KAOSSCENER: River Plate-spillere stormer av banen etter Copa Libertadores-kampen mot Boca Juniors for tre år siden. Foto: Natacha Pisarenko/AP/NTB Scanpix
KAOSSCENER: River Plate-spillere stormer av banen etter Copa Libertadores-kampen mot Boca Juniors for tre år siden. Foto: Natacha Pisarenko/AP/NTB ScanpixVis mer

Skandalescener sist erkerivalene møttes. Nå barker gigantene sammen i hatoppgjør

Sist argentinske Boca Juniors og River Plate møttes i det som er Sør-Amerikas svar på Champions League, ble spillere angrepet med pepperspray. Nå skal de spille finale.

Det er ikke ofte argentinsk klubbfotball får omtale i norske medier, men du vil sannsynligvis høre en del om rivaloppgjøret mellom Boca Juniors og River Plate de neste ukene.

For de to erkerivalene møtes i Sør-Amerikas største prestisjeturnering - finalen i Copa Libertadores. Det er første gang de to klubbene møtes i finalen i turneringen, som har blitt avholdt siden 1960.

Den største forskjellen er at finalen i Copa Libertadores spilles over to kamper. Først ut er det Boca Juniors som er verter, 10. november, før returoppgjøret spilles to uker seinere.

Og det er ventet at det vil smelle skikkelig, både på banen og ikke minst på tribunene. Vi kan spole tilbake tre sesonger for å få en forsmak på hva som kan være i vente for Carlos Tévez og co.

Skandalescener

For Boca Juniors og River Plate møttes i samme turnering tilbake i mai 2015. Etter at River Plate hadde vunnet 1-0 på hjemmebane i den første kampen, utspilte det seg noen skandalscener i returoppgjøret i åttedelsfinalen.

I det lagene var i spillertunnelen på vei ut til gressmatta i andre omgang på stillingen 0-0, skal en eller flere Boca Juniors-tilhenger ha brukt pepperspray på flere River Plate-spillere.

TV-bilder viser hvordan flere spillere febrilsk sprutet vann i ansiktet etter angrepet, samtidig som de hvite draktene hadde fått en rødlig veske på seg som synlig bevis på ugjerningen.

ANGREPET: Ramiro Funes Mori vasker ansiktet etter å ha blitt angrepet med pepperspray. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano/NTB Scanpix
ANGREPET: Ramiro Funes Mori vasker ansiktet etter å ha blitt angrepet med pepperspray. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano/NTB Scanpix Vis mer

Etter en snau time ble det endelig bestemt at kampen skulle stoppes, og fire spillere ble sendt til sykehus for behandling etter angrepet.

- Jeg kan ikke se, jeg kan ikke se. Jeg brenner. Dette er ikke krig, sa River Plate-forsvarer Ramiro Funes Mori i løpet av de kaotiske scenene som fulgte, ifølge engelske BBC.

Kastet ut

Hooligan Adrian Napolitano, med kallenavnet El Panadero (Bakeren), ble tatt for angrepet og ilagt bøter og en utestengelse fra alle fotballstadioner i landet i tre år, ifølge Goal.com.

Hendelsen føyet seg inn i en lang rekke voldelige episoder i argentinsk fotball, og det endte med at Boca Juniors ble kastet ut av turneringen, ble ilagt en bot på 200.000 dollar og måtte spille sine fire neste hjemmekamper uten tilskuere.

Dermed ble aldri returkampen aldri spilt og resultatet satt til 3-0 til River Plate.

I Boca Juniors-leiren reagerte ledelsen med sjokk og vantro etter at kampen ble stoppet.

- Jeg kan ikke tro dette. Dette er svært skuffende, sa klubbpresident Daniel Angelici.

- Disse folkene er syke, la Angelici til, men han mente spillerne ikke skulle straffes for det noen få supportere gjorde.

- Dette er trist. Det er utrolig at noe slikt kan skje, sa River Plate-trener Marcelo Gallardo ifølge nyhetsbyrået AP.

SIKKERHET: Boca Juniors-supportere roper og skjeller ut River Plate-spillere. En time etter angrepet ble kampen avlyst. Foto: Natacha Pisarenko/AP/NTB Scanpix
SIKKERHET: Boca Juniors-supportere roper og skjeller ut River Plate-spillere. En time etter angrepet ble kampen avlyst. Foto: Natacha Pisarenko/AP/NTB Scanpix Vis mer

Hatoppgjør

Da den britiske avisa The Observer i 2004 lagde lista «50 sportslige hendelser du må oppleve før du dør», kom punktet «Se Boca Juniors mot River Plate i Buenos Aires» på førsteplass.

Det har blitt beskrevet at rivaloppgjøret får «Old Firm» til å se ut som løkkefotball på ungdomsskolen.

Begge lagene var opprinnelig fra samme bydel, La Boca i Buenos Aires, men på 30-tallet flyttet River Plate til et mer fasjonabelt strøk - og siden har Boca vært arbeiderklasselaget, mens River støttes av de pengesterke, i landet der fotball handler like mye om religion som idrett.

Begge klubbene stammer fra havneområder i byen. I 1901 ble Club Atletico River Plate grunnlagt i arbeiderklassestrøket ved havna i La Boca. Fire år seinere dukket Club Atletico Boca Juniors opp like i nærheten. Klubben ble grunnlagt av italienske innvandrere som samtidig fikk ideen til de gule og blå draktene fra et svensk skip som tilfeldigvis kjørte forbi.

River Plate flyttet seinere til den rikere forstaden Nunez i midten av 20-åra. Og klubben ble profesjonalisert i 1931. Den tidlige pengebruken ga klubben kallenavnet Los Millonarios (millionærene). Det har blitt hengende ved dem helt siden, og klasseskillet har definert rivaliseringen.

Oppgjøret er kjent som et av de viktigste og mest voldsomme i fotballen. FourFourTwo, som Dagbladet samarbeider med, hadde derbyet på førsteplass over alle derbyer i verden.

«Nummer én og det største og mest ubehagelige av dem alle: Argentinas galehus med to store rivaler», slo FourFourTwo fast.

Den første derbykampen mellom klubbene fant sted i 1908. Martin Mazur, som skriver for magasinet El Grafico, sier det på denne måten:

«For hundre år siden handlet det om arbeiderklassen mot aristokratiet. I dag handler det bare om hat. Atmosfæren på banen reflekterer de 2000 politimennene som patruljerer stadionområdet: slåsskamper, røde kort (to i snitt per kamp er vanlig) og kontroverser er en del av derbyet. Det å se en kamp mellom Boca og River er en opplevelse for livet, særlig på La Bombonera. Som tilskuer kan du få oppleve hva som helst - alt fra kyllingfjær til flygende griser».

Lørdag får vi svaret på hva som skjer når lagene møtes i den gjeveste cupturneringen som er i Sør-Amerika. Kampen vises på Eurosport.