<strong>SKUFFET:</strong> Johann André Forfang klarte ikke å kvalifisere seg til 2. omgang i Seefeld. Det ble en skuffende norsk dag i hoppbakken. Foto: NTB Scanpix
SKUFFET: Johann André Forfang klarte ikke å kvalifisere seg til 2. omgang i Seefeld. Det ble en skuffende norsk dag i hoppbakken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skandaløs norsk hoppdag i Seefeld: - En parodi

De norske hoppgutta har hatt en svak sesong. I normalbakkerennet ble Robert Johansson beste nordmann på 16. plass under elendige forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD / OSLO (Dagbladet): Det har vært mye motgang for de norske hopperne denne sesongen. Johann André Forfang er den eneste som har vunnet et verdenscuprenn, og avstanden opp til de beste har tidvis vært skremmende stor.

Det var den i dag også, i et hopprenn som ble preget av vanskelige forhold; regn, sludd og snø var nøkkelord for rennet i Seefeld. Det førte til stadige utsettelser og mange stopp.

- Jeg vil kalle dette en skandale. Det er ikke slik vi vil se et hopprenn bli gjennomført, og at vi får en verdensmester på slike premisser. Det var sjanseløst å hoppe. Jeg kjenner at jeg blir irritert, både på rennet og på Kubacki som jubler hemningsløst, sier NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

- Det var jo ikke noe hopprenn, sa Andreas Stjernen til NRK mens han ristet på hodet.

- En parodi av et hopprenn. Det ble vanskelig, sa far og hopplegende Hroar Stjernen.

- Det merkeligste jeg har vært med på. En rar 1. omgang med snø og endring av vindforhold. Dette var rart. Gutta gjorde en ålreit jobb. Juryen gjorde det de kunne, men i 2. omgang kunne de stoppa på et tidspunkt og kosta i sporet for å få vekk snøen som lå der sånn at alle kunne få like forhold, sa trener Alexander Stöckl.

Beste nordmann ble Robert Johansson på 16. plass. Et lite lyspunkt var VM-debutant Thomas Aasen Markeng, som endte på 20. plass.

Polske Dawid Kubacki vant rennet på sensasjonelt vis etter å ha hoppet seg opp fra 27. plass. Deretter fulgte landsmann Kamil Stoch og østerrikske Stefan Kraft på de to siste pallplassene.

- At man hopper seg opp fra en 27. plass og vinner... Det skal egentlig ikke skje, fortsatte Hroar Stjernen.

Mange østerrikere valgte rett og slett å dra hjem etter første omgang på grunn av det elendige været, i tillegg til at beste østerriker var helt nede på 10. plass etter at de 50 første hadde hoppet.

Overraskende resultater

Hopperne som var først ute i første omgang - de svakeste - fikk bedre forhold enn de beste. Det ga utslag i resultatlistene.

Hoppere som har vært helt i toppen denne sesongen - som for eksempel Piotr Zyla - klarte ikke å kvalifisere seg for finaleomgangen. Heller ikke Timi Zajc og Evgeniy Klimov, som har vunnet hvert sitt verdenscuprenn denne sesongen, klarte å komme seg til finaleomgangen.

<strong>VERDENSMESTER:</strong> Dawid Kubacki tok gull i snøkaoset. Foto: NTB Scanpix
VERDENSMESTER: Dawid Kubacki tok gull i snøkaoset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den polske kanonen Kamil Stoch var helt nede på 18. plass etter første omgang. Verdensmesteren fra forrige renn, Markus Eisenbichler, var på 23. plass.

VM-debutant Thomas Aasen Markeng imponerte derimot stort og lå på en delt 7. plass med Andreas Stjernen etter første omgang.

Juniorverdensmesteren Aasen Markeng mislyktes imidlertid i akt to og endte til slutt på 20. plass. Heller ikke Stjernen fikk det til i 2. omgang. Veteranen ble nummer 25.

Resultatliste

1. Dawid Kubacki 218,3 poeng

2. Kamil Stoch 215,5 poeng

3. Stefan Kraft 214,8 poeng

4. Phillip Aschenwald 214,5 poeng

5. Richard Freitag 211,3 poeng

6. Stephan Leyhe 210,6 poeng

7. Markus Eisenbichler 210,5 poeng

7. Yukiya Sato 210,5 poeng

9. Michael Hayboeck 208,5 poeng

10. Killian Peier 207,4 poeng

....

16. Robert Johansson 201,5 poeng

20. Thomas Aasen Markeng 197,3 poeng

25. Andreas Stjernen 191,6 poeng

Johann André Forfang kvalifiserte seg ikke for finaleomgangen.

- Jeg er ikke så skuffa, for jeg hadde ikke klart noe bedre. Det sto fast i tilløpet. Kjedelig at et VM skal avgjøres på denne måten, sa Stjernen.

- Jeg må ta med det jeg har gjort. Jeg har lært mye og må bare jobbe videre. Du må være tålmodig i dette været, sa Aasen Markeng.

Johann André Forfang fikk det tøft under meget svake forhold og hoppet bare 84,5 meter. Forfang klarte ikke å kvalifisere seg til finaleomgangen.

Robert Johanssons hopp i første omgang var langt bedre enn Forfang sitt, men avstanden opp til de beste var altfor lang. Johansson skuffet i 2. omgang og endte til slutt på x. plass.

- Jeg hadde litt lite selvtillit. Det er kjedelig. Jeg må bare jobbe meg ut av dette. Sånn er det bare, sa Robert Johansson.

I morgen kommer det nye muligeheter. Da er det blandet lagkonkurranse. Robert Johansson, Andreas Stjernen, Maren Lundby og Anna Odine Strøm skal hoppe for Norge.

Overlegen japaner

Japanske Ryoyu Kobayashi har vært overlegen denne sesongen. Noriaki Kasais landsmann har fått sitt definitive gjennombrudd og leder verdenscupen sammenlagt med meget behagelig avstand ned til polske Kamil Stoch. Østerrikske Stefan Kraft er på tredjeplass.

De to beste nordmennene er Robert Johansson på 6. plass og Johann André Forfang på plassen bak. Johansson og Forfang har samlet sett færre verdenscuppoeng enn suverene Kobayashi.

SKIHOPP: Den norske hoppdebutanten slapp med skrekken etter et stygg smell i reklameskilt. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Kontrasten er stor til forrige sesong. Da var det fire nordmenn blant de åtte beste i verdenscupen, i tillegg til at Norge vant nasjonscupen. I OL

Anders Fannemel, Andreas Stjernen, Daniel-André Tande, Robert Johansson og Johann André Forfang vant alle individuelle renn i 2017/2018-sesongen.

Raw Air

Neste helg begynner den norske hoppturneringen Raw Air, som er en del av verdenscupen. Verdenscupsirkuset forflytter seg til Norge i ni dager 9. mars-17. mars.

Raw Air begynner i Oslo (8.-10. mars), fortsetter i Lillehammer (11.-12. mars), forflytter seg deretter videre til Trondheim (13.-14. mars) før turneringen avsluttes i Vikersund (15.-17. mars).

Hoppsesongen avsluttes med skiflyging i Planica 22.-24. mars.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer