Skaper raseri: - Ville spy

Sun Yang skal ha knust dopingprøver med en hammer. Nå er han klar for svømme-VM.

KONTROVERSIELL: Sun Yang har blitt en upopulær mann i svømmemiljøet. Foto: AFP PHOTO / Martin BUREAU
KONTROVERSIELL: Sun Yang har blitt en upopulær mann i svømmemiljøet. Foto: AFP PHOTO / Martin BUREAU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Motbydelig, sier svømmestjerna, Cameron van der Burgh, om de siste rapportene rundt konkurrenten, Sun Yang.

Kineseren satser for fullt mot et nytt OL-gull i Tokyo neste år, men få eller ingen av konkurrentene ønsker å se ham i bassenget igjen.

27-åringen står med tre OL-gull og ni VM-gull, men er avskydd i svømmemiljøet. En ny, 59-sider lang rapport dokumenterer hvordan Yang og en sikkerhetsvakt brukte en hammer til å knuse dopingprøver, men svømmeren har foreløpig sluppet ustraffet unna.

Australske Sunday Times har publisert rapporten i sin helhet. «Dette er hvorfor verdens svømmestjerner vil kaste ham ut av sporten for godt», skriver de blant annet.

Det internasjonale svømmeforbundet lot i utgangspunktet Yang slippe unna, men WADA klaget avgjørelsen inn til CAS i mars. De har ennå ikke innkalt til høring i saken, og dermed kan Yang fortsette å konkurrere.

ISKALDT: Et svømmelag fra Georgia i USA kom seg ikke til svømmehallen som følge av snøværet som herjet i Blacksburg. Da valgte de heller å svømme medley i snøen utenfor hotellet. Video: Aidan Pastel / AP DV / NTB Scanpix Vis mer

Dopingtatt

Det betyr at kineseren kan stå på startstreken under denne ukas svømme-VM i Gwangju, Sør-Korea. Og dette er ikke første gangen Yang skaper harme i svømmemiljøet.

I 2014 ble han utestengt i tre måneder for brudd på dopingreglene. Han ble tatt for bruk av trimetazidine, som han hevdet han trengte til behandling av en hjertefeil. To år seinere sto han på startstreken under OL i London, hvor han tok gull.

- Da jeg så pallen på 200-meter, holdt jeg på å spy, har den franske svømmeren, Camille Lacourt, uttalt om situasjonen.

Det var i januar 2019 at britiske The Times først skrev om kineserens seineste dopingtrøbbel. Avisa hevdet at svømmeren hadde knust dopingprøvene, mens Yang og hans støtteapparat gikk raskt ut og avviste rapportene, og truet med søksmål. Den nye rapporten virker å bekrefte The Times' påstander mot svømmestjerna. Avisa har også skrevet at Yang anklaget dopingjegeren for å mangle dokumentasjon og at svømmeren skal ha avvist å avlegge en urinprøve.

- Vil ikke se fyren

Det er usikkert når CAS kommer med sin vurdering, men om de skulle finne Yang skyldig, risikerer han å bli utestengt på livstid. Før det eventuelt skulle skje, kan 27-åringen delta i denne ukas VM i Gwangju.

Det får en rekke andre svømmeprofiler til å rase.

- Jeg vil ikke se den fyren konkurrere i VM, OL eller mot noen av mine lagkamerater, som har slitt hardt for å komme seg hit. Jeg er ganske sikker på at ingen andre heller vil ha ham her, sier Adam Peaty, en av verdens beste brystsvømmere, til Swimming World Magazine.

- Dette gjør meg sint og lei meg. Jeg har avlagt dopingprøver når de kommer til mitt hus, fordi jeg vil at sporten skal være ren. At noen lurer systemet så åpenlyst, men kommer unna med det, får meg til å undre over hvorfor man skal bry seg i det hele tatt, sier stjernesvømmeren, Cate Campbell.

VM i vannsporter startet 12. juli og varer helt fram til 28. juli. Svømmeøvelsene starter først 21. juli. Før den tid er det blant annet stup, synkronsvømming og vannpolo på programmet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer