Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skapte oppstyr: CM-legende var så god at agenten ønsket å fjerne ham fra spillet

Tonton Zoula Moukoko klarte ikke å leve opp til de store forventningene. Det skyldtes blant annet tragiske omstendigheter utenfor banen.

STORT TALENT: Tonton Zola Moukoko ble sett på som en av Sveriges mest lovende spillere da han ble Derby-spiller i 2000. Foto: Derby FC
STORT TALENT: Tonton Zola Moukoko ble sett på som en av Sveriges mest lovende spillere da han ble Derby-spiller i 2000. Foto: Derby FC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen minner nok navnet Tonton Zola Moukoko om barndommen. En barndom hvor det ble brukt time etter time foran PC-skjermen, i håp om at det virtuelle fotballaget du styrte skulle gå helt til topps i både hjemlig serie og i Europa.

Og det var en mye større sjanse for at du som sofamanager ville oppnå akkurat det, hvis du hadde en spiller som Tonton Zola Moukoko med på laget.

Moukoko er en offensiv midtbanespiller som trives i tierrollen og som bare er 15 år gammel på Championship Manager 2000/2001. Med åra blir han en av verdens beste spillere og vil garantert bøtte inn mål på bestilling dersom du bruker ham riktig.

Virkelighetens Tonton Zola Moukoko (37) snakker om berømmelsen i boka «Football Manager Stole My Life», som blant annet er ført i pennen av journalisten Ian Macintosh. Her kommer det fram at berømmelsen han fikk gjennom spillet, har fulgt ham hele livet.

Samtidig har han vært vanskelig for folk å spore opp, fordi han ikke bruker sosiale medier.

- Mange folk har forsøkt å komme i kontakt med meg opp gjennom åra, men det er vanskelig for dem. Jeg liker ikke Facebook, så jeg er ikke der heller. Min søster er der og hun får mange meldinger fra folk som forteller hvor bra jeg gjorde det for dem på spillet. Så har du avisene, uttalte Moukoko, og fortsetter:

- Jeg får forespørsler fra aviser fra hele verden, fra England til Australia. Det var et morsomt eksempel i 2003, når magasinet Championship Manager forsøkte å finne meg for å lage en sak. Da de ikke klarte å finne ut hvor jeg var, laget de en «WANTED»-plakat og tilbydde leserne 97 dollar for informasjon om hvor jeg var. Jeg lo av det, særlig siden kjæresten min og venner tullet om at jeg skulle fortalt dem om det, slik at de fikk pengene!

SESONG 3 #03: Vi slaktet en spiller i første episode og har derfor en innrømmelse å komme med. Vi ser nøyere på to spennende spillere med gode underliggende tall, og på statistikken som viser hvorfor Mohamed Salah snart eksploderer i form av poeng. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Superkjendis over natta

Moukoko har ikke noe imot den store interessen. Han innså allerede som 17-åring at han hadde blitt en superkjendis for fotballfans verden over. Det oppdaget han da Derby skulle spille mot Rushden and Diamonds.

- Jeg var 17 år gammel i Derby og jeg husker at jeg skulle spille en vanlig reservekamp. Men ting var annerledes, for det var mange supportere til stede og de ble oppspilt da de fikk se meg. Folk begynte å komme på disse kampene for å snakke med meg, for å få autografer og bilder. Det var mye å ta inn over seg. Agenten min på den tiden likte det ikke. Han klaget på at han ville ta kontakt med folkene som laget spillet, for å se om jeg kunne bli fjernet. Han mente det var for mye snakk om meg, sier Moukoko.

Gjennom hele karrieren har lagkameratene hans visst hvem han var på grunn av Championship Manager, et spill som han selv har spilt og brukt seg selv. Det var lagkamerat Ian Evatt som under reservekampen sa:

- Vet du ikke at du er en av de beste spillerne i dette dataspillet?

Det visste han ikke. Den dag i dag er det folk som ringer Moukoko for å slå av en prat, eller tar kontakt i håp om at han vil sende dem en drakt med navnet hans på ryggen.

I virkeligheten startet han i likhet med spillet sin profesjonelle utenlandskarriere i den engelske klubben Derby, men i motsetning til på CM-spill i hus og hjem over hele verden, fikk han ingen stor spillerkarrieren.

Moukoko har også svensk statsborgerskap etter at han kom til landet som ung gutt sammen med storebroren Fedo. Brødrene ble overlatt til seg selv da foreldrene ble drept i den andre krigen i Kongo.

- Man vet ikke hvem som gjorde det. Det er litt vanskelig å snakke om. Jeg tenker ofte på dem, uttalte han til svenske Aftonbladet om foreldrene i 1999.

Ettertraktet

Han begynte fotballkarrieren i svenske Djurgården og ble sett på som et av de største talentene i Sverige.

Det skal ha vært mange europeiske klubber som ønsket Moukoko. Klubber som Manchester United, Liverpool, Arsenal, Inter, Roma, Ajax og Lazio. På tidspunktet trente han med tre år eldre gutter og imponerte stort. Han ble kalt Sveriges versjon av Ronaldo (den brasilianske).

Moukoko trente blant annet med italienske Bologna og Empoli. Men valget falt altså på Derby. Det har blitt rapportert at Moukoko takket nei til en overgang til AC Milan på tidspunktet.

Den kongolesisk-fødte spilleren fikk aldri noen A-kamper for Derby og forlot klubben i 2002. I samme tidsrom mistet han også sin eldre bror, noe som gjorde at han ikke fikk sove om nettene. Han hadde heller ikke overskudd til å spille fotball.

I stedet reiste han tilbake til Sverige der han spilte for tre klubber fra 2004 til 2009 (Carlstad, IK Sleipner og Syrianska KF). Han hadde også et kort opphold i finske Atlantis KF før han avsluttet spillerkarrieren i IFK Lidingö FK.

- I virkeligheten var jeg en god spiller. I dataspillet gikk ting slik det skulle gå. Det er skremmende egentlig, sier Moukoko.

Han mener virkeligheten skulle gjenspeilet spillversjonen av ham. Og Moukoko legger ikke skjul på hva han mener om egne ferdigheter som ung:

- Hvis du skal sammenlikne meg med en spiller i dag, kanskje Messi.

ETTERLYST: Det offisielle Championship Manager-magasinet etterlyste Tonton Zola Moukoko.
ETTERLYST: Det offisielle Championship Manager-magasinet etterlyste Tonton Zola Moukoko. Vis mer

- Datafeil

I dag har spillutviklerne av det «nye» Football Manager, som utvikles av Sports Interactive, mer enn 2200 speidere fra 116 ligaer i 51 land som bidrar til spillets gigantiske database.

På den måten er det mye mindre sjanse for at du får ekstremtilfeller som Tonton Zola Moukoko, som ikke var i nærheten av å leve opp til det han leverte på spillet.

Andre kjente eksempler på dette er Cherno Samba, som nylig var innom FK Tønsberg. Heller ikke han har opplevd suksess i fotballen, i motsetning til på Championship Manager hvor han blir en av verdens beste spillere.

- Jeg vet at spillere som Cherno Samba ble legender på bakgrunn av hvor gode de var på spillet, men så klarte de ikke å oppnå det. For meg var disse spillerne datafeil, sier direktør Miles Jacobson.

Jacobson kaller Moukokos historie «utrolig trist». Han håper det ikke gjentar seg at vi får liknende historier i framtida.

- Vi har mange flere undersøkelser nå enn vi pleide, til minste detalj. Så selv om disse spillerne er veldig populære blant fansen, så må vi sørge for at ikke skjer igjen, sier Jacobson.

Kilder: «Football Manager Stole My Life, BBC, Aftonbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!