Skari misfornøyd

«Same procedure as last year». De gamle er eldst, men det holder bare ikke til topplasseringer i skøyting.

Anita Moen (35) kom på 6. plass og Bente Skari (30) på 8. plass i den fem kilometer lange skøytesløyfa i Kiruna.

I den bitende kulden ble det tett som hagl. Moen var bare 10,9 sekunder bak de to vinnerne Kristina Smigun fra Estland og Evi Sachenbacher fra Tyskland. Skari var 13,3 sekunder bak.

Mellom nummer 1 og 45 skilte det bare ett minutt.

- Jeg er egentlig ganske bra fornøyd med dagen jeg. 10 sekunder bak viser at jeg har litt å jobbe med videre, sa Anita Moen som syntes det var kaldt å gå langrenn i 15-16 kuldegrader.

- Jeg mistet litt følelsen i fingrene.

- Hvordan var det gå etter det som er skjedd den siste uken?

- Det er klart du blir påvirket av slikt. Jeg har prøvd å styre unna, men når du er langrennsløper mister du litt av gleden ved idretten din når noe sånt blir servert. Det gjør vondt. Men under løpet klarte jeg å konsentrere meg. Da var det teknikk det handlet om, sa Moen.

Kan kjempe

Anita Moen er sterk i sprint, og aller best i klassisk. Kanskje kan hun være med å kjempe om sammenlagtseieren i verdenscupen også?

- Tja, kanskje det. Det hadde vært gøy det.

- Ja, det kan hun. Men det kan Bente også, supplerte landslagstrener Svein Tore Samdal.

Bente Skari mente hun kom for langt bak med sine 13 sekunder.

- 13 sekunder er litt mye på en sånn distanse. I de glatte partiene faller jeg litt igjennom med teknikken min, mente Skari.

- Men du hadde tatt igjen dette om det hadde vært klassisk jaktstart søndag?

- Ja, kom det med et sikkert smil fra sist sesongs sammenlagtvinner i verdenscupen.

Nye kommer

Med mange av de beste skøyteløperne borte fra forrige sesong, var det mange som antydet at det ville bli lettere å hevde seg denne sesongen. Riktignok manglet Norge Hilde Gjermundshaug Pedersen, men Vibeke Skofteruds 15. plass, Maj Helen Sorkmos 16. plass, Jannike Østbys 27. plass, Tina Bays 30. plass og Marit Roaldseths 45. plass viser at det fortsatt er en vei å gå.

Lørdag var Moen og Skari beholdningen.

- De viser i hvert fall at vi er med. Og i dag var den korte avstanden opp viktigere enn plasseringen, sa Samdal.

- Det er ingen bombe at Sachenbacher vant selv om hun satser mest på sprint. Hun har vist at hun kan bli verdens beste i skøyting, og Smigun har vunnet langrenn før. Selv om mange kjente navn er borte, kommer det alltid nye og ferske fjes opp. Det kreves like som før å vinne, mente landslagstrener Svein Tore Samdal.

(NTB-Egil Sæther)