Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cricketskandalen i Australia

Skandalen som ryster Australia: Kan få lang utestengelse

Australia er i sjokk etter at cricketlandslagets kaptein Steve Smith sto bak juks i kampen mot Sør-Afrika. Nå kan han stå foran en lang utestengelse.

INNRØMMET JUKS: Steve Smith jukset i cricketkampen mot Sør-Afrika. Foto:  REUTERS/Mike Hutchings
INNRØMMET JUKS: Steve Smith jukset i cricketkampen mot Sør-Afrika. Foto: REUTERS/Mike Hutchings Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28 år gamle Smith har innrømmet å være hjernen bak jukset som foregikk i den tredje testkampen mot Sør-Afrika lørdag. TV-bilder viser at Smiths lagkamerat Cameron Bancroft tar opp en gul teiplignende gjenstand fra lomma for å «pusse» på ballen og manipulere den. Dette kalles «ball tampering» og er brudd på reglene.

Dette gjorde han for å gjøre ballens overflate ujevn, som igjen gjør det lettere å få ballen til å bevege seg ujevnt i lufta.

Smith, som sa at det var spillerne og ledergruppen som sto bak juksforsøket, har sagt fra seg kapteinsvervet på landslaget. Men Smith er ikke den eneste på det australske laget som har havnet i søkelyset: David Warner har trukket seg som visekaptein på laget. Ingen av de to får delta i de resterende kampene i testserien mot Sør-Afrika.

Bancroft, som utførte jukset, har fått bot av Det internasjonale cricketforbundet (ICC), men ikke blitt utestengt. Trener Darren Lehmann skal ifølge kapteinene ikke ha vært involvert i skandalen og er foreløpig ikke rammet.

ICC har gitt Smith én kamps utestengelse, men det er ventet at Det australske cricketforbundet (CA) vil straffe ham enda hardere – blant annet ifølge tidligere England-stjerne Kevin Pieterson:

- En liten fugl hvisket meg i øret at den milde ICC-straffen ikke er i nærheten av hva Cricket Australia tenker, tvitret Pieterson.

«Smiths skam»

CA er ventet å gå tøffere til verks med sanksjonene mot Smith. Sjef for det australske cricketforbundet James Sutherland har beklaget til alle crickettilhengere i landet.

- Denne oppførselen setter spørsmålstegn ved integriteten til laget og australsk cricket, sa Sutherland.

Cricket regnes som nasjonalsporten i Australia, og mediene i landet er ikke nådig med Smith i mandagens oppslag.

På forsiden av avisen The Australian står det «Smiths skam». I avisen tas det også til orde for Sutherlands avgang, som «har gjort lite for å endre den råtne kulturen i sporten på høyeste nivå».

- Jukset har skadet australsk cricket fra hjelm til støvel, står det i avisens leder.

Sponsorkrise?

Flere store sponsorer har uttrykket stor bekymringer over skandalen. Styret i CA sitter for tiden i forhandlinger om en TV-avtale. Den pågående avtalen lyder på 600 millioner australske dollar og utløper ved nyttår. Det er bekymringer for at TV-stasjonene kan bruke kontroversen som et forhandlingskort.

Flyselskapet Qantas er blant de store merkevarene som frykter en bivirkning som følge av saken og er i diskusjon med CA.

- Det er dypt skuffende og absolutt ikke det man forventer fra vårt nasjonale cricketlag, sa Qantas, som har logoen sin på lagets drakter som brukes i Sør-Afrika.

Commonwealth Bank sponser det kvinnelige cricketlandslaget og har bedt om en fullstendig forklaring når saken er ferdig etterforsket.

Turnbull reagerte

Cricketbråket har også nådd Australias statsminister Malcolm Turnbull.

- Vi våknet alle opp denne morgenen sjokkert og dypt skuffet over nyhetene fra Sør-Afrika, sa Turnbull søndag.

- Våre cricketspillere er rollemodeller, og cricket er synonymt med fair play, sa statsministeren, som forventer at det i nærmeste framtid blir tatt en beslutning rundt ekskaptein Smith og de andre involvertes framtid i sporten.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!