Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skaper debatt i hjemlandet

Skandalepolitiker på VM-finalen: - Han ødela landet vårt

Skal ha svindlet den kroatiske staten for 260 millioner kroner. Søndag dukket han opp på VM-finalen.

KORRUPSJONSDØMT: Ivo Sanader er svært kontroversiell i hjemlandet og må trolig i fengsel i 4,5 år. Foto: AP / Yves Logghe
KORRUPSJONSDØMT: Ivo Sanader er svært kontroversiell i hjemlandet og må trolig i fengsel i 4,5 år. Foto: AP / Yves Logghe Vis mer

Kroatia tok seg til en smått sensasjonell finale, men da VM skulle avgjøres ble Frankrike et par hakk for sterke. Til slutt sto det 4-2 på resultattavla.

Finalen i seg selv inneholdt flere omdiskuterte situasjoner, blant annet en straffe mot Kroatia hvor VAR ble involvert, men også på tribunene var det dramatikk.

Der satt nemlig en av landets mest kontroversielle personer - Ivo Sanader.

Ti års fengsel

Mange kroater mener at skandalepolitikeren ikke burde vært på kamp, men i fengsel.

Sanader var Kroatias statsminister fra 2003 til 2009, men siden har hans politiske ettermæle falt i grus som følge av en korrupsjonsskandale. Mistankene mot ham dukket opp i 2010, og gjaldt hans periode som utenriksminister i 1991-1995. Sanader ble anklaget for korrupsjon, da han skal ha tatt imot flere millioner kroner fra et ungarsk energiselskap og en østerriksk bank.

Politikeren flyktet over grensa til Slovenia i desember 2010, men ble pågrepet i Østerrike like etterpå. I 2012 ble han dømt til ti års fengsel og til å betale en bot på 480 000 euro. Men dette var bare starten på opprullingen mot den kontroversielle mannen.

260 millioner

Siden har det dukket opp nye korrupsjonsanklager og påfølgende dommer mot politikeren. Han skal ha sneket unna penger fra staten i en årrekke, også da han var statsminister, og totalt skal det dreie seg om i overkant av 260 millioner kroner. Så seint som i april 2017 ble Sanader dømt til 4,5 nye år i fengsel, men dommen har ennå ikke trådt i kraft, da den må bekreftes av høyesterett i Kroatia.

Selv om Sanader ennå ikke er satt endelig i fengsel, var det likevel med sjokk og vantro at flere kroatiske supportere observerte ham på tribunen i Russland. En har lagt ut en video på Instagram med følgende tekst:

«Jeg tror jeg akkurat vant VM. Dette er vår tidligere statsminister Ivo Sanader, som ødela landet vårt og stjal hundrevis av millioner. I stedet for å være i fengsel, ser han VM-finalen».

Tar avstand

Det kroatiske fotballforbundet har allerede vært ute og sagt at de tar avstand fra Sanader.

Politikeren var også til stede under Kroatias kamp mot Nigeria tidligere i mesterskapet.

- Vi aner ikke hvem som har gitt ham akkreditering eller betalt for reisen hans. Vi skjønner ikke hvordan han kom seg inn, sier Ante Kulusic i det kroatiske fotballforbundet til 24Sata.

Da Kroatia kom hjem for å feire gullet dukket en annen omdiskutert person opp, midt blant spillerne.

Anklages for fascisme

I feiringen av VM-sølvet deltok artisten Marko Perkovic, som er kjent for sanger med nasjonalistiske tema. Han har flere ganger blitt anklaget for å være fascist, og er blant annet utestengt fra å holde konserter i Amsterdam. Tekstene hans skal blant annet glorifisere Utstase-regimet - et styre i Kroatia mellom 1929-1945 som drepte flere hundre tusen mennesker.

Det at Perkovic var med på spillernes feiring, har skapt debatt i Kroatia. Blant annet la stjernespilleren Ivan Rakitic ut et bilde sammen med sangeren.

Stigo je kralj..!😘🙏 jedan jedini.!!! Idemo hrvatska 🇭🇷

A post shared by Ivan Rakitic (@ivanrakitic) on

Blant dem som har reagert er historikeren John Paul Newman, som har Balkan som et av sine ekspertiseområder.

- Det gjør vondt i hjertet når jeg ser Kroatia-spillerne posere sammen med høyreekstreme og fascist-flørtende Marko Perkovic, skriver han på Twitter.

Ifølge artistens manager var det fotballforbundet selv som inviterte Perkovic til arrangementet.