Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skandalen: Fansen sang «Fuck IRA» til tonene fra Englands orkester

FA grep inn.

GO ON ENGLAND: Her feirer Wayne Rooney (nummer 10) sitt 3-1-mål foran en meget engasjert engelsk fanskare. Foto: Scott Heppell / AP / NTB Scanpix
GO ON ENGLAND: Her feirer Wayne Rooney (nummer 10) sitt 3-1-mål foran en meget engasjert engelsk fanskare. Foto: Scott Heppell / AP / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet:) Det engelske landslaget har fått mest kjeft siden Roy Hodgson tok over før EM 2012, og det selv om de har startet inneværende kvalifisering så prikkfritt at de allerede før sommeren kan være kvalifisert for EM 2016. I går var det Skottland som ble banket 3-1 under en privatlandskamp på Ronny Deilas hjemmebane Celtic Park, men ikke før har laget hans spilt en så oppløftende kamp at eksperter øser over seg av skryt, så må England-boss Roy Hodgson forholde seg til en betent affære.

I orkesterrollen, billedlig talt: En gjeng hobbymusikere i det omreisende fotballkorpset England Band.

«Fuck the IRA» Det offisielle orkesteret som følger det engelske landslaget rundt på kamper er både elsket og hatet. Kanskje mest hatet. Men i England er det sånn at hvis en tradisjon har dype nok røtter, så får den lov å stå, selv om røttene er aldri så råtne.

I går var England Band, som alltid, med til den prestisjetunge dysten mot Skottland. Der var også tusenvis av engelske supporterne, som opererer frittstående og ikke ønsker å bli tett forbundet med verken England Band eller det engelske fotballforbundet. De brukte anledningen til å synge protestantiske sanger som «Fuck the IRA», «Rule Britannia» og «God Save The Queen».

Spesielt IRA-hetsen ble gjentatt høylytt, ofte og lenge. Tidlig i oppgjøret akkompagnerte England Band «Fuck the IRA»-ropene med instrumentene sine.

I pausen måtte representanter fra Det engelske fotballforbundet oppsøke musikantene og be dem slutte.

Men kattekvelingen var allerede blitt lagt merke til. I dag slår både skotske og engelske medier opp orkesterskandalen i Glasgow.

Hodgson: - Hadde ikke anelse - Jeg støtter ingen nedsettende tilrop, det må jeg si. Men jeg konsentrerte meg om fotballkampen. Jeg fikk med meg at det var en fantastisk støtte fra tribunen. Jeg hadde ikke anelse om hva de ropte. Det eneste jeg hørte var noe om Gordon Strachan, sa Englands landslagssjef Roy Hodgson på pressekonferansen etterpå - ifølge blant andre Daily Telegraph.

- Men dessverre er det sånn at folk roper og synger sanger som ingen i fotballen støtter. Jeg støtter det ikke. Hvis noen ble fornærmet er jeg sikker på at FA vil si unnskyld til dem. Alt vi kan gjøre er å spille vårt spill, og håpe at supporterne oppfører seg - og nyter fotballen vår, sier Hodgson.

Daily Telegraph melder at FA vil ta en ny prat med orkesteret om det videre samarbeidet.

Ifølge BBC var det imidlertid ingen bevisst handling fra England Band: Det skal ha vært de som begynte å spille en av sine faste innslag, «Follow England Away», hvorpå fansen benyttet anledningen til å istemme med «Fuck the IRA».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling