EKS-PRESIDENT: Sepp Blatter har skrevet bok. Der kommer han med en rekke påstander om Qatar-VM. Foto: Scanpix
EKS-PRESIDENT: Sepp Blatter har skrevet bok. Der kommer han med en rekke påstander om Qatar-VM. Foto: ScanpixVis mer

Fotball-VM i Qatar 2022

Skandalesjefen med grove anklager i ny bok

Kommer med en rekke påstander i ny bok.

En gang var Blatter fotballens mektigste mann, men etter 17 år var det slutt. Da det ble kjent at FIFA hadde utbetalt 2 millioner dollar (17 mil. kroner) til tidligere UEFA-president Michel Platini, ble Blatter mot sin vilje fjernet som øverste sjef i Det internasjonale fotballforbundet. Skandalen var et faktum.

Samtidig ble han utestengt i hele åtte år for brudd på det etiske regelverket i forbindelse med overføringene av den store pengesummen til Platini. Seinere ble straffen redusert til seks år.

Siden den gang har Blatter skrevet bok. I «Ma Vérité» (Min sannhet) letter han på sløret om hvordan Qatar klarte å få VM i 2022.

- Kan ikke spilles i Qatar

Qatars forsøk på å få VM har vært kontroversielt fra dag én, og siden det lille landet ble tildelt mesterskapet i 2010, har debatten rast.

Nå hevder Blatter at flere av medlemmene i FIFAs eksekutive komité ignorerte advarslene om at Qatar var uegnet til å arrangere VM, og bestemte seg for å stemme på landet likevel. Ifølge den tidligere FIFA-presidenten var det ingen som tok seg bryet med å lese rapportene om landet, fordi de allerede hadde bestemt seg.

- Hvis vi hadde lest de nøye, ville vi sett at VM ikke kan spilles i Qatar, skriver Blatter i boka, gjengitt av The Times.

Frankrike og Qatar

Blatter hevder at den sjokkerende seieren kom takket være regelbrudd, sammensvergelser og politisk press lagt på Platini.

Ifølge sveitseren ringte Platini ham for å si at han hadde blitt presset til å endre stemmen sin etter en lunsj med Nicholas Sarkozy og Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani i 2010. Sarkozy var president i Frankrike på det tidspunktet, mens sistnevnte nå er Emiren i Qatar.

Disse påstandene har alltid blitt benektet av Platini selv.

- Jeg vet ikke, og jeg har ikke lyst til å vite om det er en link mellom Qatar-VM og det som skjedde etter, skriver Blatter. Han trekker fram faktum at Qatar har brukt flere milliarder euro i Frankrike de siste åra, blant annet på en flyavtale og oppkjøpet av fotballklubben Paris Saint-Germain.

Blatter gjentok mye av det samme i en tweet sendt ut forrige uke:

Dukket opp i Russland

Til tross for utestengelsen fra fotballen, har ikke Blatter forsvunnet helt fra rampelyset. Seinest under sommerens fotball-VM dukket han opp i Russland.

Da 82-åringen landet i Moskva, var det gått åtte år siden han hjalp presidenten med å sikre fotball-VM til landet, skriver nyhetsbyrået AP.

- Jeg er en gjest av arrangementskomiteen, men de skal prøve å sette i stand et møte med presidenten om det er mulig, sa Blatter til reportere utenfor et femstjerners hotell i Moskva.

Utenfor hotellet stilte den tidligere fotballpresidenten velvillig opp på bilder med supportere fra Mexico og Portugal.

- Men jeg er bare en gjest. Jeg følger det programmet de tilbyr meg, og er glad for å være her, sa han