Skandaletrener slår tilbake etter dette

Hele idrettsverden fulgte med da tårene trillet fra ansiktet til 15 år gamle Kamila.

TÅREVÅTT: Eteri Tutberidze (t.v.) og Kamila Valijeva hadde alles øyne mot seg. Foto: AP
TÅREVÅTT: Eteri Tutberidze (t.v.) og Kamila Valijeva hadde alles øyne mot seg. Foto: AP Vis mer
Publisert

Dramatikken rundt den daværende 15-åringen, Kamila Valijeva, ble en av Beijing-OLs største snakkiser. Til tross for sin unge alder, kom den russiske kunstløperen til mesterskapet som den store favoritten, men midt under lekene kom bomba: hun testet positivt for hjertemedisinen trimetazidin, en medisin som står på dopinglista.

Men på grunn av sin unge alder var hun ikke underlagt IOC sine dopingregler. Det gjorde at hun fikk delta i den påfølgende konkurransen til tross for den positive dopingtesten.

Scenene som så utspilte seg rystet en hel idrettsverden. I finalen falt Valijeva og brast i gråt. Like etterpå ble hun skjelt ut av sin trener, Eteri Tutberidze, som mente at hun på ingen måte hadde gitt alt.

- Hvorfor ga du deg? Forklar det for meg, hvorfor? Hvorfor sluttet du helt å gå for det? sa treneren til den tårevåte 15-åringen.

IOC-president, Thomas Bach, var blant dem som ble opprørt over den kjølige mottakelsen Valijeva fikk av treneren. Han beskrev det som «skummelt å se på».

MISLYKTES: Eteri Tutberidze (t.v.) og Kamila Valijeva (i midten). Foto: Reuters
MISLYKTES: Eteri Tutberidze (t.v.) og Kamila Valijeva (i midten). Foto: Reuters Vis mer

Slår tilbake: - Hvorfor?

Nå, over ett år seinere, åpner Tutberidze opp om det som i ettertid har blitt beskrevet som «en skandale».

- Hvorfor skal jeg trøste noen som ikke vil bli trøstet? Problemet var ikke at hun mislyktes, problemet var at hun ga opp. OL er en drøm for alle idrettsutøvere og mange ville ha ofret alt for å ta hennes plass. Jeg tolererer ikke slik oppførsel, sier hun i et intervju med L'Équipe.

- Jeg synes det er urettferdig at Thomas Bach blander seg inn og kritiserer meg. Jeg forventer en unnskyldning fra ham, freser Tutberidze.

I januar i år konkluderte det russiske antidopingbyrået, Rusada, at Valijeva ikke kan klandres for den positive dopingprøven. Det betyr at hun ikke blir ilagt noen sanksjoner. Det er en avgjørelse verdens antidopingbyrå (WADA) reagerer sterkt på.

- Basert på elementene i saken som allerede er kjent, er vi bekymret over konklusjonen om at utøveren ikke har noe ansvar, og vi vil ikke nøle med å benytte vår rett til å anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS) dersom vi finner det passende, skrev WADA i en uttalelse.

- Mine utøvere har alltid vært rene, sier Tutberidze.

Hyllet treneren

I et innlegg på Instagram takket Valijeva for støtten hun mottok etter dopingsaken.

- Jeg vil takke alle som har vært på min siden gjennom denne tunge perioden. Takk til fansen min, familien min, trenerne mine, hele ROC-laget, landet mitt og mennesker over hele verden. Jeg er evig takknemlig, skriver Valijeva på sin Instagram-konto.

Også hun velger å forsvare treneren sin.

I innlegget navngir hun flere av trenerne sine, blant annet Tutberidze:

- Dere er mestere på det dere gjør. Dere trener oss ikke bare, men dere hjelper oss til å overgå oss selv, ikke bare i sport, men også i livet. Med dere ved min side føler jeg meg trygg, og i stand til å bestå hvilken som helst test.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer