Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skappel kritiseres etter skøytekommentering

Tidligere skøytepresident er provosert.

I HARDT VÆR: Dorthe Skappel har fått sterk kritikk for skøytekommenteringen under dagens kunstløpkonkurranse. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX .
I HARDT VÆR: Dorthe Skappel har fått sterk kritikk for skøytekommenteringen under dagens kunstløpkonkurranse. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober i fjor ble det kjent at Dorthe Skappel og Christer Tornell var hentet inn som TV 2s kommentatorer for kunstløp under OL i Sotsji.

Da duoen skulle kommentere dagens kunstløpkonkurranse, gikk det ikke lange tiden før det begynte å koke i sosiale medier. Flere hevdet at Skappel mildt sagt ikke hadde nok faglig kunnskap til å sitte i kommentatorstolen.  

- Det er trist. Først og fremst kunstløpfaglig. De har ikke tyngde til å dra en sending, sier mesterskapsdommer Lise Røsto Jensen til Dagbladet.

- Kan ikke nok
Skappel har tiltrådt rollen som hovedkommentator, mens Tornell bekler rollen som ekspert. Også på TV 2s Facebook-side har det kommet harde tilbakemeldinger.

- Det er tydelig at TV 2 har flyttet kunstløp til underholdningsdelen. Dorthe har ingen sportslig bakgrunn og det bærer sendingen preg av. Ingen av kommentatorene kan nok om idretten, sier Jensen.

Som flere andre også påpekte underveis, setter Jensen også fingeren på de mange faktafeilene som ble presentert.

- Det er ekstremt mange faktafeil. Regelverket gjengis ikke korrekt. De ser heller ikke forskjell på det utøverne gjør. Det var blant annet en verdensmester fra i fjor, som ikke Skappel var imponert over. Det var visst ikke nok show. Men i kunsløp handler det ikke bare om show, sier hun og fortsetter:

- Jeg håper det blir bedre utover i OL. Men dette kommentatorparet imponerte neppe noen.

Også tidligere skøytepresident Vibecke Sørensen er skuffet.

- I utgangspunktet var jeg spent på hvordan dette skulle gå, sier Sørensen til Dagbladet.

- Dette er skuffende og viser at TV 2 ikke tar kunstløp på alvor. Det bør være fokus på de sportslige prestasjonene. Det var det ikke i kveld, sier Sørensen.

- Feil fokus Hun reagerer blant annet på tidligere uttalelser og at kunstløp ikke blir tatt på alvor.

- Det er trist at TV 2 som sportskanal ikke benytter muligheten til å vise fram en av de største olympiske øvelsene. De har tidligere uttalt at det ikke er så farlig at kommentatorer kan kunstløp, og det reagerer jeg på. Det er blitt jobbet i mange år for å vise fram sporten, og når det endelig er OL og med norsk deltagelse, så er det synd at det er mest fokus på utseende og drakter, sier Sørensen.

OGSÅ KOMMENTATOR: TV2 presenterte torsdag samtlige OL-eksperter under en pressekonferanse i Nydalen. Christer Tornell er ekspert for kunstløp. 'Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OGSÅ KOMMENTATOR: TV2 presenterte torsdag samtlige OL-eksperter under en pressekonferanse i Nydalen. Christer Tornell er ekspert for kunstløp. 'Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Sørensen var skøytepresident fra 2008 til i fjor. Hun har vært i Skøyteforbundet siden 2001.

- Det er både trist og provoserende. Jeg håper ikke dette er representativt for det som skjer videre i OL og det er respektløst overfor idretten og andre kommentatorer som gjør en god jobb. Jeg registerer også at det er mange utenfor kunstløp-miljøet som reagerer og da er det ikke bare vi som er hårsåre, sier Sørensen.

- Faktafeil Det var Dorthe Skappel og Christer Tornell som fikk det til å koke på sosiale medier i kveld.

- Det er trist. Først og fremst kunstløpfaglig. De har ikke tyngde til å dra en sending, sier mesterskapsdommer Lise Røsto Jensen til Dagbladet.

Kommentarer på utseende til utøverne og klær var blant det som provoserte. I tillegg reagerer Røsto Jensen på faktafeil.

- Det er ekstremt mange faktafeil. Regelverket gjengis ikke korrekt. De ser heller ikke forskjell på det utøverne gjør. Det var blant annet en verdensmester fra i fjor, som ikke Skappel var imponert over. Det var visst ikke nok show. Men i kunsløp handler det ikke bare om show, sier hun.

- Bommet Også på Twitter har det haglet inn med kritiske meldinger.

«Litt tidlig kanskje, men kjære #2sport jeg tror dere har bommet litt med Dorthe Skappel og Christer Tornell. Pinlig», skriver en bruker.

«Det når nye bunnivåer når Dorthe Skappel skal lede/kommentere kunstløp», skriver en annen.

TV 2 sier at duoen fikk en tøff start.

- Dorthe Skappel og Christer Tornell fikk en tøff OL-start preget av nerver. De lover å komme sterkt tilbake. Kunstløpsendingene fortsetter på Sportskanalen, neste konkurranse er lørdag, sier redaksjonssjef i TV 2 Sporten, Christine Espeland.

- Vi lytter til kritikken som har kommet og jobber knallhardt videre med å forbedre sendingene fra kunstløp.

Ifølge TV 2 så hadde Skappel forberedt seg i forkant av jobben. Hun hadde blant annet pugget og lest seg opp på 147 utøvere i kunstløp, noe familien hadde fått erfare.

- Dorthe Skappel er fersk som kunstløpkommentator og har en egen stil. Hun ble også valgt fordi hun har et litt annerledes blikk. Christer Tornell har bakgrunn som eliteløper i kunstløp selv, det håper vi vil komme enda sterkere frem utover i OL.

Tornell startet med kunstløp allerede i syvårsalderen, og var singelløper fram til 13-årsalderen, før han begynte med pardans. I 1981 ble Tornell en del av Sveriges kunstløpslandslag, samtidig som han tok en danseutdannelse ved Ballettakademiet og Dansforum i Gøteborg.

Selv deltok Skappel i programmet «Isdans» på TV 2 i 2007. Selv om det gikk riktig gale på generalprøven under én av sendingene, trente hun kunstløp jevnlig i en periode.

Svenske Tornell, kjent fra «Skal vi danse», har vært en del av Sveriges kunstløpslandslag, samtidig som han tok en danseutdannelse ved Ballettakademiet og Dansforum i Gøteborg. Han har i ettertid jobbet som danser, koreograf og trener i både Norge og Sverige.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar av Dorthe Skappel.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!