KONTROVERSIELL: Floyd Landis gikk til topps i Tour de France. Ikke lenge etter avla han en positiv dopingprøve. Etter et langt opphold er han nå tilbake i sykkelsporten. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Floyd Landis gikk til topps i Tour de France. Ikke lenge etter avla han en positiv dopingprøve. Etter et langt opphold er han nå tilbake i sykkelsporten. Foto: Peter Dejong / AP / NTB ScanpixVis mer

Floyd Landis tilbake i sykkelsporten

Skandalerytteren starter sykkellag med cannabispenger: - Definitivt ironisk

Mannen som felte Lance Armstrong, Floyd Landis, gjør et kontroversielt comeback i sykkelsporten.

Floyd Landis' karrierehøydepunkt fant sted da han vant Tour de France i 2006, men amerikaneren opplevde seinere et dramatisk fall fra toppen.

For etter triumfen i verdens største sykkelritt avga Landis en positiv dopingtest. Han hadde et uvanlig høyt nivå av testosteron i kroppen og ble raskt fratatt tittelen og bannlyst fra sporten.

Dette var imidlertid bare starten på en lang opprulling av dopingsaker, og Landis ble seinere avgjørende for at en av historiens største syklister ble kastet ned fra tronen.

Felte Armstrong

Etter sin egen dopingdom valgte nemlig Landis å legge alle kortene på bordet, og ikke bare om sin egen dopingbruk. Syklisten tok flere tidligere lagkamerater med seg i fallet, deriblant Lance Armstrong, som hadde vunnet Tour de France hele sju ganger.

Landis anklaget Armstrong for bruk av EPO og seinere valgte hele elleve tidligere lagkamerater å stå fram med liknende beskyldninger. Etter en lang periode med fornektelse innrømte til slutt også hovedpersonen selv omfattende dopingbruk.

Landis har siden blitt kjent som mannen som felte Armstrong, men det var ikke sjansen til å felle superstjerna som motiverte ham til å fortelle alt.

- Det handlet ikke om Lance i utgangspunktet. Men jeg hadde valget mellom å stå fram eller ikke, og hvis jeg gjorde det ville det bli meg mot Lance, for han kom til å kjempe imot, har Landis fortalt til The Atlantic.

Cannabisproduksjon

Landis var en rik mann før han testet positivt for doping, men store deler av millionformuen ble brukt på advokater og rettshjelp.

Siden har den dopingdømte syklisten bygget opp en ny formue. Ironisk nok har pengene kommet fra salg av et annet dopmiddel - nemlig lovlig cannabis.

Firmaet «Floyd's of Leadville» produserer ulike produkter som for eksempel kremer og geleer, tilført det narkotiske stoffet, og blir brukt til å behandle idrettsutøvere med smerter.

Landis slet selv med en vond hofte i flere år, og brukte marihuana og cannabidiol til å døyve smertene. Til slutt måtte han bytte ut hele hofta.

«Floyd's of Leadville» har opplevd suksess og har per i dag rundt 50 ansatte. Etter flere år borte fra sykkelsporten vil Landis nå bruke pengene fra firmaet til å på ny gjøre en entré på landeveien.

- Komplisert forhold til sykling

I april dømte det amerikanske justisdepartementet Armstrong til å betale fem millioner dollar i erstatning fordi han tok imot sponsormidler samtidig som han var dopet. Myndighetenes sak mot den tidligere toppsyklisten startet med Landis' avsløringer, og han fikk selv en del av pengene.

Erstatningen og cannabispengene skal han nå bruke til å starte et sykkellag - oppkalt etter cannabisselskapet. Laget skal fokusere på utvikling av unge talenter, og vil nok ikke bli å se på det øverste nivået med det første. Det er kjærligheten til sporten som gjør at Landis velger å vende tilbake.

- Jeg har et komplisert forhold til sykling, men jeg liker det fremdeles. Jeg husker fremdeles hvordan det var å være ung og sykle for et hjemlig lag. Det var noen av de beste åra av livet mitt, sier han i et intervju med Wall Street Journal.

Og Landis er fullstendig klar over at mange vil reagere på at han nå vender tilbake til sporten som han lenge var bannlyst fra.

- De kan sette meg i samme bås som alle andre de vil ha bort, men i stedet for å rope og skrike på Internett om at jeg skal forsvinne, kan de heller gå ut og finne noen andre sponsorer til å hjelpe med å promotere sporten, mener han.

- Dobbeltmoralsk

TV 2s sykkelekspert, Mads Kaggestad, ser ingen store problemer med at Landis involverer seg i sykkelsporten igjen, og poengterer at det finnes flere med ei langt fra plettfri fortid.

- I utgangspunktet mener jeg det ville være dobbeltmoralsk å gjøre forskjell på folk. Det er flere tidligere dopingtatte som sitter i ledelsen i sykkellag, forteller Kaggestad.

I hans øyne er Landis en som har gjort opp for seg etter dopingdommen.

- Det er kanskje heller motsatt, da Landis har lagt alle kortene på bordet, sonet dommen sin, betalt en høy pris og vært med på å felle Armstrong, legger han til.

Er det litt ironisk at deler av pengene kommer fra cannabissalg?

- Det er definitivt ironisk og det får man jo til å trekke på smilebåndet. Det er flere av de tidligere dopingdømte syklistene som har et behov for å markere seg, som ikke har fått nok, og vil tilbake til sporten. Jeg håper Landis’ intensjon er å bevisstgjøre unge syklister på det nettet han rotet seg inn i og at han vil bidra til å bygge en ny kultur, forteller Kaggestad.