Skari frykter Smigun

Skari mot Kristina Smigun. -Ja, det kommer til å bli hardt vinne verdenscupen sammenlagt, sier Bente Skari.

Hun tok som ventet sin 29. verdenscupseier på 10 kilometer klassisk i finske Kuusamo lørdag, men bare 24 sekunder bak kom Kristina Smigun fra Estland. Samme kvinne havnet på pallen i skøyting i Kiruna forrige helg.

Trolig vil sammenlagtseieren i verdenscupen først og fremst stå mellom nettopp Skari og Smigun, akkurat som for tre sesonger siden. Da vant Skari så vidt etter at Smigun falt på vei inn mot stadion i sesongens siste renn.

- Det blir tøft å ta en ny sammenlagtseier hvis Smigun fortsetter som nå. Hun kan like gjerne vinne det neste løpet i skøyting, og det neste løpet i klassisk. Men det er bare gått tre renn, og det er litt tidlig å tenke sammenlagt ennå, sa regjerende sammenlagtmester Bente Skari til NTB lørdag.

Suveren

Hun vant med 24 sekunder lørdag, og syntes hun selv hun gikk fort i perioder.

- Jeg startet halvminuttet bak Smigun og tok inn 10 sekunder ganske raskt. Men jeg klarte aldri å ta henne helt igjen. Jeg tror nok at også Smigun gikk et bra løp, var Skaris svar til dem som mente at seieren kanskje var i minste laget.

Så god er nemlig Skari i klassisk, at mange forventer at hun skal vinne nærmest bare ved å spenne på seg skiene.

- Dette var nesten som en seier. Kun 24 sekunder bak Skari på en 10 kilometer klassisk. Jeg tenkte at hun kom til å ta meg igjen, men det skjedde jo ikke. Jeg følte meg som kaninen som ble jaget av ulven, sa Kristina Smigun.

Mellom-Europa

Skari skal også gå søndagens stafett sammen med Anita Moen. Hun lar seg ikke skremme av noen kuldegrader.

- Jeg ba seg selv om å få gå. Jeg synes det er moro å gå skirenn, sa Skari og gliste.

Det er lett å tro henne på det. Skari ser ikke ut til å bli lei av å vinne skirenn, og kommer helt sikkert til å gjøre det flere ganger utover vinteren.

Etter søndagens stafett drar hun rett til Mellom-Europa. Der blir hun fram til 22. desember.

Frossen Moen

Anita Moen syntes det var en kald fornøyelse å gå verdenscup i Finland lørdag.

- Jeg beskyttet meg så godt jeg kunne og hadde mye klær på meg, men jeg kommer nok til å få litt vondt i bronkiene nå etterpå. Dette var en kald fornøyelse, mente Moen.

Trysiljentas stakkatostemme fortalte alt om hvor kaldt hun syntes det var å gå langrenn i de finske skogene. Hun endte på en godkjent 9. plass, 1.16 minutter etter vinneren Bente Skari.

Misfornøyd

- Helt forferdelig, sa Marit Roaldset etter 10-kilometeren i Finland lørdag.

Molde-løperen fikk det ikke til å stemme i den klassiske løypa i 18 minusgrader, og havnet på 42. plass. Hun var over to og et halvt minutt bak Bente Skari på 1. plass.

- Det gikk greit på andrerunden, men jeg gikk ikke noe fort. Mulig det var kulden. Det kjentes i hvert fall ikke godt ut, sa Roaldset til NTB.

Maj Helen Sorkmo så heller ingen grunn til å juble etter 18. plassen i Finland lørdag.

- Løpet var greit nok, men det var ikke noe storløp. Det var litt kaldt å gå, men det er jeg vant til. Det gjelder å kle seg riktig, sa veteranen Sorkmo, som er oppvokst i Os i Østerdalen.

Fungerende landslagstrener Egil Kristiansen var også sånn passe fornøyd med innsatsen til Sorkmo.

- Bente, Vibeke og Anita må få godkjent, mens Maj Helen kunne vært bedre. De som har vært syke er det ikke mulig å forlange mer fra, sa Kristiansen, som hadde ansvaret for kvinnelandslaget under Finland-oppholdet fordi Svein Tore Samdal hadde frihelg.

Ingen pyse

Langrennsveteran Hilde Gjermundshaug Pedersen har slitt med sykdom i sesongstarten, men valgte å starte i den finske kulden for å få en gjennomkjøring.

- Det hadde vært pysete av meg å ikke starte når det likevel ble renn. Men det var ikke denne starten jeg hadde håpet på. Jeg liker meg ikke så veldig bra i kaldt vær, sa Gjermundshaug Pedersen til NTB.

Hilde GP endte til slutt på 28. plass og kapret to verdenscuppoeng. Avstanden fram til Bente Skari ble på nesten to minutter.

- Nå får jeg håpe at jeg ikke får et tilbakeslag. Det var nok helt på grensen å gå i dag, sa 38-åringen.

- Sinnsykt av Bente

- Hun virker som en maskin, helt sinnssykt. I klassisk er hun bare helt rå, sa Vibeke Skofterud etter at Skari tok en overlegen seier i Finland lørdag.

Bente Skaris kropp tåler en del mer trening enn de yngre på det norske landslaget som Vibeke Skofterud og Marit Bjørgen. Men nå vet de hva som skal til.

- Det må være veldig gøy å være så god. Jeg har noe på gang jeg også og det går i riktig retning. Jeg satset alt til å begynne med, for det er ingen vits å spare på noe, sa Skofterud.

- Er du fornøyd med 7. plassen din?

- Jeg fungerte bra i fem-seks kilometer, men da ble jeg bare veldig sliten, sa Slitu-løperen, som egentlig ikke syntes det var noe særlig å gå når det var nærmere 20 minusgrader.

Hun var 1.12 minutter bak Bente Skari i mål.

Vasiljeva hvem?

Har du hørt om Lilja Vasiljeva (35)? Det hadde ikke Bente Skari.

Russisk langrenn er ikke som før etter at flere løpere er ute med dopingstraffer, og Julija Tsjepalova er gravid. Da er det godt å ha noen sterke ukjente veteraner.

- Jeg fikk alltid høre at jeg var for gammel og derfor fikk jeg aldri sjansen. Men nå er jeg invitert med, og det er plass for meg. Men det var en overraskelse at jeg skulle komme på 3. plass på 10-kilometeren her i Kuusamo, mente 35-åringen fra Sibir.

Bente Skari visste ikke hvem Vasiljeva var, men ble ikke overrasket da hun oppdaget det ukjente navnet på seierspallen

- Jeg er ikke overrasket over at det kommer nye russere. De har mange å ta av, sa hun.

Alle de norske løperne med unntak av Bente Skari og Anita Moen drar søndag direkte til Davos for verdenscuprennene der neste helg.

FROSSEN:</B> Anita Moen syntes det var for kaldt i Finland i dag. Her pakker hun seg inn.
<B>I SPORET:</B> Bente Skari i dagens løyper.