SYMBOL: Darja Klisjina er blitt selve symbolet på utestengt russisk idrett, etter at hun var den eneste russiske friidrettsutøveren som fikk konkurrere i sommer-OL 2016. Foto: Michael Kappeler / DPA / NTB Scanpix
SYMBOL: Darja Klisjina er blitt selve symbolet på utestengt russisk idrett, etter at hun var den eneste russiske friidrettsutøveren som fikk konkurrere i sommer-OL 2016. Foto: Michael Kappeler / DPA / NTB Scanpix Vis mer

WADA har godkjent russisk dopingkontroll

Skandalen i Moskva: Russland lurer både henne og seg selv

Hvem skal heretter tro at denne svindelen ikke var statlig styrt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NÅR russiske myndigheter nå nekter kontrollørene fra Verdens antidopingbyrå (WADA) full tilgang til prøvene i dopinglaboratoriet i Moskva, er det knapt til å tro. For hvordan er det mulig å rote til sin egen sak på en så hjelpesløs måte?

Utgangspunktet for denne kontrollen var jo et politisk knefall i WADA-ledelsen. Seint i september vedtok styret der med 9 mot 2 stemmer å gi etter for russiske myndigheter i et forsøk på å få Russland med igjen i internasjonal idrett.

Det å fortsatt leke sammen, skulle få være viktigere enn at russerne i forbindelse med sitt eget OL hadde brukt leken til statlig svindel. I beste hensikt bestemte derfor WADA-ledelsen seg for å droppe kravet om at russiske myndigheter skulle ta på seg ansvaret for å ha dopet de fleste av sportsheltene sine inn mot disse vinterlekene I Sotsji februar 2014. De opphevet utestengelsen av Russland, og ba bare om en etterprøving av det materialet som fortsatt ligger i dopinglaboratoriet i Moskva.

Og så svarer altså de russerne myndighetene med å nekte kontrollen av disse prøvene, i stedet for å bruke den gratissjansen som WADA ga dem for å komme ut av jukset uten å tape prestisje.

Er det mulig å innrømme egen skyld på en mer overbevisende måte?

FOR nå lurer bare russerne seg selv og sine egne sportshelter. Som for eksempel Darja Klisjina - lengdehopperen som helt siden hun var den eneste russiske friidrettsutøveren som fikk konkurrere i sommer-OL 2016, er blitt selve symbolet på utestengt russisk idrett.

Det Darja og de andre nasjonale sportsheltene nå risikerer, er at smutthullet for russiske enkeltutøvere også blir tettet igjen:

  • At alt som minner om russisk idrett blir strøket fra de internasjonale konkurransene i påvente av et troverdig oppgjør med den ukulturen i Russland.

Det er i så fall en sensasjonell utvikling bare få måneder etter at de som styrer verdensidretten så ut til å godta det meste for å få Russland med igjen. Men den er bare selvforskyld.

DET skjønner ikke minst den nye ledelsen av de russiske antidopingmyndighetene. Den siste tida er det blitt rapportert gledelig stor framgang i dette arbeidet. Da det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) nylig bestemte seg for å forlenge utestengelsen av Russland i sin sport, ble den beslutningen tatt på tross av dette stadig bedre samarbeidet. Friidretten la stor vekt på ny russisk vilje og gjennomføringskraft for en troverdig egen kontroll, men forbeholdt seg likevel retten til først å bli ferdig med de mistenkelige prøvene i Moskva-labben.

Når russiske myndigheter nå stopper denne muligheten, rammer det altså landets egen antidopingmyndighet hardest.

DERFOR er Jurij Ganus; sjefen for det russiske antidopingbyrået (RUSADA) fortvilet over den plutselige negative utviklingen. Han er avhengig av at WADA-kontrollørene kommer seg inn i laboratoriet før fristen 31.desember for å få hentet ut informasjon fra det såkalte «Laboratory Information Management System» (LIMS). Sannsynligvis har WADA allerede en kopi av deler av dette materialet fra en russisk avhopper, men videre saker mot mulige russiske dopere fra Sotsji krever den orginale dokumentasjonen :

- Vi må få overført alt datamaterialet til WADA innen midnatt den dagen, sa Ganus til Tass i går, og forsikret at laboratoriet blir fullt bemannet helt fram til nyttår i påvente av at de russiske politiske myndighetene også skjønner alvoret:

- Vi håper å få lov i siste liten. Konsekvensene av ikke å oppfylle dette kravet fra WADA, blir ødeleggende for russisk sport, tilføyde han.

DEN russiske sportsministeren Pavel Kolobkov var ikke fullt så dramatisk i sin vurdering av den avbrutte inspeksjonen:

- WADA-delegasjonen var fornøyd, mente han, og viste til at det var noen tekniske vanskeligheter som gjorde det nødvendig med en ny inspeksjon. Ifølge de russiske myndighetene manglet de internasjonale kontrollørene godkjennelse for det dataverktøyet de hadde med seg til Moskva.

Men så enkelt går det nok ikke denne gangen. For dette mislykkede forsøket kan bli mer enn det WADA-ledelsen selv tåler. Nå kan de bli presset fra vestlige myndigheter til å utestenge Russland på nytt, slik WADA-president Craig Reedie har lovet om russerne ikke innfrir fristen 31.desember.

I MELLOMTIDA har det amerikanske politiske presset fått en helt annen juridisk tyngde. Denne uka vedtok senatet den såkalte Rodtsjenkov-loven ; oppkalt etter den tidligere russiske avhopperen Grigorij Rodtsjenkov - mannen bak den russiske dopingsvindelen, som flyktet til USA etter at jukset først ble avslørt i den tyske TV-kanalen ARD.

Den nye loven både kriminaliserer doping i USA og gir amerikanske myndigheter plikt til å gå etter dopingbrudd både nasjonalt og internasjonalt. Strafferammen er satt til hele ti år ved organisert dopingsvindel med en erstatningssum opp til rundt ni millioner kroner.

De strenge straffene til tross, er det mest den internasjonale rettsforfølgingen som presser fram en hardere linje. De amerikanske rettsmyndighetene har allerede vært sentrale i opprenskningen i internasjonal fotball. Nå er det gitt juridisk grunnlag for å gå etter utøvere, trenere, ledere eller sportsforbund som svindler amerikanske utøvere for pengepremier eller medaljer. Rammene er dessuten utvidet til å omfatte både sponsorer og TV-selskap som er med på å fremme eller formidle dopingdrevet idrett .

Over tid kan det gi større utfordringer for dopingsvindlerne og deres mange medhjelpere enn selv spillet om alle dopingprøvene som ligger og venter i Moskva.

-

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer