Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Maktkampen om norsk idrett:

Skandalen avlyst: Kemneren har ikke funnet noen feil i OL-regnskapet

Idretten er lei av maset fra kulturministeren, men åpner for innsyn fem år tilbake.

GODKJENTE SOTSJI-REGNSKAPET: Kemneren i Oslo har gjennomgått idrettens OL-regnskap for 2014 uten anmerkninger. Da blir det lett for ledermøtet i Norges Idrettsforbund å åpne for innsyn i alle enkeltbilag fra Sotsji. Men holder det til å stoppe kravet om mer åpenhet? FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
GODKJENTE SOTSJI-REGNSKAPET: Kemneren i Oslo har gjennomgått idrettens OL-regnskap for 2014 uten anmerkninger. Da blir det lett for ledermøtet i Norges Idrettsforbund å åpne for innsyn i alle enkeltbilag fra Sotsji. Men holder det til å stoppe kravet om mer åpenhet? FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ (Dagbladet): Rett før ledermøtet i Norges Idrettsforbund i dag skal ta avgjørelsen om fullt innsyn i gamle reiseregninger, kom beskjeden om at Oslo Kemnerkontor ikke har en eneste anmerkning til idrettens Sotsji-regnskap:

  • Et bokettersyn som omfatter alle disse omdiskuterte gamle regningene, viser at alt er ok.

En stund så denne gode nyheten ut til å gi ledermøtet mot til å si delvis nei til kulturminister Linda Hofstad Hellelands krav om fullt innsyn på bilagsnivå også før 2015. Meningen var å åpne bare for en gjennomgang av det nå klarerte OL-regnskapet fra 2014, men dagens avstemning ender nok med et flertall for å åpne alle detaljene i hele regnskapet fem år tilbake i tid.

Akkurat den grensen følger forskriftene i Lov om bokføring.

Skulle flertallet av idrettslederne imidlertid ha fulgt magefølelsen sin, hadde de sagt nei til å etterkomme kulturministerens krav.

FOR nå er det et tydelig stemningsskifte i norsk idrett. Stadig flere ledere både i særforbundene og kretsene er lei av det de ser som et politisk overspill fra kulturminister Linda Hofstad Helleland, og stritter mot å la seg overstyre.

Det gjør at resultatet i ettermiddagens avstemning kunne ha blitt et nei til innsyn på bilagsnivå, om ikke de fleste idrettslederne mest av alt vil bli ferdig med hele denne saken.

Stadig flere er fristet til å samle seg bak den hardt prøvede idrettspresident Tom Tvedt for å ta en konflikt på det prinsipielle spørsmålet om det er riktig for en frivillig bevegelse å la seg overstyre av politikerne.

BAKGRUNNEN for dette stemningsskiftet er ikke fullt så prinsipiell. I gjennomgangen av hvordan et eventuelt innsyn skal organiseres, beregner Idrettsforbundet raust en kostnad på opp til en million kroner for hvert eneste år denne historiske offentligheten skal gjelde. Det blir sett på som bortkastede penger til byråkrati i en bevegelse som de siste årene sentralt har hatt god kontroll over økonomien.

Om dette ekstra kontrollsystemet også skal brukes av Idrettsforbundets forgreininger utover landet, synes mange at endringene er for mye ståhei for ingenting; altså at idretten nå lar seg skremme av kulturministerens politiske markeringsbehov til å bli overbyråkratisert.

DA passet det perfekt at denne nye kemnerrapporten for Norges Idrettsforbund i det minste gir idretten støtte i det faktiske innholdet i den pågående åpenhetsdebatten.

Kemnerens kontroll har omfattet hele perioden for Sotsji-OL med reiser, opphold og representasjon knyttet til disse vinterlekene. I tillegg har kemneren undersøkt alle forhold rundt det omstridte norske PR-tiltaket «Norway House» som var scenen i Sotsji for å overbevise de rette utlendingene med prat, mat og god drikke om at Norge burde få vinterlekene i 2022.

Kemnerkontoret startet bokettersynet av Idrettsforbundet i fjor vår. Bakgrunnen var all medieomtalen om kostnadsnivået i den norske OL-satsingen og det politiske presset som deretter fulgte:

  • Konklusjonen er at kemneren ikke har noen anmerkninger på det som foregikk av norsk idretts reiser, kundepleie og representasjon i Sotsji-OL.

Selve skandalen er altså avlyst. Det eneste smått pikante kemneren påpeker rundt Idrettsforbundets ellers skattemessige eksemplariske drift fra 2013 til nå, er at to bursdagsgaver til eks-president Børre Rognlien og eks-generalsekretær Inge Andersen med skatteplikt på noen hundrelapper ikke er blitt korrekt innberettet av forbundet. De funnene står neppe helt i stil med forventningene om hva som skjulte seg bak Idrettsforbundets hemmelighold av detaljene i regnskapet sitt.

Forøvrig får idretten tilbake et betydelig skattebeløp etter dette bokettersynet.

MEN mest av alt har idrettsbevegelsen fått tilbake lysten på å bli ferdig med en åpenhetsdebatt som mange mener bare har vært et skalkeskjul for interne motsetninger.

Det krever i så fall en tydeligere ledelse der idrettspresident Tom Tvedt tar et oppgjør med splittelsen og den manglende lojaliteten i sitt eget styre.

Så spørs det om et renvasket Sotsji-regnskap og en slik intern samling holder til å overbevise det norske fellesskapet om at idretten vår nå er åpen nok.