Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM i Qatar 2022

Skandalesjefen med grove anklager i ny bok

Kommer med en rekke påstander i ny bok.

EKS-PRESIDENT: Sepp Blatter har skrevet bok. Der kommer han med en rekke påstander om Qatar-VM. Foto: Scanpix
EKS-PRESIDENT: Sepp Blatter har skrevet bok. Der kommer han med en rekke påstander om Qatar-VM. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gang var Blatter fotballens mektigste mann, men etter 17 år var det slutt. Da det ble kjent at FIFA hadde utbetalt 2 millioner dollar (17 mil. kroner) til tidligere UEFA-president Michel Platini, ble Blatter mot sin vilje fjernet som øverste sjef i Det internasjonale fotballforbundet. Skandalen var et faktum.

Samtidig ble han utestengt i hele åtte år for brudd på det etiske regelverket i forbindelse med overføringene av den store pengesummen til Platini. Seinere ble straffen redusert til seks år.

Siden den gang har Blatter skrevet bok. I «Ma Vérité» (Min sannhet) letter han på sløret om hvordan Qatar klarte å få VM i 2022.

- Kan ikke spilles i Qatar

Qatars forsøk på å få VM har vært kontroversielt fra dag én, og siden det lille landet ble tildelt mesterskapet i 2010, har debatten rast.

Nå hevder Blatter at flere av medlemmene i FIFAs eksekutive komité ignorerte advarslene om at Qatar var uegnet til å arrangere VM, og bestemte seg for å stemme på landet likevel. Ifølge den tidligere FIFA-presidenten var det ingen som tok seg bryet med å lese rapportene om landet, fordi de allerede hadde bestemt seg.

- Hvis vi hadde lest de nøye, ville vi sett at VM ikke kan spilles i Qatar, skriver Blatter i boka, gjengitt av The Times.

Frankrike og Qatar

Blatter hevder at den sjokkerende seieren kom takket være regelbrudd, sammensvergelser og politisk press lagt på Platini.

Ifølge sveitseren ringte Platini ham for å si at han hadde blitt presset til å endre stemmen sin etter en lunsj med Nicholas Sarkozy og Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani i 2010. Sarkozy var president i Frankrike på det tidspunktet, mens sistnevnte nå er Emiren i Qatar.

Disse påstandene har alltid blitt benektet av Platini selv.

- Jeg vet ikke, og jeg har ikke lyst til å vite om det er en link mellom Qatar-VM og det som skjedde etter, skriver Blatter. Han trekker fram faktum at Qatar har brukt flere milliarder euro i Frankrike de siste åra, blant annet på en flyavtale og oppkjøpet av fotballklubben Paris Saint-Germain.

Blatter gjentok mye av det samme i en tweet sendt ut forrige uke:

Dukket opp i Russland

Til tross for utestengelsen fra fotballen, har ikke Blatter forsvunnet helt fra rampelyset. Seinest under sommerens fotball-VM dukket han opp i Russland.

Da 82-åringen landet i Moskva, var det gått åtte år siden han hjalp presidenten med å sikre fotball-VM til landet, skriver nyhetsbyrået AP.

- Jeg er en gjest av arrangementskomiteen, men de skal prøve å sette i stand et møte med presidenten om det er mulig, sa Blatter til reportere utenfor et femstjerners hotell i Moskva.

Utenfor hotellet stilte den tidligere fotballpresidenten velvillig opp på bilder med supportere fra Mexico og Portugal.

- Men jeg er bare en gjest. Jeg følger det programmet de tilbyr meg, og er glad for å være her, sa han