Therese Johaug og Kong Harald Holmenkollmedaljen

Skandalen vokser!

Styret i Skiforeningen lar plutselig dopingdømte gå fri. Nå blir Therese Johaug, kong Harald og alle medlemmene rotet inn i en stadig større skandale.

GOD NOK FOR KONGEN: Therese Johaug har fått de samme klemmene fra kong Harald både før og etter utestengelsen. Det forteller hva han mener om den populære skijenta uansett regler fra det private moralpolitiet oppe i Holmenkollen. Der har de stadig større problemer etter nå å ha frikjent dopingutestengte Andrus Veerpalu. FOTO: Lise Åserud / NTB
GOD NOK FOR KONGEN: Therese Johaug har fått de samme klemmene fra kong Harald både før og etter utestengelsen. Det forteller hva han mener om den populære skijenta uansett regler fra det private moralpolitiet oppe i Holmenkollen. Der har de stadig større problemer etter nå å ha frikjent dopingutestengte Andrus Veerpalu. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

hjemmesiden til det internasjonale Skiforbundet (FIS) er det et register over alle de voksne skiløperne i verden. Der finner du også Andrus Veerpalu; den 50 år gamle estiske OL-mesteren som i årevis var den største nasjonalhelten i hjemlandet. Helt til han bloddopet sin egen sønn, og hele spillet raknet.

Bak navnet "ANDRUS VEERPALU" i dette offisielle FIS-registeret står det beskrevet den sportslige statusen til denne fortsatt svært veltrente langrennsløperen:

"NOT ALLOWED"; står det; altså at vedkommende utøver "ikke er tillatt" å være i nærheten av organisert skiidrett.

Høsten 2019 ble Estlands falne skihelt, fire-barns-pappaen Andrus, sendt ut av internasjonal skisport for fire år etter å ha hjulpet til med eldstesønnens bloddoping. Nå blir han advart av FIS hver gang han nærmer seg et skirenn eller en klubbtrening.

Akkurat det betyr visst ingen ting for styret i Skiforeningen. Der oppe i Holmenkollen tillater de seg hva som helst:

  • Mens resten av sportsverdenen prøver å stoppe denne svindelen gjennom å skremme gamle dopere med stadig lengre foreldelsesfrister for tidligere synder, får dopingutstengte Andrus Veerpalu nå fritt beholde den norske Holmenkollmedaljen sin.

Det skjer fordi styret i Skiforeningen har rotet det til med selve dopingbegrepet, og laget en ny regel for Holmenkollmedaljen. En regel som egentlig er en fornærmelse mot tidligere vinnere som Therese Johaug og kong Harald.

THERESE JOHAUG fikk sin fortjente medalje i 2013, men styret har vedtatt at hun ikke fortjener den mer. Dette fordi hun ubevisst brukte en forbudt leppesalve og brøt dopingbestemmelsene. Med den nye regelen for Holmenkollmedaljen ville Johaug blitt ekskludert fra kandidatlista, selv om hun aldri har forsøkt å jukse noen i skisporet.

Kong Harald fikk sin medalje i 2007. Mer enn noen har han vært skikongen, og mer enn noen har han vist at Therese Johaug også etter utestengelsen har vært en mer enn god nok vinner for Norge.

Kongens stadige rause klemmer med Therese i målområdet, forteller tydeligere enn ord hva han mener om den skandaløse medalje-galeien som Skiforeningen har lagt ut på.

Og nå vokser skandalen.

HAUKE: Svenske Expressen har snakket med den dopingdømte Max Hauke, som ble tatt på fersken under VM i Seefeld da han bloddopet seg. Østerrikeren åpner seg om hvorfor han tok det valget han gjorde. Video: SportsExpressen TV Vis mer

TIL Dagbladet forklarer Skiforeningens styreleder Stian Berger Røsland at den nye regelen for Holmenkollmedaljen gjør at ingen kommer til å kreve at nylig utestengte Andrus Veerpalu må levere tilbake medaljen sin:

- Regelen har ikke tilbakevirkende kraft på noen som helst måte, sier Røsland, og forteller samtidig at dette styret ikke skjønner noen ting av det rotet de har satt i gang i forsøket på å moralisere den internasjonale skisporten.

Nettopp det med maksimal tilbakevirkende kraft er et avgjørende verktøy for den internasjonale kampen mot doping. Svindlerne skal vite at det kan komme et oppgjør i framtida dersom de går fri nå. Det er derfor foreldelsesfristene foreløpig er skjøvet til 10 år.

I Holmenkollen blir alt gammel dop strøket uten noen konsekvens for doperne.

MENS Skiforeningen med den nye regelen har skaffet seg en papirlapp for å begrunne at ikke-juksere som Justyna Kowalczyk og Martin Johnsrud Sundby aldri får den Holmenkollmedaljen de fortjener, har de altså laget seg en regel som slipper alle de gamle doperne fri.

Med den nye saken mot Andrus Veerpalu gir denne regelen sin hittil mest ulogiske konsekvens. I tiår forsøkte skiverdenen å få avslørt den svindelen Veerpalu åpenbart drev med i forkant av de store mesterskapene.

DER kom han alltid ferdig preppet og i uvanlig god form:

- Jeg har for lite talent til å vinne hele tida, forklarte Veerpalu selv disse store formsvingningene, og gikk så flott på ski at de overraskende prestasjonene på et vis kunne forklares.

