Karsten Warholm:

- Skapte et monster

Karsten Warholm forteller hvordan Abderrahman Sambas herjing preget ham. Nå vokser mysteriet rundt Qatars friidrettsstjerne. - I 2018 tenkte jeg at Samba ville sørge for at jeg aldri skulle få gjenta VM-gullet fra London, sier Warholm til Dagbladet.

MENTAL UTFORDRING: Karsten Warholm, her flankert av Rai Benjamin og Abderrahman Samba etter VM-gullet i Doha i 2019, forteller til Dagbladet om hvordan Samba-showet i 2018 preget ham. Foto: Lise Åserud / NTB
MENTAL UTFORDRING: Karsten Warholm, her flankert av Rai Benjamin og Abderrahman Samba etter VM-gullet i Doha i 2019, forteller til Dagbladet om hvordan Samba-showet i 2018 preget ham. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Karsten Warholm ble sensasjonelt verdensmester på 400 meter hekk i London i 2017 da han fikk sitt store gjennombrudd på den største internasjonale scenen i friidretts-VM i den engelske hovedstaden.

Siden har Warholm vunnet det aller meste og skapt en karriere bestående av verdensrekorder, OL-gull, flere VM- og EM-gull, som samlet sett har gjort ham til tidenes beste på distansen.

Men i kalenderåret 2018 var ikke Warholm best i verden. Da var ett år eldre Abderrahman Samba (27) - født i Mauritania, men som representerer Qatar - helt uslåelig.

Karsten Warholm har VM-gull, OL-gull og EM-gull, men han har aldri trent bedre enn før årets sesong. Programleder: Øyvind Godø. Klipp: Kristoffer Løkås. Video: Karsten Warholm / Instagram Vis mer

Warholms innrømmelse

Våren 2019 ga Samba klar beskjed til Warholm og resten av verden: Den sesongen skulle han slå den legendariske verdensrekorden til Kevin Young fra 1992.

Men slik gikk det ikke.

Warholm slo Samba på hjemmebane i friidretts-VM i Doha i 2019, og to år seinere knuste sunnmøringen selv den legendariske verdensrekorden.

Men det var ingen selvfølge at det skulle bli sånn. Sambas herjing i 2018 tærte på psyken selv for idrettsfenomenet fra Ulsteinvik.

- I 2018 tenkte jeg at Samba ville sørge for at jeg aldri skulle få gjenta VM-gullet fra London. Men historien ville annerledes, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

PLAGET WARHOLM: Abderrahman Samba var suveren i 2018, men så snudde Karsten Warholm styrkeforholdet. Foto: Vidar Ruud / NTB
PLAGET WARHOLM: Abderrahman Samba var suveren i 2018, men så snudde Karsten Warholm styrkeforholdet. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Han tente noe i deg?

- Ja, jeg tok meg virkelig sammen fra 2018 til 2019. Samtidig hadde jeg veldig stor framgang også fra 2017 til 2018 tidsmessig. Det var bare det at Samba tok enda større steg det året.

Warholm: - Skapte et monster

- Hva gjorde Sambas dominans med deg?

- Han motiverte meg veldig i 2018 til å ta meg sammen. Han var med på å skape et monster i meg i 2019, sier Warholm til Dagbladet.

FULL FORVIRRING: Karsten Warholm er i villrede og omtaler Abderrahman Samba som et stort mysterium etter helgas oppførsel. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristofer Løkås Vis mer

I den nevnte 2019-sesongen skadet Samba seg i perioden før han skulle løpe for VM-gull på hjemmebane i Doha. Der ble Warholm for sterk.

- Det skadetrøbbelet han fikk den gang, har han dratt med seg videre. Dessverre for ham. Så får vi se om han klarer å komme tilbake på det nivået han har vært på. Jeg tror han kan klare det, sier verdensrekordholderen fra Sunnmøre.

- Men det er ikke Samba du frykter mest nå, men Rai Benjamin og Alison dos Santos?

- Man skal aldri avskrive noen som har løpt så raskt før. Men det er klart at det siste året har Benjamin vært den argeste konkurrenten, og så kom Dos Santos enormt i fjor. Han har tatt enorme steg og var ubeseiret i 2022.

VAR USLÅELIG: Karsten Warholm hilser på Abderrahman Samba før Bislett Games i 2018. Den gang var Samba best. Nå er Warholm verdenseneren. Foto: Heiko Junge / NTB
VAR USLÅELIG: Karsten Warholm hilser på Abderrahman Samba før Bislett Games i 2018. Den gang var Samba best. Nå er Warholm verdenseneren. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Mareritt-skade: - Klump i halsen

Samba skadet seg på nytt i Diamond League-stevnet i Doha i mai 2022. Sesongen var over omtrent før den var i gang.

Denne våren gjorde Samba comeback. Han løp 400 meter flatt på 45,37 i april og 400 meter hekk på 48,56 i Italia 24. mai, i det som hans manager beskrev som en forsiktig test overfor Dagbladet.

I Diamond League-stevnet i Paris i juni gikk imidlertid Samba på trynet allerede i første hekk, da han omsider skulle øke innsatsen igjen.

- Det var sykt trist. Jeg satt og så på, og jeg fikk klump i halsen da jeg så det. Jeg kjenner igjen følelsen fra da opplevde noe liknende i fjor. Det er ikke noe hyggelig, sa Karsten Warholm til Dagbladet.

  • Se de triste bildene her:
Karsten Warholm likte ikke bildene av rivalen Abderrahaman Samba. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Bilder fra NRK Vis mer

Sambas manager Daniel Wessfeldt sa tidligere i sommer til Dagbladet at det er en hamstringsskade i baklåret som har satt en stopper for 27-åringen fra Qatar.

- Han ble skadet under oppvarmingen til Diamond League i Doha i fjor, da han falt over en hekk, som gjorde at han fikk en alvorlig strekk i hamstringen. Derfor ble det ikke flere konkurranser i 2022, sa Wessfeldy til Dagbladet.

I Paris i juni denne sommeren skjedde det altså samme igjen, allerede i første hekk. Wessfeldt har ikke besvart Dagbladets henvendelser i august om hvordan det går med Samba nå og om han i det hele tatt rekker VM i Budapest.

VM-finalen på 400 meter hekk er onsdag 23. august kl. 21.50 og sendes på NRK. Warholm og co. løper forsøksheat allerede søndag morgen førstkommende helg.

Karsten Warholm gjester Dagbladet-programmet "MaxPuls" og snakker om tidenes skrell, treningsmetodene som skaper spetakkel, rivalens dristige påstand og flausen som fremdeles preger superstjerna fra Ulsteinvik. Bli bedre kjent med Karsten Warholm her. Programleder: Øyvind Godø. Klipp: Kristoffer Løkås. Video: NRK. Foto: NTB og Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer