Skandalelandet Chile danser Za-Sa-cha

For første gang siden 1930-tallet forbindes Chile med noe annet enn stygge slagsmål og skitne triks for å lykkes på fotballbanen. Nå skremmer Chile vettet av motstanderne med et av verdens giftigste spisspar: Ivan Zamorano og Marcelo Salas - kjærlig kalt Za-Sa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Angrepsduoens målorgier gir chilenerne all grunn til å danse av glede. I Santiagos gater i november ble VM-plassen grundig feiret på uhyggelig latinsk vis: 62 mennesker ble skadd og én drept under festen.

Zamorano og Salas dunket inn hele 23 av landets 32 scoringer i den sør-amerikanske VM-kvalifiseringen. Zamorano senket Venezuela på egen hånd med fem mål, mens Salas noterte hattrick både mot Peru og Colombia.

Før fjorårets målfester var Ivan «den grusomme» Zamorano allerede godt kjent i Real Madrid og Inter. Salas fikk gjennombruddet som gjorde ham til verdens mest ettertraktede angriper. 23-åringen kunne velge og vrake blant europeiske klubber og satset til slutt på italienske Lazio. Overgangssum: 150 mill. kroner.

«El Goalador» viste at prisen var riktig da han lurte engelskmennene trill rundt på Wembley i februar. I én bevegelse dempet og skjøt han ballen i mål fra 16-meteren. Seinere gjorde Salas ydmykelsen total med 0-2 på straffe.

Like viktig som Salas' sin oppvisning, var det faktum at Chile endelig klarte å vise seg fram på bortebane. VM-plassen ble sikret takket være glitrende hjemmeform som ga sju seirer av åtte mulige hjemme i Santiago. Borte klarte ikke Chile å vinne i det hele tatt.

Med en sjetteplass på Fifa-rankingen er Chile på vei bort fra bølleryktet, og regnes som en outsider foran sommerens VM - Chiles første sluttspill på 16 år.

- Italia må vise respekt. De møter 11 slitere som også kan spille fotball, sier Zamorano.

Disket fra USA-VM

- Chile har nådd sluttspillet bare på grunnlag av det vi har prestert på banen, sier Salas med dårlig skjult stolthet.

For slik har det ikke alltid vært.

Chiles kvalik til VM i 1990 endte i en kjempeskandale med utestengelse også fra USA-VM i 1994. I den avgjørende kampen borte mot Brasil i 1989 satte Chile verdensrekord i dårlig sportsånd.

Juks og fanteri blir små ord når hendelsen skal beskrives:

På stillingen 0-1 lot Chile-keeper Roberto Rojas som om han ble truffet av en rakett fra tribunen. Tilsynelatende blodig ble han båret av banen i håp om avlysning. Det ville gitt Chile tre poeng og VM-billett.

Fifa avslørte Chiles juks. Det viste seg at målmannen hadde en ampulle med rødt fargestoff klar, og ventet bare på en anledning til å blø. Ifølge Fifa var også det chilenske forbundet med på bløffen.

Allerede før skandalen på Maracanc, var Chiles fotballry preget av ufinheter. På hjemmebane i VM i 1962 deltok landet i en av historiens styggeste VM-kamper: «Krigen i Santiago». Sparkene og slagene haglet i en match som ble avsluttet med en perfekt venstrehook som brakk en italiensk nese.

Torturleir

Chiles rykte ble heller ikke bedre da landet kom seg til VM på walkover i 1974 bare fordi Sovjetunionen nektet å spille i Santiago. Sovjeterne mente arenaen var blitt brukt som torturleir av landets militærregime.

Nå er Chile rolig på den politiske hjemmebanen, og duoen Za-Sa vil helt sikkert score mål i Frankrike. Verre er det med midtbanen og forsvaret, som har en tendens til slurv og lite disiplin.

- Jeg prøver å få Chile til å forandre spillet og mentaliteten litt, sier trener Nelson Acosta.

- Jeg håper spillerne skjønner at det er den eneste sjansen de har. Ellers kommer vi til å gjøre det Chile alltid har gjort: Reise til VM - og dra hjem igjen umiddelbart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer