Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jan Ullrich snakker ut

Skandalesyklisten havnet på skråplanet: - Tok kokain og amfetamin

Fikk hjelp av Lance Armstrong til å komme seg på avrusningsklinikk.

TØFF TID: Jan Ullrich åpner opp om den tøffe tida. Nå er han på avrusningsklinikk. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
TØFF TID: Jan Ullrich åpner opp om den tøffe tida. Nå er han på avrusningsklinikk. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere sykkelstjerna Jan Ullrich (44) har sett bedre dager. Han var involvert i en av tidenes største dopingskandaler i sykkelsirkuset, men også etter karrieren har pila tydeligvis pekt rett ned for tyskeren.

I flere år har det kommet rapporter om alkoholmisbruk.

Periodevis har Ullrich klart å holde seg edru, men i sommer har det gått skeis igjen. Tidligere denne måneden ble han arrestert på Mallorca etter å ha brutt seg inn og truet naboen, som for øvrig er den kjente skuespilleren Til Schweiger. Schweiger fortalte da hvordan forholdet til de to har endret seg.

- I mars fortalte han datteren min at han ville slå verdensrekorden i røyking, og røykte tre sigaretter samtidig. Han fortalte meg at han tar kokain fordi det var mindre skadelig for kroppen. Han sa også at han ikke ville bli gammel, forteller Schweiger.

Nå snakker Jan Ullrich ut om sommeren og den tunge tida i et stort intervju med tyske Bild, som har besøkt ham på avrusningsklinikken.

På avrusningsklinikk

SKUESPILLER-NABO: Til Schweiger. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/Files
SKUESPILLER-NABO: Til Schweiger. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/Files Vis mer

Jan Ullrich blir altså behandlet for avhengigheten, og føler seg allerede mye bedre. Han forteller at han blir testet hver morgen og kveld, og at det ikke er noe som tyder på at han skal falle tilbake i gamle spor.

- Jeg føler meg veldig trygg her. Jeg kan fokusere på det jeg skal, sier Ullrich til Bild.

Et stort lyspunkt for ham, er at han får lov til å ringe og snakke med sine tre sønner jevnlig. De bor sammen med Ullrichs ekskone Sara Steinhauser. De to separerte seg i vår. Ullrich hevder i intervjuet at han ikke fikk se barna etter separasjonen.

- Jeg eksploderte. Jeg slo i stykker et tv-apparat. For å «lande» igjen, tok jeg kokain og amfetamin. Men det trenger jeg ikke nå lenger, jeg trenger ikke det når jeg har barna, sier Ullrich.

Én ting har han fortsatt lyst til å bli bedre på.

- Jeg røyker for mye. Det vil jeg kutte ned på.

SEPARERT: Jan Ullrich og Sara Steinhauser. Dette bildet er tatt i 2005 Foto: AFP PHOTO DDP/VOLKER HARTMANN
SEPARERT: Jan Ullrich og Sara Steinhauser. Dette bildet er tatt i 2005 Foto: AFP PHOTO DDP/VOLKER HARTMANN Vis mer

Armstrong-hjelp

Overfor Bild avslører Ullrich at det faktisk var en annen tidligere syklist (også dopet), Lance Armstrong, som hjalp ham med å få ting på rett kjøl.

- Han foreslo en klinikk for meg, der jeg kan hente meg inn og få giftene ut av kroppen. Det kommer til å bli bra, sier Ullrich.

Armstrong vant sju Tour de France i sin tid, men ble fratatt samtlige da han innrømmet langvarig og omfattende doping.

Ullrich var profesjonell rytter i perioden 1995 til 2006, og vant Tour de France i 1997 da han syklet for det tyske storlaget Team Telecom. I 2000 vant tyskeren gull under de olympiske lekene i Sydney.

Senere ble Ullrich gjenstand for dopinganklager og sendt hjem fra Tour de France i 2006 på bakgrunn av sin tilknytning til Operación Puerto-skandalen som sentrerte seg rundt Eufemiano Fuentes, legen som organiserte blodtransfusjoner og andre prestasjonsfremmende midler til flust av idrettsutøvere.

Rytteren med klengenavnet «Der Kaiser» innrømmet å ha brukt doping i 2013.

I flere år har det kommet rapporter om alkoholmisbruk. I fjor høst fikk han en betinget dom etter å ha forårsaket en trafikkulykke mens han kjørte i beruset tilstand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!