kontroversielle som Hope Solo (36).

Mange mener kanskje at hun er den beste målvakten det amerikanske kvinnelandslaget i fotball har hatt, men mye utenomsportslig støy og skandaler har gjort Solo til en figur som er både elsket og hatet i USA.

Nå vil hun bli landets fotballpresident. Det annonserte hun på Facebook torsdag kveld.

- Ferdige med å snakke

Fotballpresident Sunil Gulati meddelte denne uka at han gir seg i stillingen. Det har vakt stor misnøye at USA ikke klarte å kvalifisere seg til VM.

- Vi er ferdige med å snakke. Jeg vet akkurat hva amerikansk fotball trenger, og jeg vet akkurat hvordan vi skal gjøre det, og jeg har kvaliteter som kan få det gjort, skriver Solo.

I Facebook-posten kommer det fram at hennes hjertesaker vil være kjønnslikhet, at det skal bli billigere å spille fotball, og å skape vinnerkultur.

- Jeg har alltid vært villig til å ofre noe for det jeg tror på, og jeg mener at det ikke finnes noe større offer enn å kjempe for like muligheter, integritet og ærlighet, spesielt i en organisasjon som Det amerikanske fotballforbundet, skriver Solo.

Valget finner sted i februar.

Skandalekeeperen

Men Solo er altså en veldig kjent person i Det amerikanske fotballforbundet, nettopp på grunn av sin kontroversielle figur. Organisasjonen har måttet ta grep ved flere tilfeller, og har suspendert henne for flere overtramp.

Sist hun ble suspendert var under OL i Rio, da hun etter tapet mot Sverige i kvartfinalen kalte dem «en gjeng feiginger». Solo ble både suspendert og fikk landslagskontrakten avsluttet med det utsagnet.

I 2015 ble hun også suspendert, den gangen etter at ektemannen Jerramy Stevens - tidligere NFL-spiller - ble stoppet mens han kjørte i ruspåvirket tilstand. Solo satt i passasjersetet.

I 2012 arresterte amerikansk politi Stevens for overfall på Solo. Saken ble henlagt på bevisets stilling, og paret giftet seg neste dag.

I 2014 ble Solo selv arrestert for familievold mot halvsøsteren og sin 17 år gamle nevø. Ektemannen Stevens har kalt det hele «en heksejakt». Tidligere samme år ble flere nakenbilder av Hope Solo lekket på internett av hackere.

- Det er ekstremt sørgelig og uheldig at så mange kvinners rettigheter krenkes av ulovlig lekkasje av private bilder. Dette er over grensen for menneskelig oppførsel, uttalte Solo den gang.