Uansett var det moro med en mester fra et lite land. Kanskje dette likevel var en av sportens ekte helter, forsøkte noen av oss å si mens Estland under trenerlegenden Mati Alaver plutselig ble en stormakt i sporten.

- Jeg kan innrømme at jeg har stusset over Veerpalus evne til å prikke inn formen. På en måte har jeg vært imponert over hans evne til å være ekstremt god i mesterskap i forhold til ellers i året, sa Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet underveis i den tida.

Da var alltid vennlige og ærlige Mikkelsplass mest opptatt av at Veerpalu ikke skulle fordømmes for tidlig, og ville bare at medaljene skulle omfordeles hvis Andrus selv innrømmet doping.

Men den innrømmelsen må vennene nå presse ut av ham selv om både Andrus Veerpalu og sjefstrener Mati Alaver begge er utestengt til høsten 2023 for svindel.

NÅR dette startet vet bare han selv. Veerpalu stod angivelig på kundelista til den østerrikske bloddop-banden tilbake i 2009, men ble først plukket opp av dopingjegerne for bruk av veksthormon i januar 2011. Da ble han også utestengt av FIS, men dommen ble opphevet i Idrettens Voldgiftsdomstol CAS på grunn av ulike faglige oppfatninger om utregningen av terskelverdiene for testen.

Dengang ble Andrus Veerpalu frikjent ved hjelp av Estlands mest anerkjente vitenskapsfolk. Saken splittet hjemmepublikummet men landets politiske elite hyllet innsatsen til forskerne. Dessto større var fallet etter VM i Seefeld 2019 da hele nasjonen skjønte at de alle sammen var blitt grundig lurt.

Nasjonalhelten deres var virkelig en svindler.

venter en sivil rettssak i Østerrike der Andrus Veerpalu er siktet for å ha brukt hotellrommet sitt under Seefeld-VM til bloddoping. Det var på dette rommet at en utøver og en medisinsk assistent skiftet blod for å gjøre alt klart til 15 km i VM, mens Martin Johnsrud Sundby noen hundre meter unna gjennomførte sine siste treningsdrag.

Ironisk nok ble det Martin Johnsrud Sundby som vant denne distansen. Det var hans første individuelle internasjonale gull og en festdag for hele norsk skisport.

Men den bragden hjalp ingen ting for Martin oppe i styrerommet på Holmenkollen. Heller ikke alle bragdene hans på 5-mila i Nordmarka.

Noen måneder før gulløpet i Seefeld hadde styret i Skiforeningen fått laget den regelen som de håpet skulle stoppe de stadig tilbakevendende diskusjonene om Martin Johnsrud Sundby og hans manglende Holmenkollmedalje.

Han var dømt en gang for alle av Skiforeningen. Og det uten at noen av de moralske dommerne sannsynligvis har giddet å lese de domspapirene fra CAS som understreker at Sundby ikke kan lastes etisk for feil medisinering.

DENNE regelen til styret i Skiforeningen innførte samme lov for juksere og ikke-juksere. Oppe i Holmenkolen er det visst akkurat det samme uansett hva du er dømt for. I Skiforeningens fantasiverden blir veksthormon, bloddoping, nødvendig astmamedisinering eller en helt tilfeldig leppesalve akkurat like moralsk forkastelig.

De ga regelen virkning fra 1.januar 2019, og tilbakevirkende kraft for de som ikke hadde jukset.

Det betyr at de gamle sakene til Johnsrud Sundby og Kowalczyk med ubevisste regelbrudd fra før denne datoen, fortsatt diskvalifiserer de to løperne fra kandidatlista.

De gamle sakene til de virkelige doperne, får derimot ingen tilbakevirkende kraft. Selv om noen av dem som Andrus Veerpalu, altså ble utestengt for svindel etter at regelen ble innført.

Kan det bli verre?

JO, åpenbart for de som virkelig svindlet oss.

For der på hotelrommet i Seefeld satt pappa Andrus Veerpalu midt under et morsomt verdensmesterskap på ski og organiserte bloddoping av sin eldste sønn. Sånn at han skulle bli nummer 40 i stedet for nummer 50. Før alt ble avslørt og de to rømte i bil sammen den lange veien tilbake til Estland og skammen.

Det skjedde samtidig som Martin Johnsrud Sundby fikk det VM-gullet han visste at han på alle måter hadde gjort seg fortjent til.

Da får æresmedaljer fra en Skiforening som ikke skjønner hvem som skal æres, være det samme.

NORGES SKIFORBUND har allerede avsluttet samarbeidet om Holmenkollmedaljen. Nå er det bare Skiforeningen som deler den ut. Slik er ikke lenger dette Norges fremste skiutmerkelse.

I beste fall leverer de ærlige vinnerne som styret nå fornærmer, tilbake de devaluerte medaljene de har fått. Om denne skandalen får vokse videre, ødelegger kanskje Skiforeningen mest for sitt eget rykte.

Hvis de ikke innser at all denne misfortståtte moralismen nå må ta slutt.

FOTNOTE: Om pappa Andrus Veerpalu kom seg unna den første utestengelsen for bruk av veksthormon, gikk det om mulig enda verre med eldstegutten Andreas. I tillegg til bloddoping ble han dømt for å ha brukt nettopp veksthormon. Alt i et opplegg sydd sammen av hans egen far.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer