Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skandaletreneren: Rasisme, trusler og straff

Kroatias trener Lino Cervar havner ofte i søkelyset. Nå er Christian Berge og co. neste utfordring for den kontroversielle kroaten.

TRENER: Lino Cervar er en kontroversiell mann. Foto: NTB scanpix
TRENER: Lino Cervar er en kontroversiell mann. Foto: NTB scanpix Vis mer
  • Norge - Kroatia, kl. 18.00 på TV3

STOCKHOLM (Dagbladet): Christian Berge ble utestengt i ni måneder etter å ha involvert i et slagsmål på banen som spiller i 2002. Et slagsmål Viasat-ekspert Joachim Boldsen også var involvert i - riktignok på Berges side.

Siden den gang har landslagssjefen roet seg ned. Trønderen er fremdeles mer en engasjert håndballen, men styrer det norske landslaget med stødig hånd. Nå venter Kroatia i semifinalen.

Deres landslagssjef har ikke lagt skandalenes tid helt bak seg. Seinest i Kroatias siste oppkjøringskamp før EM havnet Lino Cervar i søkelyset igjen.

SEMIFINALE: Sander Sagosen tror Norge er klare for å møte Kroatia i semifinale. Video: Rødt Kort. Vis mer

Rasismeskandale

Kroatia spilte treningskamp mot Qatar og treneren var ikke fornøyd med forsvarsspillet til eget lag. Under en timeout i første omgang klarte han nok en gang å havne i søkelyset

- Hvorfor spiller vi så dårlig håndball? Hvem i all verden spiller du ballen til? De svarte spiller smartere enn vi gjør, skal Cervar ha sagt ifølge det kroatiske nyhetsnettstedet 24 Sata, som kalte uttalelsen en skandale.

For tredje året på rad hadde 67-åringen klart å skape overskrifter, og ikke av den hyggelige arten. For det er ikke første gangen Cervar går langt utenfor hva som er regnet som akseptabelt både på håndballbanen og i samfunnet generelt.

Truet dommerne

Under fjorårets håndball-VM i Danmark var det dommerne som fikk føle trenerens vrede. Dommerne Mads Hansen og Martin Gjeding dømte angrepsfeil på en kroatisk spiller drøye to minutter før slutt, og til slutt var det Tyskland som gikk seirende ut av kampen.

- Kast dem i fengsel, sa Cervar om dommerne, før han gikk hakket lenger.

Treneren skal også ha truet med å skyte de danske kamplederne i hodet. I ettertid har Hansen og Gjeding innrømmet at de dømte feil.

Tapet mot Tyskland gjorde at Kroatias drøm om semifinale ble knust.

Gikk inn på banen

Årets rasismeskandale er tredje året på rad Cervar havner i fokus. Under EM i 2018 måtte Det europeiske håndballforbundet åpne sak mot Kroatias trener.

I sluttminuttene i en thrillerkamp mot Hviterussland skapte Cervar ramaskrik i håndballverden. Under en hviterussisk kontring gikk han ut på banen og tok tak i motstanderens spiller, Artur Karvatski, for å stoppe angrepet.

Treneren fikk en bot på 22 000 kroner for hendelsen. Tross alle skandalene er Cervar regnet som den største håndballkapasiteten i Kroatia. Landet elsker håndball og treneren har ledet mange store lag tidligere.

Nå er det Norge som venter for Cervar og Kroatia. Han mener Christian Berges menn er favoritter før semifinalen.

Hyller Sagosen

Cervar mener Norge har en geografisk fordel.

- Norge er en veldig tøff motstander og de er favorittene. De spiller praktisk talt på hjemmebane - det vil være en fordel for dem. De har vært det beste laget i EM så langt, vi må spille svært godt for å slå dem, sier skandaletreneren ifølge tportal.hr.

Cervar har dårlige minner fra Torbjørn Bergeruds kampavgjørende strafferedning i 2017. Den norske keeperen sørget for ekstraomganger i VM-semifinalen i 2017, og til slutt var det Norge som nådde finalen. Den kroatiske treneren trekker også fram flere andre norske trusler.

- Sagosen og Johannessen er to strålende individuelle spillere. Vi skal analysere dem og forberede oss, så får vi se, sier Cervar.

Christian Berge er glad for at han fikk spart omtrent samtlige av de mest brukte spillerne mot Slovenia. Nå ser han fram mot fredagens oppgjør.

- Det blir en vanvittig tøff kamp. Kroatia er et klasselag. Nå må jeg ha meg hjem og begynne å se på dem, sier han og varsler et enda mer påskrudd norsk lag enn tidligere i mesterskapet.

- Nå skal vi virkelig trå til. Nå starter det, sier en offensiv norsk trener.