Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Ødegaard er rangert som La Ligas tredje beste spiller

Skaper flere sjanser enn Messi

Bare Lionel Messi og Karim Benzema har bedre spillerranking i La Liga enn Martin Ødegaard denne sesongen. Nordmannen imponerer på en rekke statistikker og skaper flest sjanser i La Liga.

STORSPILLER I SPANIA: De objektive tallene er ikke til å ta feil av. Martin Ødegaard har vært blant La Ligas beste spillere i høst.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STORSPILLER I SPANIA: De objektive tallene er ikke til å ta feil av. Martin Ødegaard har vært blant La Ligas beste spillere i høst.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

På spillerrankingen til det anerkjente statistikk- og analysenettstedet Whoscored.com er Martin Ødegaard rangert som La Ligas tredje beste spiller denne sesongen. Spillerrankingen baserer seg på objektive tallbaserte analyser.

Den norske 20-åringen bykset opp flere plasseringer etter sin strålende kamp mot Eibar lørdag, hvor Ødegaard blant annet noterte seg for en perlescoring og en ny assist. Ballmagikeren sto også for flest sjanser skapt (nøkkelpasninger) og flest driblinger i kampen.

Lionel Messi, som mandag ble kåret til verdens beste fotballspiller, troner suverent på topp av spillerrankingen med et karaktersnitt på 8,61 per kamp, på en skala som går opp til 10. La Liga-toppscorer Karim Benzema følger på 2. plass med 7,76. Martin Ødegaard innehar 3. plassen - sammen med Real Madrids Casemiro - med et snitt på 7,53.

Topp 5-lista ser dermed slik ut:

NYDELIG SCORING: Martin Ødegaard herjet for Real Sociedad - og vartet opp med både scoring og assist. Video: Strive Vis mer

1. Lionel Messi
2. Karim Benzema
3. Martin Ødegaard
3. Casemiro
5. Nabil Fekir

Videre på topp 10-lista følger Gerard Moreno, Daniel Carvajal, Santi Cazorla, Daniel Parejo og Toni Kroos. Luis Suarez er på 13. plass, mens Ødegaards fremadstormende lagkompis Mikel Oyarzabal er nr. 16.

Dernest følger blant annet Frenkie De Jong på 22. plass, mens Luka Modric og Antoine Griezmann er nr. 28 og 29.

Flest nøkkelpasninger i La Liga

Ødegaard troner alene på La Liga-toppen over spillere med flest nøkkelpasninger denne sesongen, altså gjennombruddspasninger som fører til store målsjanser.

Nordmannen har et snitt på 2,8 slike nøkkelpasninger per La Liga-kamp. Dermed troner han øverst på denne playmaker-statistikken foran Santi Cazorla og Toni Kroos på 2. og 3. plass. Lionel Messi er nr. 4 på lista som Ødegaard topper, med 2,6 nøkkelpasninger per kamp.

Messi endte opp med å toppe lista over flest nøkkelpasninger per kamp i La Liga forrige sesong med et snitt på 2,7 per kamp - altså midt mellom det argentineren og Ødegaard har hatt i høst.

Til sammenlikning er det ikke uventet Kevin De Bruyne (4,0) som topper den samme statistikken suverent i Premier League. Det underbygger belgierens rolle som Premier Leagues beste playmaker og sjanseskaper. De Bruyne topper for øvrig også Whoscoreds spilleranking i den engelske toppdivisjonen.

Den spanske avisa AS har en liknende statistikk for nøkkelpasninger, som de definerer som «farlige pasninger». Her topper Cazorla med 38 foran Ødegaards 37 farlige pasninger.

FINTET RAMOS: Martin Ødegaard skal la Real Madrid-stjerna Sergio Ramos få høre om driblingen. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Spillere med mange nøkkelpasninger vil over tid få mange assist. Ødegaard deler 2. plassen over flest målgivende pasninger i La Liga, på assist-statistikken som Messi topper.

Argentineren, som majoriteten anser som verdens beste fotballspiller, står med fem assist (på ni kamper) mot Ødegaards fire (på 13 kamper).

Blant La Ligas beste driblere

Messi, som også har høyest scoringssnitt i La Liga, topper også statistikken over flest vellykkede driblinger per kamp.

Messi har i høst lykkes i snitt med fem driblinger per opptreden. Eden Hazard er nr. 2 og La Ligas nest beste dribler, mens Nabil Fekir innehar 3. plassen.

Martin Ødegaard scorer også høyt her og er rangert som La Ligas niende beste dribler med 2,6 vellykkede driblinger per kamp, altså litt over halvparten av Messis tall.

Når det gjelder treffprosent i pasningssikkerheten er Ødegaard på 22. plass i La Liga - noe som er meget sterkt for en så offensiv spiller på en liste dominert av midtstoppere og defensive midtbanespillere.

Nordmannen er én av svært få så offensive spillere i toppsjiktet hva angår pasningssikkerhet.

Ødegaard løper også sjette mest i hele La Liga, med 11,576 kilometer per kamp. Óliver Torres topper statistikken med 12,055 kilometer per opptreden.

Det er totalen av dette som bringer Ødegaard til 3. plass på spillerrankingen til Whoscored.com, bare slått av suverene Lionel Messi og toppscorer Karim Benzema.

Gullballen 2025

Mundo Deportivo skriver i dag at Real Madrid-president Florentino Perez lanserer Martin Ødegaard som en av kandidatene som han tror har potensialet til å bli verdens beste fotballspiller og vinne gullballen i 2025 - tallfestet som et symbolsk årstall for framtidens stjerner.

Ødegaard nevnes sammen med øvrige stortalenter i Real Madrid - som Vinícius Júnior, Rodrygo og Federico Valverde - blant kandidatene som Perez håper tar steget til å bli en verdensledende fotballspiller.

- Ødegaard er en favoritt i Real Madrid-presidentens øyne på grunn av hans profesjonelle innstilling. Han tenker bare fotball, trener hardt og blir bedre for hver dag som går. Ødegaard - sammen med Vinícius Júnior, Rodrygo og Federico Valverde - er Real Madrids framtid, skriver Mundo Deportivo.

Ødegaards Real Sociedad ligger i øyeblikket på en sterk 4. plass i La Liga bak Barcelona, Real Madrid og Sevilla - og like foran en gigantklubb som Atletico Madrid.

Søndag venter Real Valladolid borte for Sociedad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media