Skandalisert på tysk TV etter NRK-blemme

En ny dopingdokumentar kaster mistanke mot samtlige norske langrennsløpere som vant under Pyeongchang-OL 2018. Og det på grunn av en uetterrettelig nyhetssak fra NRK.

SKANDALISERT VED HJELP AV NRK: Glade norske OL-vinnere fra sist vinter. Nå blir denne suksessen i en TV-dokumentar fra den tyske statskanalen ARD forklart som et resultat av overdrevet bruk av astmamedisin. Bakgrunnen er NRKs villedende nyhet om medsinlageret til de norske OL-laget i Pyeongchang.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
SKANDALISERT VED HJELP AV NRK: Glade norske OL-vinnere fra sist vinter. Nå blir denne suksessen i en TV-dokumentar fra den tyske statskanalen ARD forklart som et resultat av overdrevet bruk av astmamedisin. Bakgrunnen er NRKs villedende nyhet om medsinlageret til de norske OL-laget i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): I den tyske TV-dokumentaren "Confession. Inside the mind of a doper" om langrennsdoperen Johannes Dürr, er det med ett det norske skimiljøet som spiller en av de viktigste skurkerollene.

Østerrikske Dürr ble tatt midt under Sotsji-OL 2014. Disse vinterlekene er seinere blitt synonymt med russisk dopsvindel, men i denne dokumentaren fra det nasjonale tyske TV-selskapet ARD er det Norge som har overtatt den usympatiske birollen som mistenkt.

Det har vår egen statskanal sørget for gjennom sist vinters tvilsomme nyhet om norsk astmamedisering.

I DEN nyhetssaken fokuserte NRK-sporten på at den norske OL-troppen hadde med seg 6 000 doser astmamedisin til Pyeongchang-OL 2018, i stedet for å fortelle sannheten om at disse dosene bare fulgte med 43 inhalatorer til medisinsk hjelp for en person. For hver inhalator hadde mellom 120 og 200 doser.

Kun 12 av disse 43 pakkene inneholdt salbutamol; det virkestoffet som noen mener muligens kan ha effekt på prestasjonene i langrenn. Der ble det utplassert to pakker på hver av de fire norske leirene under OL. Bare en pakke ble brukt på en syk utøver. Resten av medsinlageret ble tatt tilbake til Norge.

Dette var altså ikke noe sjokktall, men dreide seg om å være forberedt på luftveissykdommer i flere idretter der slike plager følger med konkurransene. NRK valgte i stedet å vinkle dette medsinlageret rett inn i diskusjonen om hvorvidt astmamedsin i Norge er blitt kynisk brukt for å gå fortere i sporet; en påstand som ble fullstendig tilbakevist av den internasjonale, uavhengige granskingskommisjon som allerede for to år siden vurderte den norske medisineringen.

Det er den granskingsrapporten NRK så helt bort fra da sportsredaksjonen rett før OL i februar i fjor sendte ut dette som en dramatisk nyhet, og resultatet av feilvurderingen er fortsatt stygt:

  • For nå blir de fatale feilene i denne nyhetssaken igjen spredd fra land til land gjennom ARD-dokumentaren til den verdenskjente dopingjournalisten Hajo Seppelt.

Og doperen Dürr har som alle svindlere før ham, fått forklare at han bare jukset fordi Norge og alle andre gjør det.

PÅ TOPPEN: En nydopet Johannes Dürr imponerer i Tour de Ski med beste tid opp Monsterbakken. Noen uker etterpå blir han avslørt.FOTO: AP Giovanni Auletta
PÅ TOPPEN: En nydopet Johannes Dürr imponerer i Tour de Ski med beste tid opp Monsterbakken. Noen uker etterpå blir han avslørt.FOTO: AP Giovanni Auletta Vis mer

DET var Johannes selv som henvendte seg til dopingredaksjonen som er tilknyttet ARD, med spørsmål om de kunne lage en dokumentar om ham i anledning forsøket på come back på hjemmebane i Seefeld-VM. Det gjorde redaksjonen på betingelse av at programmet heller skulle dreie seg om tankesettet hos en svindler.

Slik er denne dokumentaren er en trist historie om en forvirret gutt og et personlig fall. Johannes Dürr er et barn av den østerrikske toppidretten som gikk totalt feil. Da han utdannet seg til eliteutøver på det berømte idrettsgymnaset i Stams, forsøkte den østerriske langrennstreneren Walter Mayer å kjøre fra italiensk politi for å slippe unna dopinganklagene.

Det østerriske OL-laget var avslørt midt under lekene i Torino 2006. Leligheten deres i skisenteret Pragelato ble raidet av italiensk politi og trener Mayer prøvde å rømme hjem. Det forsøket endte i en politisperring.

STORT bedre gikk det ikke med de østerrikske ledernes bortforklaringer:

- Østerrike er et for lite land til å lage god dop, forklarte Peter Schröecksnadel, den mektige presidenten i det østeriske skiforbundet, de avsløringene som rammet trenerne og utøverne hans.

Det var muligens en vits, men den slo ikke an. Rettssak etter rettssak har vist at østerriksk toppidrett for noen år siden drev med tungt, dels organisert bloddop på tvers av idrettsgrener. Så tungt at doping ble kriminalisert fordi idrettslederne ikke klarte å stoppe misbruket blant stjernene sine.

kom Dürr som plutselig gikk som en duracellkanin opp Monsterbakken i Tour de Ski i januar 2014, ble tatt måneden etter og nå er blitt selve sannhetsvitnet på hva som foregår i hodet på en doper.

Og hva skjer så der? Jo, en besettelse om å bli best og en slitt forklaring om at ingen vinner i denne sporten uten å dope seg.

Etter det som har skjedd på resultatlistene i langrenn de siste tiårene, går tankene deretter fort til Norge.

FOR å bli så god som de norske løperne, hadde Johannes Dürr ifølge seg selv ikke noe valg. Etter en lang sykdomsperiode bestemte han seg:

- Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre uten sport. Det fantes ikke noe alternativ. Jeg var redd for dette intet, forklarer han i dokumentaren.

Resten er selvforklarende:

- Tar du ikke dette siste steget, så er alt forgjeves, forteller han.

- Er det umulig å vinne OL uten dop, spør intervjueren.

- Jeg tror det, svarer Johannes.

Og hva skal da norske skiløpere si? De som bare vinner.

DET er jo hos oss at både Johannes Dürr på jakt etter bortforklaringene og dokumentarskaperne på jakt etter sannheten, finner NRKs skakke nyhetsreportasje.

Den er snedig redigert inn i denne dokumentaren som altså egentlig omhandler en flere år gammel sak:

- Johannes Dürr kan alle triksene, sier fortellerstemmen mens bildene visere avisoppslag basert på NRKs nyhet.

Og så er stemningen satt.

MED søkelyset på sportens triks har Dürr sin forklaring om hvorfor han falt fått den rette innpakningen. Seerne blir raskt guidet videre av den avslørte doperen om hva de som alltid vinner driver med:

- Det kommer ikke som overraskelse på ham om at mistanken øker under OL 2018 om at nordmennene bryter reglene med utstrakt bruk av astmaspray, fortsetter fortellerstemmene med avistitler om de 6 000 astmadosene som den norske OL-troppen hadde med seg i legekofferten til Pyeongchang:

Så presenteres mistanken:

- Terskelverdiene for astmadosering blir bevisst omgått. Medisinske fritak blir gitt for ofte. Astmamedisinering er betraktet som et stort problem av antidoping-jegerne. Det er ikke noe annet enn svindel, sier fortellerstemmen mens TV-bildet viser Johannes Høsflot Klæbo; morgendagens favoritt på VM-sprinten i Seefeld, uten noen som helst forklaring.

Bortsett fra at han er norsk.

PROGRAMSKAPER Hajo Seppelt er mannen som har drevet fram de store dopingavsløringene i internasjonal idrett. Han beskylder ikke Norge for noe som helst. Han lar bare en avslørt svindler spre svindlernes viktigste budskap. Sammen henter de hjelp hos NRK som forlengst har forvirret det internasjonale sportspublikummet om hva som er den etiske standarden for norsk toppidrett.

Derfor kan Johannes Dürr tappert fortelle at han aldri tok imot tilbudet om astmabehandling. Han drev bare med bloddoping for å utjevne det urettferdige forspanget til nordmennene.

skal det sies at dokumentaren avslutter med å ta sannhetsvitnet sitt i løgn. Bloddopingen hans var mye mer omfattende enn det Johannes først hadde fortalt. Den hadde linker inn til Tyskland og hoteller der verdens beste langrennsløpere var samlet og du visstnok kunne høre den spesielle lyden fra apparat som tappet blod av skistjernene.

Ifølge eks-doper Dürr.

IFØLGE NRK har statskanalen ingen ting å beklage:

- Vi har sett på astmamedisinen totalt. Vi opplever derfor at kritikken mot vår formidling ikke treffer helt, svarte NRK-sporten da reportasjen deres skandaliserte Norge rett etter sist OL. Da NRK selv viste denne ARD-dokumentaren for noen uker siden, ble det da heller ikke nevnt at deres egen nyhetssak var sentral i framstillingen.

Nå treffer i hvert fall NRK markedet for de som vil bortforklare eget juks.

AKKURAT det er verre enn at Norges nasjonalidrett taper ære. For mistro mot de ærlige rydder vei for de uærlige over landegrensene. Det er den største utfordringen når vi sprer uetterrettelig journalistikk.

Og nå går historien om norsk dobbeltmoral verden rundt..

Satt i scene av en avslørt svindler med klumsete hjelp av Norsk Rikskringkasting.

FOTNOTE: Johannes Dürr fikk ikke slippe til i Østerikes VM-tropp. Han ble nylig vraket etter en hard intern debatt i det østerrikske skimiljøet. Dopsporene er fortsatt ganske ferske. Det er bare to år siden Harald Wurm, tidligere U-23 verdensmester og Dürr sin kamerat, ble avslørt som bloddoper. Wurm var da delvis ansatt som ambassadør for Seefeld-VM.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer