DØDE: Patrick Ekeng døde på banen i fredagens kamp mot Viitorul. Nå mener presidenten i den rumenske spilleforeningen, Emilian Hulubei, at Ekengs liv kunne ha vært reddet om klubbene hadde gjort som spillerforeningen oppfordret til i 2012. Foto: AFP PHOTO / alexandru dobre
DØDE: Patrick Ekeng døde på banen i fredagens kamp mot Viitorul. Nå mener presidenten i den rumenske spilleforeningen, Emilian Hulubei, at Ekengs liv kunne ha vært reddet om klubbene hadde gjort som spillerforeningen oppfordret til i 2012. Foto: AFP PHOTO / alexandru dobreVis mer

Skandalepåstander: - Mulig Ekeng døde for at klubbene skulle spare 400 euro

Presidenten i den rumenske spilleforeningen, Emilian Hulubei, tror Patrick Ekengs liv kunne ha blitt reddet.

(Dagbladet): Dinamo Bucuresti-spiller Patrick Ekeng kollapset og døde underveis i kampen mot Viitorul fredag kveld.

26-åringens tidligere norske lagkamerat Thorstein Helstad var allerede fredag kritisk til den mangelfulle behandlingen av Ekeng

- Jeg reagerer spesielt sterkt på at han ikke fikk den hjelpen han trengte. Det er forferdelig at han ikke fikk førstehjelp. Det skal ikke skje i 2016. Det er svært kritikkverdig, sier Helstad, som spilte sammen med Ekeng i Le Mans, til Dagbladet.


Ifølge legen Cristian Pandrea ble det ikke gjort noen forsøk på å gjenopplive Ekeng i ambulansebilen på vei til sykehuset. Det skriver den rumenske avisa Agerpres.

Advarsel i 2012 Det får konsekvenser. Nå skal både ambulansefirmaet og helsepersonellet undersøkes om de er kompetente nok, melder den internasjonale spilleforeningen (FIFPro).

FIFPro og den rumenske spillerforeningen (AFAN) slår alarm og varsler sin sterke bekymring for den mangelfulle førstehjelpsbehandlingen i rumensk fotball.

Spilleforeningen har tidligere krevd mer velutstyrte ambulanser til alle fotballkamper i Romania. I 2012 døde nigerianske Henry Chinonso Ihelewere i en kamp i rumensk fotball etter en liknende episode.

POSITIV: Patrick Ekeng blir beskrevet som en kjernekar av tidligere lagkompios Thorstein Helstad. Foto:  EPA/STRINGER
POSITIV: Patrick Ekeng blir beskrevet som en kjernekar av tidligere lagkompios Thorstein Helstad. Foto: EPA/STRINGER Vis mer

Da ba AFAN det rumenske fotballforbundet gjøre det obligatorisk for klubbene å ha to fullt utstyrte ambulanser på alle fotballkamper i Romania. Ifølge FIFPro koster det klubbene 400 euro per kamp, eller 3743 kroner, å ha førstehjelpsutstyr tilgjengelig.

Det har ikke skjedd. I stedet har klubbene i de tre øverste divisjonene i Romania fått tillatelse til ha å ambulanse i beredskap med minimalt utstyr.

- Dødsfallet kunne ha blitt unngått Majoriteten av klubbene i de to øverste divisjonene er satt under administrasjon, og de økonomiske problemene er store i rumensk toppfotball. Den økonomiske sparsommeligheten kan ha kostet Ekeng livet. Det frykter AFAN-president Emilian Hulubei.

- Vi venter på resultatene fra obduksjonen, men det er mulig at Ekeng måtte bøte med livet for at klubbene skulle spare 400 euro. Hvis det er sant, er det veldig trist, sier Hulubei ifølge FIFPro.

- Vi jobber kontinuerlig med å forbedre rettighetene til spillerne. Fotballspillerne i Romania har en lang vei å gå for å bli behandlet slik normale arbeidere skal bli behandlet, mener AFAN-presidenten.

- En forbannelse over oss Dagbladet har vært i kontakt med Dinamo Bucuresti. Via pressekontakten i Dinamo Bucuresti sier klubbens sportsdirektør Ionel Danciulescu til Dagbladet at de er i sjokk.

Dette er ikke første gang storklubben opplever en slik tragedie. I en treningskamp i oktober 2000 døde en annen Dinamo-spiller på banen, rumenske Catalin Haldan.

- Det er som om vi har en forbannelse over oss. Jeg kan ikke tro det. Det er et mareritt for meg, laget og alle supporterne, sier Danciluescu.

MINNESTUND: Avdøde Patrick Ekeng ble hedret på en verdig måte.
/ AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU / Romania OUT
MINNESTUND: Avdøde Patrick Ekeng ble hedret på en verdig måte. / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU / Romania OUT Vis mer

- Vi må undersøke om det er noe vi kan gjøre annerledes for å unngå at dette skjer igjen, sier Dinamo-direktøren.

- Ekeng sa han var sliten før kampen Generalsekretær i FIFPro Theo van Seggelen er også i sjokk.

- Tankene våre går til alle som er rammet. Det er sjokkerende. Vi skal undersøke om dette kunne blitt unngått, sier han ifølge FIFPro.

Ifølge Ekengs eldste søster Montique Chantal, varslet 26-åringen at han var sliten før den tragiske kampen.


- Han sa til sin beste venn at han ikke var i stand til å spille, sier hun til BBC Sport.

- Han sa han var veldig sliten. Det er veldig smeretfullt at han forlater familien vår. Det er et mareritt.

- Skremmende Tidligere lagkamerat Thorstein Helstad synes det hele er svært trist.

- Det er tragisk, synd og leit. Det er skremmende at sånt kan skje, at livet er så skjørt. Å se dette skje med en jeg har spilt fotball med, er ingen god følelse. Det stikker i meg, forteller Helstad til Dagbladet.

Han har bare positive ting å si om Ekeng.


- Jeg husker ham som en av ungguttene som ble hentet til Le Mans. Han var en snill, hyggelig og ambisiøs gutt. Han gjorde ikke så mye ut av seg, men trente hardt og ville bli bedre. Og han smilte mye, mimrer 39-åringen fra Hamar

Stjernenes hyllest Også en rekke internasjonale fotballstjerner viser sin sterkeste medfølelse.

- RIP Patrick Ekeng. Det er hjerteskjærende å se en fotballspiller gå bort mens han spiller spillet vi elsker, skriver Arsenal-stjerna Hector Bellerin på Twitter.

- RIP Patrick Ekeng. Så triste nyheter, skriver Manchester City-esset Yaya Touré.


- Vår kamerunske fotballfamilie har mistet en bror. Jeg kan ikke tro det. Kondolanser til hele hans familie. RIP Patrick Ekeng, supplerer landsmannen Stéphane Mbia.


Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.