Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FA-cupen:

Skapte kaos mot Leicester. Nå frykter Tottenham Englands «beryktede klubb»

- Da vi hadde tippekampen, ble vi fortalt at man måtte passe seg i Millwall, sier Arne Scheie.

STORMET BANEN: Millwalls supportere. Foto: Reuters / Tony O'Brien/NTB Scanpix
STORMET BANEN: Millwalls supportere. Foto: Reuters / Tony O'Brien/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Da Millwall-spiller Shaun Cummings satte inn 0-1 mot Leicester i forrige uke, stormet tilhengerne The New Den.

Feiringen gikk ikke bare fredelig for seg.

Ifølge Leicester Mercurial ble tre supportere arrestert, og både mynter og flasker skal ha blitt kastet mot bortepublikummet. Nå er Tottenham bekymret foran den kommende kvartfinalen mot laget fra Øst-London.

Sist de to byrivalene møttes, endte det i et masseslagsmål.

- Helt siden den dagen, har jeg ventet på å trekke Tottenham borte, skriver en Millwall-fan om 2001-møtet i kommentarfeltet under en Youtube-video som viser sammenstøtene mellom fansen.

Den animerte modellen gir oss et frempek på Tottenham Hotspurs nye stadion i London. En rekke VIP-funksjoner listes opp. Blant annet «Tunnel Club», hvor man kan ta seg et glass vin mens man studerer spillerene i tunnellen på vei til eller fra garderobene. NFL spiller også en stor rolle, og vil blant annet få en egen dedikert publikumsinngang. Vi... Vis mer

- Sterk identitet

The Telegraph skriver at de liljehvite har henvendt seg til FA. Tottenham ønsker å diskutere hvor mange Millwall-tilhengere de skal slippe inn på White Hart Lane når de to lagene møtes i FA-cupen.

Sosiolog Arve Hjelseth mener det er lurt å se på løsninger for å forhindre vold i slike kamper.

Han er medforfatter av boka «Kampen om tribunen. Fotball, makt og identitet», og beskriver League One-laget som «det for tiden kanskje mest beryktede i England».

- De har en sterk identitet som Øst-London-klubb, sier Hjelseth til Dagbladet.

Romantiserer vold

NTNU-forskeren viser til 60-tallet når han blir spurt om opprinnelsen til Millwalls tribunekultur.

Da satte den britiske jernbanen opp tog til bortekamper. Det betydde flere bortesupportere, noe som igjen førte til slåsskamper. Ungdomsgjenger samlet seg i et maskulint felleskap mot det de oppfattet som fienden.

- De hadde en «die hard»-filosofi som deler av Millwall-fansen forsøker å videreføre. Det foregår en romantisering av den hvite arbeiderklassen, et røft kameratskap som tar og gir i konfrontasjoner, sier Hjelseth.

Negativt for klubben

I dag er fabrikkene borte. Likevel eksisterer det fortsatt rester av denne kulturen, til tross for arbeidet gjort for å stoppe volden.

- Det dreier seg i hovedsak om yngre menn fra alle miljøer. De er ikke nødvendigvis fattigslige, sier Hjelseth og understreker at de skaper problemer.

Både for politi, fotballklubber og sportens markedsføringsverdi. Samtidig hender det at hooligansene angriper supportere som ikke selv ønsker å slåss.

- Liten toleranse

- De har også en kultur der det er veldig liten toleranse for avvik, en kultur der det for eksempel er veldig vanskelig å stå fram som homofil. Idealet deres er fotballspillerne som spilte videre med innslåtte tenner på 70-tallet, sier Arve Hjelseth.

Han trekker fram Øst-Europa som et område der det er særlig ille i dag. Dette ble sist eksemplifisert under kampen mellom Partizan Beograd og FK Rad Beograd.

Der ble den brasilianske midtbanespilleren Everton Luiz utsatt for rasistiske rop og ukvemsord, helt til han gikk gråtende av banen.

UBLIDT MØTE: Det gikk hardt for seg da svenske og danske hooligans møttes til slåsskamp i Sør-Sverige nylig. Video: CasualUltraOfficial/www.casualultra.com Vis mer

Ble bedt om passe seg

Sosiologen sier mye har forandret seg siden Hillsborough-tragedien.

Bortesupportere blir konsekvent adskilt fra vertskapets tilhengere. Samtidig fanger kameraer opp supportere som gjør ulovligheter, og slåsskampene er i stor grad flyttet utenfor tribunene.

Utviklingen hadde ikke kommet like langt da Arne Scheie begynte å kommentere engelsk fotball. Likevel sier fotballeksperten at han aldri opplevde ubehagelige episoder i forbindelse med Millwall.

- Da vi hadde tippekampen, ble vi fortalt at man måtte passe seg i Millwall. Jeg støtte likevel ikke på problemer, sier Scheie til Dagbladet.

Gode på 80-tallet

Scheie forteller om et fysisk tøft lag som har satt sitt preg på engelsk fotball.

Der han ikke har noen sans for deler av tribunekulturen, understreker Scheie at Millwall også har spilt bra fotball.

Blant høydepunktene var storhetsperioden med Teddy Sheringham og irske Tony Cascarino. På åttitallet skaffet stjerneduoen mangfoldige poeng for Millwall.

Siden har laget for det meste befunnet seg divisjonene under Premier League, selv om laget nådde FA-cupfinalen i 2004.

- Der ble de utspilt av Manchester United i en kamp der man virkelig så potensialet til Cristiano Ronaldo. Jeg husker også en helt fantastisk kamp mot Arsenal, sier Arne Scheie om Millwalls sportslige historie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media